Menstruatie na de bevalling: dit kun je verwachten
Denk vooral ook na over anticonceptie
Gedurende negen maanden hoefde je je geen zorgen te maken over je maandelijkse periode, maar na de geboorte van je baby staat deze uitdaging weer als vanouds voor de deur. Wat kun je verwachten als het gaat om je menstruatie na de bevalling? We zetten het voor je op een rij.
Menstruatie en vruchtbaarheid na de bevalling
Na de geboorte van je baby keert je menstruatiecyclus terug, wat betekent dat je opnieuw vruchtbaar bent. Het is nu de juiste tijd om te overwegen welke anticonceptiemethode het beste bij je past als je niet meteen opnieuw zwanger wilt worden. Het moment waarop je na de bevalling voor het eerst weer ongesteld wordt, is per vrouw verschillend en hangt af van een aantal factoren, zoals of je borstvoeding geeft en de invloed van hormonen. Als je geen borstvoeding geeft, kun je meestal verwachten dat je binnen zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld wordt. In het geval van borstvoeding kan dit echter enkele weken duren, of zelfs maanden langer.
Denk op tijd aan anticonceptie
Het is goed om te weten dat je al vruchtbaar bent voordat je daadwerkelijk ongesteld wordt. Ongeveer twee weken voordat je menstruatie begint, gebeurt de eisprong en ben je op dat moment het meest vruchtbaar. Het is dus slim om na de bevalling op tijd te denken aan anticonceptie.
Menstruatiecyclus
Na de geboorte kan je menstruatiecyclus een beetje anders zijn. Het kan gebeuren dat je menstruaties in het begin wat onregelmatiger zijn en dat de hoeveelheid menstruatiebloed varieert. Dit is heel normaal, omdat je lichaam na de bevalling veel hormonale veranderingen doormaakt en na 9 maanden zonder menstruatie weer op gang moet komen. Maar het is ook mogelijk dat je cyclus meteen weer regelmatig wordt! Elke vrouw ervaart dit op haar eigen manier. Het duurt misschien even, maar uiteindelijk komt je cyclus vanzelf weer op het oude vertrouwde ritme, net zoals voor de zwangerschap.
Ongesteld en borstvoeding
Voor kersverse mama's die borstvoeding geven, kan het even duren voordat ze weer ongesteld worden. Dit heeft te maken met het hormoon prolactine, dat een belangrijke rol speelt bij de productie van moedermelk. Prolactine heeft namelijk ook invloed op de eisprong, waardoor het kan gebeuren dat je menstruatie nog een tijdje op zich laat wachten na de bevalling. Vooral als je op verzoek voedt of alleen borstvoeding geeft via de fles, kan het maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.
Meestal krijgen moeders die borstvoeding geven pas na (meer dan) 6 maanden weer hun menstruatie, maar soms kan dit al na 2 of 3 maanden gebeuren. Als je de borstvoeding afbouwt en niet meer op verzoek voedt, neemt de kans op ovulatie en menstruatie weer toe. Het kan gebeuren dat sommige vrouwen meteen weer menstrueren wanneer ze minder borstvoeding geven, maar in sommige gevallen gebeurt dit pas nadat ze volledig gestopt zijn met borstvoeding geven. Ook hier geldt dat het sterk varieert van vrouw tot vrouw.
Zwangerschap na bevalling
Het is een misverstand dat je niet meteen na de bevalling zwanger kunt worden. Zodra je jouw eerste eisprong en menstruatie hebt, kun je weer zwanger worden. Het is belangrijk om te weten dat je direct na de bevalling weer vruchtbaar bent, zodat je overweegt om meteen na de bevalling anticonceptie te gebruiken. Als je kiest voor een spiraaltje, moet je minstens 6 weken wachten voordat je deze kunt laten plaatsen.
Borstvoeding geven als een natuurlijke vorm van anticonceptie? Dat is een fabel! Het kan de eisprong weliswaar onderdrukken en de kans op zwangerschap verminderen, maar tijdens het geven van borstvoeding is er nog steeds een reële kans dat je je eerste eisprong krijgt en dus opnieuw zwanger kunt worden.
Kraamvloed
Na het krijgen van je baby blijft er nog een tijdje bloedverlies optreden, dit duurt meestal ongeveer een week. We noemen dit kraamvloed, en het bestaat uit bloed, slijm en overblijfselen van de placenta. Na deze periode kun je nog steeds tot 4 tot 8 weken na de bevalling wat bloed verliezen, maar in kleine hoeveelheden. Dit is heel normaal, maar het is niet hetzelfde als menstruatie. Het is belangrijk om geen tampons te gebruiken als je nog bloed verliest, omdat dit het risico op een bacteriële infectie vergroot. Ook is het beter om geen seks te hebben totdat je lichaam is gestopt met bloeden. Veiligheid voor alles!
Borstvoeding geven terwijl je ongesteld bent
Wanneer je borstvoeding geeft tijdens je menstruatie, kan het gebeuren dat er een subtiele smaakverandering in je melk optreedt als gevolg van de hormonale schommelingen in je lichaam. Hierdoor kunnen baby’s wat onrustig worden en de borst tijdelijk afwijzen. Het is ook mogelijk dat je gedurende je menstruatieperiode een lichte daling in je melkvoorraad opmerkt en dat je tepels iets gevoeliger aanvoelen.