Terug
Blog header image

Mijn eerste blogboeken zijn binnen!

Mijn blogboek is binnen! Wat een verrassing dat ze af zijn en binnen. Ik ben er heel erg blij mee en niet alleen ik!

Kunstproject

Het is donderdagavond, we komen net thuis van school. Afsluiting van het Kunstproject. We zijn natgeregend en hebben haast. We moeten eten, Dunya moet douchen en ik moet zo naar koor. De oppas kan er over een uurtje zijn. Dan gaat de bel. Ik schrik. De oppas is vroeg! Dat kan helemaal niet, want ze gaat eerst sporten. Ik kijk op het balkon. De postbode. Heb ik in een opwelling nou weer iets besteld wat ik niet nodig heb? Ik wil naar beneden rennen op sokken, maar als Dunya me achterna komt zeg ik dat zij maar moet gaan.

Albelli

Even later komt ze boven met een pakket van Albelli. Een fotoboek? Ik zie het handschrift op de doos, dat komt me niet heel bekend voor. Ik heb het dus niet zelf besteld. Wie zou er nou een fotoboek voor mij bestellen? Het is ook alleen aan mij gericht. Ik denk diep na terwijl Dunya aan het plakband peutert. Dan ineens...., weet ik het. Ik weet het ook meteen zeker! Dit is mijn eigen kunstproject! Ik ruk het bijna uit Dunya’s handen, pak een schaar en maak het open. Ik hou mijn adem in en ja hoor..... Blogboek  Henrike staat op de omslag. En als ik het in mijn handen pak zie ik nog een boek. Blogboek deel 2. Haha. De eerste honderd blogs van Mamaplaats passen niet in één boek en dus krijg ik twee boeken. Geweldig! De mooiste foto's van mijn blogs zijn op de omslag geplaatst.

Sociaal

We bladeren het even snel door. Leuk die blogs verzameld te zien in een boek. “Op naar de 200” staat er op de eerste bladzijde. Maak je maar geen zorgen, dat komt wel goed. Ik zit nu al bijna op 150 blogs als ik goed geteld heb. Dus binnenkort kunnen ze beginnen met het volgende blogboek. Ik vind het fantastisch! Dunya kijkt over mijn schouder mee en gaat uit haar dak als ze de boeken ziet. Ze zit op de bank te lezen en ik moet haar vier keer roepen om te komen eten. “Ik vind het zo leuk!” zegt ze dan. “Het is niet eens voor mij, maar ik vind het toch zo leuk voor jou!” Ik lach. “Dat is wel erg sociaal van je. Dat je gewoon blij bent omdat ik iets moois krijg!” Ze is ook trots op mij en heeft de afgelopen tijd vaak gevraagd wanneer ik mijn blogboek krijg. Het kost tijd, zo’n boek maken. Dat begrijp ik heel goed. Ik was niet ongeduldig. Hoewel...., laat ik het zo zeggen: Ik begrijp heel goed dat het lang duurde en geloofde wel dat ze ermee bezig waren. Maar ik was zo enorm nieuwsgierig.

Interactief

Ik neem de boeken mee naar koor. In de pauze laat ik wat mensen zien wat ik heb gekregen. De volgende dag neem ik ze mee naar mijn werk. Pas eind van de dag denk ik eraan om ze te laten zien. Zelf heb ik ze alleen nog maar vluchtig doorgebladerd. Wat een boel blogs en wat zijn ze lang. Misschien moet ik toch wat korter van stof worden. Sommige blogs kan ik makkelijk inkorten, maar ik heb altijd veel te vertellen. Ik vind dat een leerpunt. Op de eerste bladzij staat dat ze hopen dat ik nog lang voor Mamaplaats blijf bloggen. Dat is positief en heel fijn om te horen. Ik hoop het ook. Het voordeel van deze site is dat het meer interactief is met andere bloggers en met de redactie. Als ik een eigen site heb, is het erg voor mezelf. En erg alleen. Terwijl ik juist behoefte heb aan contacten met andere moeders.

Goede moeder

Op een dag krijg ik een mailtje van Mamaplaats naar aanleiding van mijn interview met RTL nieuws. Dat ze zo blij zijn met mij als themablogger. Dat ze mij zo’n goede moeder vinden. Ik krijg tranen in mijn ogen. Wat een toeval weer (of misschien ook niet?) dat iemand dat tegen me zegt op een moment dat ik het gevoel heb dat mensen dat in twijfel trekken. Dat ik er even doorheen zit. Dat ik het even niet meer weet. Ik heb even pauze en laat die tranen eventjes gaan. Het is toch prachtig als ik door mijn blogs zulke mailtjes krijg en er een beetje moed door kan terugvinden. Bloggen is een uitlaatklep en doet me goed. Ik vind het gewoon een eer dat mijn verhalen en foto’s op internet verschijnen. Dunya vindt het nu nog prima en leuk. Ik schrijf ook over leuke dingen en niet over dingen waar zij zich ongemakkelijk bij gaat voelen. Misschien ga ik later wel anoniem bloggen, of over andere dingen. Voorlopig doe ik het nog zo en is Dunya herkenbaar. En beroemd! De blogboeken zijn een kroon op mijn werk. Bedankt Mamaplaats! Ook bedankt aan de trouwe lezers die ook trouw reacties achterlaten onder mijn blogs. Die staan niet in het boek maar wel op de site en die koester ik nog steeds! En bedankt Dunya, dat je nog steeds mijn inspiratiebron wilt zijn!

Anoniem
6 jaar geleden

Echt supergaaf en welverdiend!!! En inderdaad, op naar de 200!

Lindsy83
6 jaar geleden

wat lief geschreven! SUper leuk dat ze binnen zijn! Nu heb je toch ook een soort van dagboek ;) En gewoon doorgaan zoals je nu doet, ik lees je blogs met veel plezier en krijg een glimlach van de foto's die je erbij plaatst! Top!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dat komt zeker goed! Het duurt niet lang meer of ik zit op de 200 blogs!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ik vind het geweldig! Al mijn blogs bij elkaar. Vind jij ze niet te lang?

Lindsy83
6 jaar geleden

Hihi zeker niet! Mijn blogs zijn ook de kortste niet ;) Heb je tenminste wat te lezen. Ik heb ze liever lang dan bijvoorbeeld een paar zinnen die door moeten gaan voor een blog. :)

Annemiek2
6 jaar geleden

De jouwe zijn dus eindelijk binnen. Dat heeft even geduurd. Wat leuk hoe Dunya erop heeft gereageerd. Twee boeken zeg dat is niet weinig. Ik ben benieuwd hoeveel boeken ik krijg want mijn blogs zijn doorgaans ook niet de kortste ;). Heel veel plezier met het laten zien van je boeken want ze zijn het waard en echt de moeite waard om te lezen en voor Dunya is het als ze groot is waarschijnlijk ook leuk om terug te lezen ;).

Henrike Laning
6 jaar geleden

Nou ja, ik bedoel ook meer een tussenweg. ;) Een blog van 1 A4tje trekt misschien meer lezers dan eentje van ruim 2 pagina's....

Loes van der Leer
6 jaar geleden

Super vet!! Veel.plezier ermee!!!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ik vind het superleuk om ze te laten zien. En ik denk ook dat Dunya er later ook heel trots op zal zijn en ze lekker gaat lezen. Dat doet ze nu al trouwens. Als ik een nieuwe blog plaats, gaat ze meteen kijken. Ze is erg nieuwsgierig. "Mag ik alvast de titel weten?" vraagt ze soms.

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dank je wel! Een prachtig naslagwerk! Ik ben er zo blij mee!

Annemiek2
6 jaar geleden

Wat leuk dat je zo'n trouwe lezeres hebt ;).

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ja, net zo trouw als jij! :)

Anoniem
6 jaar geleden

Breder schrijven en over andere onderwerpen is misschien wel een idee, op termijn, Voor een site als Mamaplaats is bloggen over kinderen natuurlijk een dankbaar thema, misschien kun je op andere blogs ook leuke cadeau's krijgen.

Henrike Laning
6 jaar geleden

Waarom? Ik vind het juist heerlijk om over Dunya te bloggen. Over kinderen raak je nooit uitgepraat tenslotte. Mamaplaats bevalt me uitstekend, dus dat blijf ik lekker doen.

Anoniem
6 jaar geleden

Goed bewaren! :)

Henrike Laning
6 jaar geleden

Jazeker! Als Mamaplaats al mijn blogs gaat verwijderen omdat ze niet genoeg gelezen worden, heb ik ze allemaal nog in full color in een mooi boek.

Annemiek2
6 jaar geleden

Dat zullen ze toch niet zomaar doen? dan krijgen ze toch wel een probleempje want wie wil er dan nog bloggen?

Henrike Laning
6 jaar geleden

Haha nee dat was bij wijze van spreken. Blogs van mij op een andere site zijn allemaal verwijderd. De samenwerking was stopgezet omdat ze mijn blogs niet meer interessant vond en later heeft ze al mijn blogs verwijderd. Ik had ze wel allemaal gekopieerd gelukkig. :)

Annemiek2
6 jaar geleden

Jammer dat het toen zo gegaan is. Goed dat je de blogs bewaard heb. Ik heb ook nog een hoop van de 1ste 100 maar als het boek of de boeken binnen zijn gaan die wel van de pc ;). De blogs vanaf nr 101 bewaar ik nog een poosje, wie weet tot het volgende boek.

Henrike Laning
6 jaar geleden

Goed idee. Ik ga mijn blogs ook verwijderen. In elk geval de minst leuke, of degene waar ik het minst tevreden over ben.

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
21 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
20 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
18 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
16 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!