Snap
  • Mama

Mijn baby is de allerliefste! Maar toch...

Yvonne is nu 14 weken moeder en merkt dat haar hele leven compleet is veranderd.

Ik heb een van de allerliefste baby's ter wereld. Hij groeit goed, eet goed, is vrolijk en lijkt van het leven te genieten. Hij slaapt door 's nachts en doet eigenlijk nergens lang moeilijk over. Het is geen huilbaby, hij heeft geen speciale gebruiksaanwijzing of medische mankementen. Nee, het is een perfect kereltje waar menig moeder een moord voor zou willen doen. 

En toch....

Toch is het moederschap zwaar. Het moederschap is geweldig, maar je uitten over hoe je je voelt is nog steeds een soort van taboe. Op het internet prijken plaatjes van gelukkige baby's met brede glimlachjes, de meest schattige kleertjes en hele reportages van de mama's over hoe goed ze het wel niet doen. 

Maar waarom is er een soort schaamte om over de minder leuke kanten te praten? Omdat ik eigenlijk niks te klagen heb? Omdat ik hiervoor gekozen heb? Ik weet het niet. Zoals ik al zei: Ik heb een hele lieve zoon. En toch zou ik hem zooooo graag af en toe een dagje uit willen zetten. Gewoon als vanouds weer even geen mama zijn. Opstaan en meteen ontbijten, niet eerst zorgen dat mijn mannetje voorzien is terwijl ik tot 1 uur 's middags nog in mijn huispak zit. Op de fiets springen en gaan en staan waar ik heen wil, niet eerst een half uur tot een uur bezig zijn om alles voor te bereiden en het 'voor het geval dat' pakket klaar te zetten en mee te nemen en zes keer de mentale checklist of ik alles wel heb af te gaan. 

Lekker spontaan uit eten, spontaan naar de bioscoop. Spontaan wanneer ik dat wil de muziek lekker hard aan zetten en keihard meezingen en dansen. Spontaan even een blokje om. Ik mis het. Ik mis het uitgebreide douchen zonder dat er in mijn achterhoofd een soort zesde zintuig open staat dat zeker wil weten dat alles oke is met mijn kleintje. Ik mis het gevoel van niet compleet vermoeid te zijn. Ik mis mij. Ik mis het geen mama zijn.

Gelukkig heb ik een hele lieve moeder die maar al te graag op wil passen, ook al heb ik geen enkele afspraak. Laatst was het zo ver. Ik had donderdagochtend een afspraak, en mijn moeder zei dat ik Robin ook al woensdagavond kon brengen, zodat ik in de ochtend niet al dat gehannes had. En ja... daar zat ik dan... Woensdagavond. Helemaal alleen thuis. Er was niks op tv. Ik had geen zin in Netflix. Het boek dat ik al wekenlang eens rustig wilde lezen had totaal geen aantrekkingskracht voor me. Het was 8 uur en ik kon niks beters verzinnen dan gewoon in bed te gaan liggen. 

Al die dingen die ik 'gewoon' had kunnen doen. Spontaan waar ik dan ook maar zin in had. Maar het enige waar ik aan kon denken was mijn zoontje en hoeveel ik van hem hou. Want ik ben mama, en daar ben ik zielsgelukkig om. 

's avatar
7 jaar geleden

Omdat er zo'n taboe op ligt om ook over de negatieve kanten/gevoelens van het moederschap te praten. Alles moet maar rooskleurig zijn en je moet je maar 24/7 blij en gelukkig voelen, want als je dat niet doet krijg je een hoop commentaar. Een baby en het moederschap is een wonder, maar ondanks dat word je leven wel even finaal omgegooid en ik denk dat dit toch vaak onderschat wordt. Het is volgens mij niet meer dan logisch dat dit ook met makkelijke baby's wennen blijft en niet 24/7 even fantastisch, hoe blij je ook met je kleine wonder bent. We zijn ook maar mensen en gelukkig zijn er nog moeders die dit ook eerlijk toe durven te geven.

's avatar
7 jaar geleden

Herkenbaar. Mijn zoontje is ook een heerlijk kind, zo makkelijk en ik doe niets liever dan voor hem zorgen maar soms ook eventjes niet. Al is het maar 1 of 2 uurtjes. Makkelijke baby's kosten ook energie en een gelukkige mama met af en toe een beetje tijd om wat leuks te doen of gewoon ff te niksen is meer waard dan een mama die zich kapot werkt omdat ze niet toe wil geven dat ze een klein beetje "me" time nodig heeft vind ik.

Damaya's avatar
7 jaar geleden

Het is ook een hele omschakeling, en je bent dan zwanger en hoort allerlei verhalen, maar hoe het echt is, is voor iedereen anders. Maar 1 troost, het went, niet meer te kunnen gaan, zomaar omdat het kan, en waarom dit nooit besproken wordt is mij een raadsel, nog altijd xxx

's avatar
7 jaar geleden

Ik begrijp je, zo heb ik me ook gevoeld en voel ik me soms nog steeds. Mijn zoontje is ook een model kind en wordt 's morgens pas om 8.30 uur wakker, maar het komt toch regelmatig voor dat ik in het weekend denk: laat me nog ff slapen. En juist die keren dat ik mag uitslapen lig ik wakker omdat ik denk: hoe zou het nou zijn met de kleine. Of als papa met de kleine naar beneden gaat voor het ontbijt, lig ik te luisteren naar de geluiden ipv te slapen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Vonnisch?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.