• Mama
 • Gezond
 • Snacks
 • suiker
 • manieren
 • 21

Minder Suiker eten: 21 manieren

Ja, we eten allemaal teveel suiker. Sommigen van ons zullen er zelfs verslaafd aan zijn. En we willen ook eigenlijk allemaal wel minder suiker eten. Maar nu komt de uitdaging, hoe doe je dit in de praktijk? Zeker als je echt verslaafd bent aan suiker zal 'cold turkey' maar voor een enkele weggelegd zijn. Een betere optie is dus om hier en daar aanpassingen te doen zonder het idee te hebben dat je jezelf tekort doet. Er wordt op het internet al heel veel geschreven over de kwalijke gevolgen van geraffineerde suiker en zijn familieleden, dus ik wil daar in dit artikel niet op in gaan. Wel heb ik in de afgelopen drie jaar een aantal dingen ontdekt die mij en mijn gezin erg hebben geholpen op weg naar een suikervrij huishouden. Tijdens mijn zoektocht naar voedzamere gewoonten heb ik altijd de dagelijkse praktijk voor ogen gehouden. Want, het moet wel toepasbaar zijn in de chaos van alledag met kinderen, partner, werk en o ja, een leuk leven in het algemeen! Gebruik betere alternatieven

 • Vervang je gewone, geraffineerde suiker voor rauwe ongeraffineerde suikers als agave, ahornsiroop of Kokosbloesemsuiker. Ja, het is nog altijd suiker. Maar omdat deze suikers veel minder bewerkt zijn, hebben ze veel minder impact op je bloedsuiker en worden ze beter verteerd.
 • Gebruik fruit als zoetmiddel. Vervang suiker in je recepten door rijpe banenen, dadelstroop of diksap. Gedroogde dadels of rozijnen geven een gerecht ook een heerlijk zoete smaak.
 • Probeer Stevia. Deze plant uit Zuid Amerika wordt al eeuwen gebruikt als zoetmiddel en onderzoeken tonen keer op keer aan dat Stevia niet als een suiker wordt herkent in het lichaam en het daarmee dus niet dezelfde reactie geeft. Bloedsuiker blijft op peil, insuline aanmaak blijft rustig en er is dus geen noodzaak om het op te slaan als vet zoals met veel geraffineerde koolhydraten gebeurd!
 • Gebruik rauwe honing. Hoewel ook dit een suiker is en ook hiermee het gevaar op de loer ligt dat er teveel van gebruikt wordt, bevat rauwe honing veel enzymen die zeer bevorderlijk zijn voor de spijsvertering. De aanwezigheid van pollen in de honing zijn zelfs bevorderlijk voor mensen met hooikoorts omdat het een anti-histamine reactie veroorzaakt in het lichaam.
Vervang snacks met Suiker
 • Zoek naar een soortgelijke snack. Als je erg van chocola houdt, ga dan op zoek naar een betere kwaliteit met een rauwe suiker of probeer extra pure chocola. Als je erg van koekjes houdt, probeer het eens uit om zelf koekjes te bakken en gebruik fruit of agave om te zoeten. Op deze manier hoef je je favoriete snack niet direct op te geven, maar pleeg je niet direct roofbouw op je lichaam!
 • Wen jezelf aan fruit als dessert. Nederlanders zijn toetjesmensen. Vla, gesuikerde yoghurt, mona toetjes, pudding… Maar na een heerlijke maaltijd van groenten, vlees en aardappels, werk je dit direct de grond in door een suikerrijk toetje te nemen. Alle vitaminen en mineralen die je zojuist tot je genomen hebt, worden nu puur en alleen ingezet om het suiker te verteren. Zonde toch? Dus probeer eens fruit of wat noten als dessert. Rood fruit of gekookt fruit geven geen problemen met de vertering. Ongezouten noten zijn ook erg goed (geen pinda's!) en leveren extra mineralen en vetten. Dubbel profijt!
 • Ga voor zout. Als je een zwak moment hebt, neem dan een boterham met dikke boter in plaats van koek of iets dergelijks. Het zijn nog wel koolhydraten die je tot je neemt, maar het geheel is al stukken beter dan de suiker die je anders zou eten!
Gebruik in het algemeen minder suiker
 • Koffie en thee. Als je altijd zoet in je koffie en/ of thee gewend bent, kun je jezelf aanwennen dit te reduceren of zelfs helemaal achterwege te laten. Of vervang de suiker (of zoetjes) door een klein beetje rauwe honing of agave.
 • Vermijd gerechten met veel suiker. Leer koken zonder pakjes of zakjes. Haal een flinke tijd geen Chinees of andere afhaal. Koop even geen pomp snacks. Op deze manier vermijd je al flink wat valkuilen met suiker.
 • Vermijd ontbijtgranen en ontbijtkoek. Hoewel vaak aangeprezen als laag in vet, blijken deze producten bijna altijd tjokvol suiker te zitten. Dit voornamelijk als compensatie voor het verminderde vetgehalte! Havermout is heel eenvoudig klaar te maken en ontbijtkoek heb je niet nodig. Neem een boterham met appelstroop of notenpasta. Een paar extra seconden werk, heel veel suiker vermeden!
 • Sauzen en dips. Kant en klare sauzen en dips bevatten zeer veel suiker. Maak zelf iets! Op het internet zijn er legio recepten te vinden voor hele lekkere en eenvoudige sausjes en dips. Probeer ze uit en bewaar je favorieten!
 • Herken de schuilnamen. Glucose-Fructosestroop, dextrose, fructose… dit zijn allemaal andere benamingen voor in feite hetzelfde product. Leer ze herkennen en zoek ernaar op het etiket. Valkuil omzeild!
Feestjes en Speciale gelegenheden
 • Een volle buik. Ga nooit nooit nooit naar een feest of iets dergelijks met een lege maag. Zorg dat je stevige kost eet voordat je de deur uitgaat. Vet en proteïne vult goed en blijft lang zitten. Ook zorgen ze ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft zodat je minder behoefte aan iets zoets hebt.
 • Vertel de gastvrouw/ -heer. Als de situatie het toelaat kun je van te voren aangeven dat ze met jou qua zoetigheden geen rekening hoeven te houden, omdat je dit liever wilt vermijden.
 • Neem zelf wat mee. Wederom, als de situatie het toelaat kun je voorstellen zelf ook iets mee te nemen. Maak iets dat je zelf erg lekker vindt, maar waarvan je weet dat het geen suiker bevat.
 • Heb iets achter de hand. Als je weet dat het erg moeilijk wordt, kun je voor jezelf iets heerlijks maken en dat bewaren tot na het feestje (of in de auto op weg naar huis). Met dit in het vooruitzicht kan het makkelijker zijn sterk te blijven!
 • Sta jezelf 1 traktatie toe. Kies iets uit dat je het allerlekkerst lijkt, neem het kleinste stukje, zoek een stil hoekje op en… geniet. Met volle teugen. Proef goed, geniet van de textuur en geniet vooral van het moment.
Doorzettingsvermogen en 'Mind Games'
 • Las Verwendagen in. Het is makkelijker volledig suikervrij te zijn als je weet dat je op zondag iets lekkers mag. Kies wederom iets uit dat je heel lekker vindt en geniet er van. Misschien wil wel eens iets nieuws uitproberen dat toch met minder suiker is gemaakt, of misschien roept die pizza al de hele week je naam. Maakt niet uit, maar geniet er van!
 • Ga helemaal overstag. Ban alle suiker, direct, helemaal, rigoureus. Sommigen kunnen gewoon niet eindeloos doormodderen met beetjes suiker hier en daar. En soms is het gewoon beter om alle suiker te laten staan. Het zal een paar dagen heel zwaar zijn, maar je hebt wel sneller resultaat en je zult versteld staan van de energie en veranderingen die je zult merken bij jezelf!
 • Stel uit. Als je jezelf een pleziertje hebt beloofd, stel het dan steeds iets uit. Eerst even de was opruimen. Dan ook meteen boven even zuigen. Eerst mijn postvakje legen en verwerken, eerst die vergadering achter de rug hebben, eerst… Door plezier uit te stellen geven je hersenen ook een 'goed gevoel' hormoon af waardoor je je lekkerder voelt! En wie weet, als je er eenmaal aan toe bent, is de behoefte verdwenen.
 • Blijf jezelf herinneren. Waarom wil je minder suiker eten? Is het de angst voor diabetes? Overgewicht? Goed voorbeeld voor je kinderen? Meer zelfdiscipline? Meer energie? Herinner jezelf hieraan en herinner jezelf aan hoe het was. Wil je terug naar niet je bed uit kunnen komen of niet die rok aan kunnen? Wil je net zo worden als je vader/ oma/ beste vriendin die nu met allerlei klachten loopt vanwege diabetes? Grijp jezelf bij de lurven en schud je weer wakker!
Wat zijn jullie tips en trucjes om minder suiker te eten? Hoe was het voor jou om suiker helemaal te laten staan? Laat het horen! Ik ben erg benieuwd.

Bezoek mijn website www.eetgoedvoeljegoed.com en laat een bericht achter!