Snap
  • social media
  • moederschap
  • column

Mijn break-up met social media

Het roer moest om

Dramatische titel vind je niet? Maar toch is het best wel een dingetje. Een keer in de week krijg in een pop-up op mijn telefoon met daarin de schermtijd. Confronterend vond ik dat. Ik betrapte mijzelf erop dat ik eindeloos kon scrollen op social media. Het roer moest om.


Van Hyves tot TikTok – been there

De liefde van mijn leven heb ik ontmoet via Hyves, ken je dat nog? Hyves was mijn eerste social media. Prachtig platform: van de dansende banaan tot mijn lidmaatschap van de ik-heb-een-hekel-aan-vroeg-opstaan Hyves. Daarna kwam natuurlijk Facebook, tussendoor nog een keer Twitter en zijn op het moment Instagram en TikTok een dikke hit.


Scroll jezelf een duimblessure

Swipen tot je erbij neervalt. Dat is de essentie van de meest populaire platformen Instagram en TikTok. Het begint heel onschuldig – even je telefoon oppakken om door je nieuwsfeed te scrollen. Maar voordat ik het wist, zat ik in een never ending scrollcyclus . Dit vond ik zo zonde van mijn tijd. Ik vond dat ik moest stoppen met deze tijdverspilling.


Maar het is toch relatief onschuldig?

Het leuke aan social media vind ik dat je in contact blijft met mensen om je heen. Mensen die dichtbij je staan, maar ook mensen die je eigenlijk niet vaak spreekt. Daarnaast zijn de hilarische filmpjes ook beschikbaar in overvloed. Maar helaas hebben ook minder leuke dingen snel toegang tot je netvlies. Ik merkte dat ik video’s over dierenmishandeling, of zieke kinderen bijvoorbeeld, echt heel slecht trok.


Cold Turkey

Dat leek mij het beste. In een keer stoppen. Weg met die apps, dan kun je ze ook niet meer openen. Dat ging een week goed, totdat ik dacht: “hm, zou ik niet iets gemist hebben?”. Toen installeerde ik de app weer, en zo snel als dat gaat, begon ik weer met scrollen. Belachelijk! Ergens voelde ik mij ook benadeeld door het niet hebben van social media. Wat zouden mijn vrienden denken als ik niet reageer op foto's? Mis ik bepaalde dingen in de wereld nu niet? Weer volgde er een update over mijn schermtijd en heb ik “niet meer actief op the gram” op mijn profiel gezet. Dat gaf de rust dat ik niet aanwezig hoefde te zijn of social media voor een ander.

Wat zouden mijn vrienden denken als ik niet reageer op foto's? Mis ik bepaalde dingen in de wereld nu niet?

Sindsdien heb ik de app niet meer geopend en ben ik zoveel tijd rijker! Tijd die ik nu bijvoorbeeld steek in andere hobby’s waarmee ik echt even uit mijn hoofd ben. Daar word ik volgens mij een veel leuker mens van :)


Zeg eens eerlijk: hoeveel uur per week spendeer jij op social media?

4 maanden geleden

Heel herkenbaar… ook het schrikken van de schermtijd. Actie ondernemen staat nog op de planning. Knap dat je ervoor bent gegaan.

4 maanden geleden

Heel herkenbaar…

4 maanden geleden

Wat ontzettend goed van je!