Snap
  • Mama

Mijn derde taboe...eh...tatoeage

Deze blog gaat over tatoeages. Je houd ervan of je vind het afschuwelijk. Een tussenweg lijkt er niet en dat is ook prima.

Ik was vrij jong toen ik mijn eerste tatoeage liet zetten. Slechts 16 jaar. Ik kom uit een vrij artistiek gezin, waarbij het uiten middels kleur en beelden heel normaal is. Toch, ik was de eerste, en tot voor kort de enige, die er voor koos om die uitingen permanent op mijn lichaam  tentoon te stellen. Geen uitzinnige kunstwerken over grote delen van mijn lijf, maar gewoon een kleine ingetogen afbeelding wat betekening voor mij persoonlijk had. Op mijn 18e liet ik de tweede zetten. Wat groter, iets meer in het oog springend maar toch heel dicht bij mezelf gebleven. Hoewel ik dus jong was, heb ik nog nooit spijt gehad van mijn keuzes in beiden. De verhalen erachter veranderen misschien zacht in de loop der tijd, maar de lessen draag ik altijd met me mee.

Nu, 8 jaar en op wat lijkt een heel leven later, was het eindelijk zover. Al een tijdje speelde ik met het idee. Eigenlijk sinds mijn zoon geboren is, (bijna) 3 jaar geleden. Mijn verleden staat letterlijk in mijn lichaam gegrift, waarom de toekomst dan niet? Het meest belangrijke geschenk in mijn leven, mijn kinderen, wil ik voor altijd bij me dragen. Ook op die momentjes dat we misschien niet samen zijn. 14 juni ben ik 26 geworden, en van mijn verkregen verjaardagsgeld (want ik had dit jaar al aangegeven: geen cadeau's ;-)) heb ik mijn derde (en laatste) tattoo laten zetten. De artiest heeft mijn eigen ontwerp perfect aangepast en uitgewerkt tot iets waar ik enorm trots op ben. Nu het helemaal genezen is, kan ik het aan iedereen laten zien. Ik heb mijn kinderen allebei 9 maand in mijn buik gedragen, en nu draag ik ze zolang  ik leef mee op mijn lijf.

Wat tatoeages betreft zijn er nog altijd twee kampen. Degene die het normaal vind, en ze vaak zelf ook heeft, en degene die het niets vind en zich er met opmerkingen als "ach wat zonde" vanaf doet. Mijn mening? Doe lekker waar je jezelf goed bij voelt. Het leven is te kort om je druk te maken over anderen. Al mijn tattoos zitten onder mijn kleren, en kunnen dus makkelijk bedekt worden. Op latere leeftijd... ach wat maakt het eigenlijk ook uit. Dan word ik maar een stoere oma haha. Ik heb altijd wel gezegd dat het geen belemmering mag zijn voor het vinden van werk, en als mijn kinderen er als ze ouder zijn problemen mee hebben (wat wel mee zal vallen denk ik) ik ze bedek. Simpel zat. Ik ben in ieder geval heel tevreden met het resultaat, en het helpt me in een stukje zelfverzekerdheid over mijn lichaam. Echt, zo stoer ben ik niet en ook ik ben in mijn "mama gedaante" vrij onzeker. 

Een ander mag erover zeggen wat ze willen. Dat is het gevolg van mijn eigen keuzes geweest. Ik ben er niet mee geboren, het is geen ziekte waar ik niks aan kan doen, het is een eigen keuze met alle consequenties die erbij horen. De opmerkingen van mensen met tatoeages, die zich op basis daarvan gediscrimineerd voelen, wuif ik ook altijd snel weg. Je hebt het zelf gedaan: niet klagen maar dragen. Gelukkig is de huidige maatschappij aardig tolerant......... ;-) En ik kan weer een dingetje van mijn emmer lijst afstrepen!

8 jaar geleden

Hallo Noor, Bedankt voor je reactie! Ik wilde de tatoeage op een plek laten zetten waar ik ook daadwerkelijk mijn kinderen gedragen heb. Dat vond ik een mooie symboliek. Maarrrr.... ik heb al een tatoeage op mijn buik! Dat ging dus niet (vond ik te druk worden). Toen bedacht ik me dat beide kindjes bij mij ver naar achteren lagen, ik enorme rug weeën heb gehad bij de eerste en dat beiden altijd hun best deden tegen mijn ribben te schoppen. De plaatsing is dus eigenlijk een beetje een knipoog naar de herinneringen aan mijn zwangerschappen en bevallingen. Dat ik hem zelf niet kan zien, ach dat is soms best jammer maar het feit dat ik weet dat het er staat: dat is genoeg voor mij. Het kruis op mijn schouderblad kan ik trouwens gedeeltelijk zien, maar ook hier is de plaatsing symbolisch. Het staat voor mijn verleden dat ik altijd "op mijn schouders" heb meegedragen. Goede vraag hoor! Groetjes.

8 jaar geleden

Mooi zeg! Ook ik ben een mama van een zoon van 5 met 4 tatoeages... elk puur voor mezelf gezet en op 1 na eigen ontwerp. Ik vind het mooi. Ook ik mijn eerste tatoe laten zetten toen ik 16 was, 2 de toen ik 18 was, 3 de was ik 23 en mijn laatste 3 jaar geleden op mijn 27 ste.... van geen 1 spijt!

8 jaar geleden

Hoi! Ik ben zelf helemaal niet van de tatoeages, maar kan wel waardering uitspreken voor diegene die dit wel willen. Het prachtige vind ik het verhaal erachter, want iedere tatoeage heeft eigenlijk wel een verhaal. Jouw verhaal vind ik ook heel mooi! En de afbeeldingen ook. Ik vind het bijzonder dat je er goed over nagedacht hebt, dat ze bedekt kunnen worden. Ook wel slim, want idd, soms kan het net even niet passend zijn. Niet dat ik dat zou hebben hoor, maar je hebt je punt goed gemaakt. Alleen nog een klein vraagje. Ikzelf zou een tatoeage wel willen zien als hij op mijn lichaam staat. Heb jij dat niet?... Ja, in de spiegel kijken, hihi. Ik snap mensen nooit goed om alles op de achterkant te doen, je ziet er zelf helemaal niets van. Of zie ik dit verkeerd? In ieder geval, mooi artikel heb je geschreven! Groetjes.

8 jaar geleden

Wat heb je dit mooi geschreven! Hier ook 26, 3 kids (9 maanden, 4 jaar en 9 jaar) en tatoeages (en 2 piercings