Snap
  • Mama

Mijn eigen mamamijlpaal

Bij elk begin komt vaak ook een einde, maar dat het zoveel impact zou hebben dat had ik niet verwacht.

Elke mama heeft en krijgt ermee te maken met de standaard vragen die gaan over de voedingen van je kindjes. Of ze nou al geboren zijn of dat ze al lang naar school gaan. Het is lange tijd taboe geweest om je kindje flesvoeding te geven in plaats van borstvoeding en dan vooral met de wetenschap erachter als het had gekund. Veel mama's weten dan vaak niet wat ze moeten antwoorden en krijgen soms zelfs het gevoel dat ze hierin hebben gefaald omdat ze de fles hebben gegeven. Tegenwoordig is het bijna omgedraaid en is het bijna uniek als je borstvoeding geeft in plaats van de fles. 

Zelf heb ik hier ook veel moeite mee gehad, steeds maar weer de vraag en ervan uitgaande dat ze weten wat je als voeding geeft. Ik kreeg wel veel positieve reacties met vooral open monden van ongeloof, want blijkbaar komt het bijna niet voor wat ik heb gedaan. Ook al voelde het voor mij zo natuurlijk en heb ik het met alle liefde gedaan die ik aan mijn meisjes kon geven. Het helemaal één worden, skin to skin, alles om je heen vergeten en dan de rijkdom hebben om er voor te kiezen om dit moment met zijn drieën te delen of één op één. Liedjes neuriën of juist ondertussen in slaapvallen terwijl je de warmte van het kleine lijfje tegen je aan voelt. Handjes die je aan het ontdekken zijn en oogjes die bijna niet meer open kunnen blijven maar er hard tegen vechten omdat ze zo graag naar je kijken. 

Maar zoals bij zoveel dingen, is er vaak bij een begin ook een einde. Een soort mijlpaal. 9 maanden heb ik het mogen doen. 9 maanden heb ik mijn meisjes elke dag zelf kunnen voedden met borstvoeding. Alleen Heam heeft tussentijds één keer per dag een extra fles gehad omdat ze achterbleef in de groei. Maar dat heeft mijn kleine meisje al snel weten om te draaien zodat ze weer volledig bij mij mocht drinken. Toch is nu na 9 maanden echt het moment gekomen dat ik er afscheid van moet nemen. Het begon te veel van mij te eisen. Ik was erg moe, mijn reserves raakten op en ik bleef maar afvallen. Dit kon niet meer en ik kreeg het advies van de arts om binnen twee weken volledig te stoppen. 

Geloof me, twee weken zijn jammer genoeg zo voorbij. Gelukkig kregen de meisjes al wel een ochtend en een avondfles waardoor ik in totaal nog maar 6 tot 8 voedingen hoefde af te bouwen. Dit ging toch sneller dan dat ik me zelf had voorgesteld en het geeft een gevoel alsof je moet afkicken. Het "ontzwangeren" begint weer van vooraf aan, inclusief alle hormonale-emoties van dien, alleen ben ik nu ook mijn mooie ronde cupmaat kwijt. En alsof het zo moet zijn werden de meisjes rond de dag dat ik geen enkele voeding meer gaf eenkennig en wilden ze niets anders dan alleen nog maar bij mij zijn. Kortom een mooi einde met een mooi nieuw begin. 

9 jaar geleden

Sorry voor mijn late reactie. Maar inderdaad, je borsten ontploffen af en toe bijna. Een warme douche en tegelijkertijd borstmassage zodat het overtollige wegloopt doet al veel en voorkomt ook ontstekingen. Ik heb ook de ergste stuwing weg gekolfd. Hoe graag ik stiekem ook één van de meisjes aan wilde leggen, ik moest me ertoe weerhouden om dit te doen omdat je anders het hormoon aan blijft maken waardoor je 3 uur later weer vol bent. Inmiddels ben ik er redelijk aan gewend en begin ik ook wat meer tijd voor mezelf te krijgen dat is dan ergens wel weer een voordeel. Maar ik heb het echt met alle liefde gedaan. Geniet er nog even van zolang je het kan geven.

9 jaar geleden

Borstvoeding geven is zo intiem, ik kan het me goed herinneren met mijn meisje. Het zijn de mooiste herinneringen en momenten die ik met haar had. Toen ze overleed (8 weken wiegendood) moest ik in 1x stoppen. Oh dat was verschrikkelijk, gelukkig kreeg ik er medicatie voor. Nu in verwachting van nummer 2 en hij gaat ook bv krijgen. Ik wil die intieme mama kind momenten niet missen. Een vriendin van mij heeft ook een tweeling, haar twee meiden zijn nu ruim een jaar en nog steeds krijgen ze bv. Ik vind het heel knap dat jullie het doen en kan het helemaal begrijpen.

9 jaar geleden

Inderdaad een mijlpaal! Mooie blog. Geniet van je prachtige meisjes!

9 jaar geleden

Wow, in twee weken afbouwen... ontploffen je borsten dat niet?! Gekke vraag, nooit gedacht dat ik die ooit zou stellen, sorry dus... Mijn dochter is nu bijna 7 maand en omdat ze nu iedere dag fruit en groente erbij krijg, mag ik ook afbouwen. Vind het vreselijk! En jij dan in zo'n korte tijd... respect. Ik wil ook even kwijt dat ik het geweldig vind dat jij je tweeling zo lang zelf hebt gevoed want inderdaad; tegenwoordig lijkt het vreemder om borstvoeding te geven dan flesvoeding. Het zal wel een eeuwige voortdurende discussie blijven: borstvoeding vs flesvoeding. Ach ja.... Geniet van je meiden en de band die jullie samen hebben opgebouwd. Veel geluk samen!