Snap
  • Mama
  • #familie
  • Gemis
  • #eerlijkepost

Mijn kinderen kennen hun oma niet

En dat doet soms zo'n pijn

Ik probeer zoveel mogelijk te leven in het nu, te genieten van het leven zoals het is. Maar soms zijn er periodes waarin de geesten uit mijn verleden me weer achtervolgen, dag en nacht spoken in mijn hoofd, mij 's nachts wakker houden en overdag laten dwalen. Ik heb in de loop der (tiener)jaren stomme dingen gedaan, mensen verloren, deels door mijn eigen schuld (want hé in een ruzie of een breuk ben je altijd met twee!). En nu is er weer zo'n periode. Weinig slapen, veel nachtmerries, overdag piekeren, nood aan afleiding en tegelijk liever alleen zijn, in mijn veilige cocon bij mijn gezinnetje.

De grootste geest die mij achtervolgt is toch wel mijn moeder. Ooit twee handen op een buik. Waar ik was, was mijn mama en omgekeerd. Samen in de auto luidkeels meezingen met Marco, mee met haar naar de school waar ze lesgaf, ons samen inzetten voor eetfestijnen of naar de klasjes waar ze stagementor was, in de zetel naar familie kijken...

Ooit waren zij en ik één. Maar dan komt er een periode die (bijna) iedereen wel meemaakt. Een periode van puberen, je afzetten tegen alles en iedereen, en nog het meest tegen de mensen die je het liefste ziet. Je denkt dat je alleen moet vechten tegen de grote boze wereld, dat niemand je begrijpt. Een simpele discussie ontaard al snel in een heftige ruzie. Dat er van beide kanten erge dingen gezegd en gedaan zijn, dat is zeker. Het ging van kwaad naar erger. Op den duur waren mijn moeder en ik vervreemd van elkaar.

Onze allerlaatste ruzie is dan ook geëindigd in vluchten. Vluchten van thuis, op zoek naar een veilige haven.

Die vond ik na lang dwalen bij mijn man. Een thuis, een plek waar ik mezelf kan zijn, waar de toekomst mooi is en het verleden er ook mag zijn. Een plek waar ik me veilig kan voelen, waar lief en leed gedeeld wordt. Een plek waar mijn hoofd en hart rust vond. Een plek in iemands hart die ik thuis kan noemen.

Met elke mooie stap die we zetten merkte ik een periode van gemis. Gemis dat ik dit moois niet kon delen met mijn "mama". Zomaar de telefoon kunnen nemen en een uur babbelen, of in de auto springen om samen een koffietje te drinken.Mee mijn trouwjurk gaan kiezen, op onze mooie dag aanwezig zijn, onze lieve grote jongen ontmoeten, onze thuis delen, en nu onze kleine spruit leren kennen. Maar ook de pijn delen toen ik ziek werd, de moeilijke momenten, het verlies van opa... Het zijn allemaal momenten waarop een kind haar moeder nodig heeft.

Mijn man vraagt me vaak: "Wat ga je doen, geef je het nog een kans?" En als ik eerlijk ben, heb ik geen idee wat ik wil.

Laatst zei hij iets wat me wel heeft doen nadenken. "Als je binnen 30 jaar een doodsprentje in de bus krijgt, heb je er dan vrede mee of zal je spijt hebben?" Dat heeft me toch echt wel geraakt.

Mijn kinderen kennen hun "oma" niet, weten zelfs niet van haar bestaan af. Nu zijn ze nog klein, maar misschien komt er ooit een moment waarop ze vragen stellen. Ik ben bang om je toe te laten. Je hebt voor mij niet kunnen/willen vechten, niet door de zure "puber-appel" kunnen bijten. Hoe weet ik dan zeker dat je er voor mijn jongens wel altijd zal zijn? Ze weten nog niet wat ze missen, of het feit dat ze überhaupt iets missen. Maar ik wel. Ik weet hoe het had moeten zijn, hoe het had kunnen zijn.

En zolang ik de moed niet kan verzamelen om je aan te spreken, zullen ze het nooit weten.

Misschien doe ik het ooit wel, misschien ook niet. We zien wel wat de toekomst brengt. 

Lees ook: "Met 29 weken is de drieling geboren: 2 meiden en 1 jongen"

Valerie's avatar
1 jaar geleden

Heel herkenbaar helaas. Is het een gemis? Jazeker! Maar soms is een persoon in je leven niet zoals je verwacht of graag zou zien. Bij mij is het vooral elke keer weer de teleurstelling geweest die me het contact heeft doen verbreken. Scheelt een hoop negatieve energie in ons leven. Maar uiteraard had ik net als jij heel graag een moeder gehad die wel voor me zou vechten. Sterkte met het of een plekje geven of nog eens de stap wagen. ❤️

marjoleinvdw's avatar
1 jaar geleden

Mooi gezegd. Zo lang je haar kant van het verhaal niet kent, blijf je er mee rond lopen. Verzamel de moed om een gesprek aan te gaan, hoor haar verhaal aan en volg daarna je gevoel of je wel/geen vervolgcontact wil. Succes. Ik denk dat jij deze kracht zeker in je hebt. Liefs Marjolein

Eliza84's avatar
1 jaar geleden

Meid voor je het weet is jou/haar tijd voorbij op deze aardbol en kun je helemaal niets meer bespreken. Zal best allemaal heel heftig zijn geweest, maar denk ook voor je moeder. Want je zegt dat jullie 2 handen op 1 buik waren, dus hoeveel verdriet zal zij wel niet hebben (gehad)? Lijkt me nogal wat om een top band te hebben met je dochter, en door de puberteit los moet laten. Hopelijk komt het goed. Succes.

Mamascheffer's avatar
1 jaar geleden

Lieve meid ga hulp zoeken in de vorm van emdr paardetherapie om je hoofd leeg te maken en alles te verwerken. Dit gaat jou een opgeruimd nieuw leven geven. Spreek uit ervaring dat dit gaat werken. Heel veel geluk en succes. Een moeder

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Familie_Sabbe?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.