Snap
  • Mama
  • moederschap
  • ouderschap

MOEderschap is accepteren

Ken je dat? Dingen plannen en dat er geen mieter van terecht komt? Chagrijnig zijn omdat de dag anders loopt dat je voor ogen had. Vermoeid zijn omdat je ’s nachts door de een na de ander wordt gewekt. Dat heet MOEderschap! En moederschap is accepteren dat het leven niet alleen meer om jezelf draait.

Ik kan me nog nachten herinneren dat ik met Jens op de gang liep, al wiegend, hij huilen, ik half huilen van vermoeidheid, man in het buitenland. Jens heeft totdat hij 2,5 jaar was haast geen nacht doorgeslapen. Ik vond dit zo stom van hem. Elke nacht was het feest. Ik was boos, moedeloos en vond vooral hem niet leuk. Dit kon toch niet zo doorgaan? Ik trek dit niet. Dit gevoel moest veranderen.

Ik kan me de nacht nog zo goed heugen dat ik dacht: ‘Jeanine, je kunt nu elke nacht chagrijnig zijn. Elke nacht boos en elke nacht denken, jemig wat een stom kind! Overdag moe zijn en iedereen anders hiervoor de schuld geven (vooral mijn man omdat hij niet thuis is)…… of…….. je accepteert dat hij elke nacht huilt en misschien wel verdrietig is. Dat hij graag bij je wil zijn. Je accepteert dat hij gewoon lekker bij je in bed wil liggen, schijt aan wat anderen hiervan denken. Je accepteert dat je moe bent en mág zijn! En accepteer dat je gewoon lekker half negen naar bed gaat, om zo al wat uurtjes slaap te pakken. Zo kun je er zijn voor je kind op momenten dat het nodig is. Al is dit midden in de nacht.’ Zo gezegd, zo gedaan. En weet je, mijn leven werd hier 1000x makkelijker van. We sliepen allebei beter. Ik was rustiger, hij was rustiger. Gewoon accepteren dat het anders gaat dan je voor ogen hebt. En als hij hierin niet verandert, want het is nu eenmaal een klein kind, dan zul je zelf dingen moeten aanpassen. Acceptatie!

Andere dingen die ik heb moeten leren accepteren?

- Een kind naast je hebben slapen is beter dan helemaal niet slapen..

- Dat je boobs vaker neerslachtig naar de stoeptegels kijken dan vrolijk naar de zon..

- Dat je kind, waar je de billen nog vanaf mag vegen na de wc, mogelijk nog meer stinkt dan je kerel..

- Slapen is overrated..

- Dat eten koken geen dankbare job is…

- Dat het niet uitmaakt hoeveel speelgoed ze hebben, ze willen altijd spelen met hetgeen dat de ander in de handen heeft..

- Dat zodra je kind weet hoe ze moeten filmen met je telefoon je niet raar op moet kijken als ze met je telefoon de badkamer binnen komen lopen en een shot maken van ‘mama onder de douche’.. WTF!!

- Ipad tijdens eten is ok..

- Dat je buik liever rust óp je broekrand dan ín je broek..

- Dat een kind best even mag huilen..

- Droogshampoo is your new best 

Volg ons dagelijkse taferelen via Instagram