Terug
Blog header image

Meheherry Christmas!

Voor een ietwat te emotioneel typje als ik kan kerst heel erg mooi zijn of een totale ramp...

Het begon al met de kerstversiering. Ik had vriendlief zover gekregen dat we toch wat versiering in huis zouden aan brengen. Dus de spullen erbij gepakt. Ik kijk even naar de 2 dozen met kerstspullen en denk bij mijzelf is dit alles? Er zit een boom met versiering in, 2 beeldjes, 2 tekstbordjes en een sneeuwpop voor over een fles... Nog gekeken of ik het andere spul kon vinden, maar dit is of weggeraakt of tijdelijk spoorloos. Ik had nog slingers, lampjes, stickers, hangers en een treintje. Mijn vriend vind het wel genoeg. Alleen een kerstboom vind hij wel voldoende, maar ik baal een beetje dat mijn ooit zorgvuldig uitgekozen decoratie nu ergens staat te verstoffen in plaats van wat kesrtsfeer in ons huisje te brengen.

Dan de kadootjes. Ik had al een deel ingepakt, want ik had ook een aantal kadootjes voor mijn vriend alleen. Hij is namelijk jarig 1e kerstdag. En de laatste kadootjes, nog ongeveer tien stuks, tsja die bleven er steeds maar bij zitten. Ons zoontje had de laatste veel aandacht nodig en ik had steeds in mijn hoofd dat ik nog wel genoeg tijd zou hebben hiervoor. Uiteindelijk had ik vannacht de laatste kadootjes om 1:00 ingepakt in de doos! Vooruit, we hebben besloten om 4 kadootjes voor ons kleine mannetje niet in te pakken. Dit scheelde nog wat werk en volgens mijn vriend was het ook te veel gedoe voorde kleine man om alles uit te pakken.

Hebben we ook nog het lekkers voor de brunch in kerstsfeer en de taart voor mijn vriend. Ik had al een paar dingen gehaald en de rest zou ik dan de dag voor kerst nog wel even halen. Fout gedacht! Alles wat ook maar met kerst te maken had was op! Uiteindelijk heb ik in de derde supermarkt toch nog wat chocolaatjes weten te vinden. Die heb ik dus uiteindelijk ook maar op de gewone taart gedaan om hem in kerstsfeer te brengen. En de leuke kerstitems die ik voorde brunch had aangeschaft? Daarvan ben ik dus de helft vergeten op tafel te zetten. Ik heb nu nog een pak onaangebroken koekjes, 2 stulpjes boter in de vorm van een kerstbel en pakjes worst met kerstvorm... Ik heb wel de kerstboom van breekbrood, de rendierbroodjes en kerstchocolaatjes op tafel gezet en de verpakkingen versierd met een strikjes, waardoor er toch wel wat sfeer in zat. Maar die andere dingen die ik er speciaal voor gekocht had, hadden het wel net even afgemaakt...

En als laatste hetgeen dat mij ook daadwerkelijk de tranen in mijn ogen deed springen. De kersttrui die ik zelf ging pimpen voor onze kleine man. Dit begon heel goed. Na wat ontwerpen te hebben gemaakt hebben mijn vriend en ik gekozen voor de mario met kerstmuts. Daaronder zou ik dan met letters de tekst HAVE A MARIO X-MAS plakken en bovenin het shirt level 1, dat staat voorde eerste kerst van ons mannetje. Vilt in de juiste kleuren gehaald. Vormen uitgeknipt en opplakken maar. Daar begon de ellende. De textiellijm van de action plakte niet... Dit had ik op de een of andere manier wel al verwacht, dus was ik ook zo slim geweest om textiellijm bij de hema te halen. Alleen ben ik weer zo dom gewest om die ergens op te ruimen, waar ik het niet meer vinden kon. Dus probeerden we de alleslijm. Ja, die plakte wel, want het vilt zat op onze vingers geplakt. Toen we eenmaal de beste manier hadden gevonden om het in elkaar te plakken waren we alweer heel wat uren verder. Dus besloten we om de tekst te laten voor wat het was. Wel jammer maar ach, hij had in ieder geval een leuke kersttrui. Nou niet dus! Later op de avond zagen we dat het vilt wit begon te kleuren door de lijm. Ik heb er niet eens veel lijm opgedaan, maar blijkbaar is dit spul zo aggressief dat het overal door heen vreet. Ech overal doorheen, want ik had het geheel op een stuk karton in elkaar geplakt en later laten drogen. Op de keukentafel zitten nu witte vlekken die ik er niet meer af krijg en op ons aanrechtblad zie je de vorm van het hoofd in het blad zitten... Ik kon wel janken! Dat heb ik dan ook even gedaan... Nu had ons mannetje en geen leuke kersttrui, een geen item om zijn 1e kerst te benadrukken en onze tafel en aanrechtblad zijn verpest.

Dit is de opdruk na een nacht drogen:

Vanochtend toen mijn vriend benden kwam en ons shirt zag zag hij dat het vilt inmiddels zo wit was geworden, dat het lijkt of mario door een sneeuwstorm heeft gelopen. ( Hij wel ) Ook ligt er niet een mooi pak wit sneeuw buiten en alsof alles nog niet genoeg is, zie ik mijn vader deze kerst niet, want die moet herstellen in het ziekenhuis van een bacterie in de longen. Voor mij is de kerst wel klaar voor dit jaar. Hopelijk word oud en nieuw weer iets beter en krijgen we niet al te veel tegenslag op de 1e verjaardag van ons kleine mannetje straks!

Ok, als ik heel eerlijk ben was de brunch best gezellig, vielen de kadootjes voor ons mannetje zeker in de smaak en was de verassing die ik voor mijn vriend had ook super geslaagd! Ook weet ik heus wel dat alles altijd nog een graadje erger kan. Maar toch hoop ik dat de kerst volgend jaar iets soepeler mag verlopen en er alleen nog tranen van geluk bij mij te vinden zijn :) Iedereen hier op mamaplaats in ieder geval nog fijne dagen toegewenst en het aller beste voor volgend jaar!

Heb jij ook wel eens een kerst gehad waarbij alles fout leek te gaan?

Joycies
6 jaar geleden

Oww balen zeg... maar wel een super leuke trui! Ik heb tijdens het maken van het voorgerecht heerlijk een stukje vinger bijna mee gesneden een een diepe snee in ..... mijn middelvinger. Verder een hele relaxte dag gehad en net het kerstdiner achter mijn kiezen. Ik hoop dat morgen een betere dag voor je wordt. Xxxx

Lindsy83
6 jaar geleden

auw! Das ook niet leuk! Morgen gaan we lekker rustig aan doen, en de films kijken die we gekregen hebben, dus komt vast goed! Jij ook nog een fijne 2e kerstdag!

Annemiek2
6 jaar geleden

Nog gefeliciteerd met je vriend, wel bijzonder dat hij op 1ste kerstdag jarig is. Welicht ziet hij het helemaal anders en is het voornamelijk lastig omdat er maar weinige zijn die op zijn echte verjaardag komen? Wat jammer dat er zoveel spaak loopt dit jaar. Hopelijk is oud en nieuw een stuk mooier en kun je gewoon je vader weer zien. Vanaf hier even een arm om je heen.

Joycies
6 jaar geleden

Lekker zo'n dagje. Nog gefeliciteerd met je vriend!

Lindsy83
6 jaar geleden

dank je :)

Lindsy83
6 jaar geleden

Dank je wel! Mijn vriend is wel echt blij dat hij met de kerst jarig is hoor :) Hij vind het de mooiste tijd van het jaar. Alleen vind hij het jammer dat er geen sneeuw meer is de laatste tijd en tja die versiering is eigenlijk meer een kwestie van wat je niet plaatst hoef je ook niet op te ruimen ;) Als het goed is mag mijn vader volgende week naar een verpleeghuis bij ons in het dorp, dus dan kan ik ook wat makkelijker langs hem gaan :) Hopelijk mag hij dan ook nog even op de verjaardag van ons zoontje komen. Dat zou zeker een hoop goed maken :) Jullie ook nog fijne dagen!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ik ben ook nooit zo dol op kerst. Na het zingen in de kerstnachtdienst vind ik het wel mooi geweest. In het verleden ontstond er vaak ruzie thuis en ik had daar zo geen zin in. Dan was voor mij kerst wel verpest, want dan gaan we braaf naar de kerk om te luisteren naar de vredesboodschap en thuis.... Nou valt dat de laatste jaren gelukkig wel mee. Mensen houden zich ook beter in als er een kind bij is. Dat scheelt, Het is nu wel gezellig met kerst, maar het hoogtepunt blijft kerstavond. Ik word juist altijd emotioneel op oudejaarsavond, terugkijken enz. maakt me wat sentimenteel. En dat alles op het laatste moment moet dat ken ik ook heel goed!

Lindsy83
6 jaar geleden

Jammer dat je ervaring in hetverleden niet zo fijn was... Ik kijk wel altijd heel erg uit naar kesrt en dan probeer ik het 'perfect' te maken. Des te groter word de teleurstelling dan als het niet lukt. Volgend jaar maar gewoon zonder verwachtingen erin gaan :) Mijn familie is heel nuchter met oud en nieuw. Voor hun is het gewoon een feestdag, maar ik neem echt elk jaar weer afscheid van het afgelopen jaar, soms met een lach en soms met een traan :) Dit jaar kijk ik met een hele grote lach terug gelukkig :D

Annemiek2
6 jaar geleden

Gelukkig maar, tja helaas die sneeuw dat wordt steeds minder heb ik het gevoel, waar we vroeger nog wel eens sneeuw hadden in de winter die nog bleef liggen lijkt het nu herfst!!!! Nu dus hopen dat opa op de verjaardag van zijn kleinzoon mag komen, dat zou geweldig zijn.

rebo1982
6 jaar geleden

ugh! We hadden beiden onze dag niet he meis! Wel een super origineel idee van de kersttrui! Wat jammer dat het zo tegenzat! Ik hoop dat je derde en vierde kerstdag beter waren ;)

Lindsy83
6 jaar geleden

Dank je :) uhm ik houd me wijzelijk stil over de dagen die volgden ;) Ik heb in ieder geval nog maar 2 keer gehuild in die dagen dus het viel mee :D

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
21 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
20 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
18 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
16 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!