Snap
  • Mama

Moeder en huisvrouw zijn is ook een baan!

Familiemanager, wekker, kok, lerares, verpleegster, psycholoog, gps(want wij vinden alles), zelf als we ziek zijn werken we nog!

Dus ik open mijn facebook en zie dat mijn moeder een filmpje heeft gepost. Het gaat over een vrouw die in de ochtend opstaat, ontbijt maakt en alles alvast klaarzet voor haar man en kinderen, die de kinderen doucht, aankleed, naar school stuurt, opruimt, schoonmaakt, boodschappen doet, kookt, huiswerk maakt met de kinderen, hun naar bed brengt, de gasten van haar man bedient etc etc. Dan vraagt een vrouw die op visite is aan de man wat zijn vrouw voor werk doet waarop hij antwoord "nee ze werkt niet, ze is gewoon een huisvrouw". 

Gewoon een huisvrouw?! Hoe bedoel je GEWOON een huisvrouw?! Dit komt niet alleen voor in filmpjes of etc. Maar ook in het echte leven; "huisvrouw en moeder zijn is geen baan". DIT IS ZEKER WEL EEN BAAN! Je werkt net zo hard maar krijgt er alleen niet voor betaald. Tenminste niet in Nederland. 

Je staat op (om 6uur) voordat de rest in huis wakker is (vooral voordat de kleintje(s) wakker worden). Je gaat naar de keuken en begint met het ontbijt, dekt te tafel als dat nog niet gedaan is, als je kleintje(s) nog slapen snel onder de douche, kleed je aan, doucht de kleintje(s), kleed hem/haar/hun aan. Brengt ze als ze naar school gaan naar school. Je gaat weer terug naar huis en begint met schoonmaken, opruimen, was draaien, ophangen, opvouwen. Snel een boodschap doen, kind(eren) ophalen, koken, je vriend/man komt thuis, eten, opruimen, afwassen, alles afnemen, kind naar bed brengen, verhaaltje voorlezen en EINDELIJK! het is 8 uur. 

Stel je hebt echt nog kleine kinderen/baby's die je overal achter je aan moet nemen, ook dit kost ruim een halfuur voordat je echt uit huis kan vertrekken. Ook deze maken troep en nemen de helft van je dag in beslag.

Je hebt nog geen minuut, vanaf het moment dat je bent opgestaan, op je gat gezeten en als je moe bent vragen ze je, "maar wat heb je de heledag gedaan dan? Je was toch gewoon thuis".

Moeder en huisvrouw zijn is rennen, vliegen, (vallen en weer opstaan). Dag in dag uit. 24/7, 365 dagen per jaar.

Ook ik als moeder/student ben continu aan het rennen en vliegen. Al ben ik geen huismoeder ik doe ook alles wat een huisvrouw zou moeten doen naast dat ik naar school ga en het is vermoeiend.

Nu ik zelf moeder ben, zie en voel ik wat mijn moeder allemaal voor mij, me zus en broetje heeft gedaan en ik heb respect voor haar. Zeker als alleenstaande moeder. 

Dus voor de mensen die beweren dat huisvrouw geen baan is: huisvrouw zijn is zeker wel een baan!

8 jaar geleden

Jaa precies! De een kiest bewust en de ander moet wel thuisblijven voor de kinderen of door iets waardoor ze niet (meer) kunnen werken. Ik vind dat wij als vrouwen ongeacht wat voor baan je ook hebt, elkaar toch moet steunen in dit soort dingen en zulke uitspraken. Ja het is logisch dat iedereen, of je nou een betaalde baan erbij hebt of niet, het huishouden erbij moet doen. Je krijgt ook vaak hulp van je vriend of man als je die hebt. Maar als huisvrouw/thuisblijf moeder heb je wel iets meer te doen op zo'n dag dan een moeder die een betaalde baan heeft. Ik heb respect voor vrouwen die thuisblijven en voor hun kinderen zorgen of ze er bewust voor kiezen of niet. Ik ga naar school en werk en doe het huishouden er ook nog een bij. Soms laat ik troep ook echt gewoon staan, als me vriend het niet gedaan heeft. Maar ik vind niet dat ik kan zeggen dat dit gezeur is omdat ik daarnaast ook andere dingen doe.

8 jaar geleden

Als ik zo je profiel lees heb je nog meer te doen dan moeder zijn. Het is pittig om naast "gezinsmanger" ook nog te studeren. Iedereen is anders en de een kan het makkelijker combineren dan de ander. Daarvoor hoef je elkaar niet een mietje te noemen. Je kindje is nog jong en dat vraagt veel tijd en aandacht. Over een paar jaar is het weer op een andere manier druk. Ook is het waar hoe meer je thuis bent hoe meer rommel er is. Ik ben thuis en nee het is niet echt een keuze. Het is zo gelopen vanaf het moment dat er dingen goed mis gelopen zijn. Het zou wel fijn zijn als we inderdaad elkaar gewoon respecteren om elkaars mening en gevoel in dingen. In dit geval het wel of niet thuis zijn van een moeder.

8 jaar geleden

Ook degene die werken hebben het huishouden. Ook degene zonder kinderen hebben het huishouden. Het huishouden word betaald als je het als intrieurverzorgster bij een ander doet, dus zie het thuis als een besparing. En kinderen maken rommel. Ook ik mopper er thuis over, maar ik ben echt niet mijn hele dag kwijt aan het huishouden of de kinderen entertainen. Ze mogen zich hier best vervelen, daar worden ze creatief van. Sommige dagen zijn druk, maar dat is gewoon te krap clubjes ingepland dus racen tegen de klok. Kijk een andere thuisblijf moeder echt niet aan van wat doe jij de hele dag, de meeste zijn drukker dan de werkende moeder aangezien school weet dat ze thuis zijn, dus er vaker een beroep op hun vrijwillige bijdrage word gedaan. En daar ben je stiekem toch veel tijd mee kwijt. Mij lijkt het een luxe om thuisblijfmoeder te zijn, aangezien je je kinderen dan de meeste vastigheid kan geven. 1 stel regels, hier hebben ze overal andere regels, bij opa en oma is het nou eenmaal anders dan thuis. En dan is er nog verschil tussen opa en oma van mama,s kant en van papa,s kant. Het andere wat weer lekker is van werken is dat je ook nog andere praat hebt dan enkel kinderpraat.

8 jaar geleden

precies!