Snap
  • Mama
  • baby
  • zwanger
  • kraamtijd

Mothering the new mother

Wanneer je bent bevallen is het fijn om hulp te krijgen van je familie, vrienden, van je stam. In de Turkse cultuur kennen we een kraamtijd van 40 dagen waarbij je deze hulp krijgt. Komt dat ook in Nederland?

Wauwie, soms heb je van die dagen en dan kijk je naar de mensen om je heen en realiseer je je dat je echt gezegend bent.

Ik zit nu in mijn kraamtijd van 40 dagen. En ben dankbaar voor familie en vrienden die ons ondersteunen in deze periode. Dat ze er voor ons zijn, en aan ons denken of zoals Karima Baghour (getagd op instagram)  van die heerlijke maaltijden komen brengen. Deze traditionele Marokkaanse kipgerecht bijvoorbeeld!

Als vrouw, als moeder, en als post partum doula wil ik dit met jullie delen in de hoop dat deze prachtige traditie ook in Nederland steeds groter zal worden!

Want de kraamtijd blijft een transitie. Transitie naar moederschap. En hoe fijn is het om in deze periode hulp te krijgen van je familie, vrienden, buren, van je stam. Want lichamelijke en emotionele verandering (opnieuw) voelen doet wat met je. Daarnaast zijn de eerste weken gewoon nog erg druk en is het wennen aan de nieuwe ritme!

Daarom lieve mensen, denk niet alleen aan de baby de eerste weken, maar ook aan het gezin.

Het zijn kleine dingen die je kunt doen voor ze:

Vragen hoe het met ze gaat, spelen met de andere kinderen, boodschappen doen voor het gezin, helpen in het huishouden, eten brengen als je op bezoek gaat.

Het maakt het ontvangen van kraamvisite ook zoveel lichter!

En lieve kraamvrouwen/mannen, ja ook vaders! Vraag hulp, accepteer hulp. Jullie hoeven het niet allemaal alleen te doen.

When a baby is born, a mother(family) is also born!

Heb jij hulp gekregen van je omgeving? Of ben jij de gene die hulp aanbiedt? Ik lees graag jullie ervaringen!

@inatagram: bellamama_doula