Snap
  • Mama
  • noppies
  • zwemles
  • mondkapje

Modieuze mondkapjes

Drie dagen geleden gaf het kabinet het dringende advies tot het dragen van mondkapjes in openbare ruimten. Het is mijn eerste uitstapjes sindsdien, überhaupt mijn enigste uitstapje in de week (bedankt borstvoeding), dat ik deze regel in de praktijk moet brengen.

Enkele weken geleden had ik het geluk via mijn kraamzorgorganisatie een mondkapje te winnen. Geheel in stijl met mijn Noppies panterprint exemplaar verlaat ik dan ook de auto. Het valt mij op de parkeerplaats van het zwembad al op dat ik de enigste ben die maatregel in acht lijkt te nemen. Het kuddedier dat ik soms kan zijn vraagt zich dan ook heel even af of ik het spoeddebat wel goed begrepen heb. Met de letterlijke adem van een ander in mijn nek bij de receptie weet ik het echter zeker. Ik wil geen onnodig risico lopen.

Als verpleegkundige volg ik, ondanks mijn bevallingsverlof, op afstand de ontwikkelingen in het ziekenhuis. Het lijkt me daarbij knap lastig met de symptomen van Corona voor vier jonge kinderen te zorgen. Per slot van rekening moet Daan volgende week weer voor het eerst gaan werken na acht weken verlof en ik vrees dat zijn baas het me niet in dank zal afnemen als manlief nog langer thuis zal blijven.

 Ik recht dan ook mijn rug, onderdruk de neiging aan mijn neus te kriebelen en probeer verstaanbaar Max aan te melden voor zijn zwemles.  Knap lastig door een laag stof, plexiglas scherm en met tig roepende kleuters om me heen kan ik je vertellen.

In de hal van de kleedruimtes wordt echter maar weer eens duidelijk wat voor kuddedier wij als mens dus echt zijn. Diverse ouders laten hun blik op mij vallen, rommelen in hun

tassen en het een na andere mondkapje wordt opgezet. De één nog fleuriger als de ander. Gelijk een domino effect staat uiteindelijk bijna iedereen erbij zoals het hoort. Althans bijna zoals het hoort.

 Mijn verpleegkundige blik spot helaas ook die persoon dat zijn mondkapje binnenstebuiten draagt en een ander heeft hem toch duidelijk op zijn kop. En ja er blijft toch altijd diegene bij die het nodig vindt zijn kapje aan alle kanten nog 6 keer recht te trekken. Ach. Het is in eerste instantie al het idee dat telt. Wil je naast dat idee ook echt beschermd rondlopen volg dan onderstaande regels van het RIVM:

1. Was 20 seconden grondig je handen.

2. Pak het mondkapje bij de elastiekjes. Raak het mondkapje zelf niet aan.

3. Plaats het mondkapje met de lusjes achter je oren waarbij het je mond, neus en kin bedekt.

4. Bij het afdoen raak je weer alleen de elastiekjes aan.

5. Bewaar je masker steriel in een plastic zakje en was deze thuis op 60 graden of gooi deze weg en gebruik een nieuwe.

En voor de brildragers onder ons zoals mij; smeer je glazen minstens een keer per dag in met afwasmiddel of scheerschuim en spoel hem vervolgens af onder de warme kraam. Succes, zicht en hopelijk gezondheid gegarandeerd.