Snap
  • Mama
  • kiezen
  • zelfzorg
  • Grenzen

Mijn grenzen zijn niet jouw grenzen.

Vaak vergelijken wij ons met anderen. Hoe doen zij het? Heel menselijk. Maar daar worden wij niet per se heel gelukkig van. Want iedereen is uniek. Je kan en mág niet iedereen vergelijken. Vooral als het over grenzen gaat…

Neem nou het moederschap. Elke moeder doet maar wat. En vaak is afkijken bij andere moeders heel leerzaam. Het kan je een richting geven. Het kan je steunen. Onderling kan je tips of adviezen geven. Maar vergelijken heeft ook een andere kant. Misschien een minder leuke kant.

Sommige moeders kan dit onzeker maken. Vaak krijgen moeders ongevraagd advies. Misschien wel tot het opdringerige aan toe. Voor de een is dit makkelijker aan de kant te zetten als de ander. Als je al wat onzeker in het moederschap staat, kun je hier gevoelig voor zijn. Dat is niet erg, maar juist des te belangrijker om jouw grenzen te bewaken.

Wat heel belangrijk is om te onthouden dat ieder zijn eigen grenzen heeft. En dat het aan jouzelf is om die te bewaken. Wat eenieder ook zegt. Neem nou het doorslapen. Sommige trekken 5 uur slaap per nacht prima. De ander moet minstens 7 uur slaap hebben. Bij de een is de grens na twee jaar slecht slapen bereikt en bij de ander na twee weken. En dat is oké.

Immers kan een ander niet beslissen over jouw grenzen. En of je nou twee jaar slecht slaapt of twee weken. Wanneer jouw grenzen zijn bereikt, is dat jou goed recht. Wat een ander ook zegt.

Ik besef mij ten degen dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Want er worden dagelijks zoveel meningen op een moeder afgevuurd. Zoveel onzekerheid komt er kijken. Want doe je het wel goed? Maar het is écht de moeite waard om dat is te trainen.

Bewaak jouw eigen grenzen. Sta ervoor. Als jij na twee weken slecht slapen erdoorheen zit, is dat prima. Dan ben je niet zwak, dan geef je je grenzen aan.

Als jij de grens zelf niet trekt, doet niemand anders het voor je.

Vaak weet je pas wanneer je een grens bent overgegaan als het te laat is. En als dit dan systematisch gebeurt, kan het zo zijn dat het teveel wordt. Daarom kan het helpen om jezelf hierin te trainen. Nee zeggen mág. Nee zeggen is jouw goed recht.

Als het over het moederschap gaat, is het belangrijk dat je óók goed voor jezelf zorgt. Net zo goed als je voor je kind(eren) zorgt. We weten allemaal dat als wij in een vliegtuig zitten en er gebeurt wat dat wij eerst zelf het zuurstofmasker op moeten zetten, daarna bij onze kinderen. En in het dagelijks leven geldt dit eigenlijk ook.

Voel jij je goed in je vel, zul je zien dat alles makkelijker gaat. Dat je ook makkelijker de kinderen kunt meebewegen in de dagelijkse dingen. Stress voelt een kind. We weten allemaal als moeder zijnde dat wanneer je niet lekker in je vel zit, je kinderen ook niet in hun normale doen zijn. Daarom is het zo belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Om je rust momenten te pakken waar kan. Een blije moeder is vaak ook een blij kind. Die dingen gaan vaak hand in hand.

Misschien is het stof om over na te denken. Je hoeft niets. Maar het is écht de moeite waard!

Bedankt voor het lezen,

Liefs,

Jamie-Lee