Snap
  • Mama
  • Gezond

Maybe I took it to far!

Smetvrees of overbezorgd? In ons huishouden in elk geval een heel groot probleem...

5,5 jaar geleden, zwanger van ons eerste wonder. 1 van de eerste controles buiten het fertiliteit centrum om. Er was bloed geprikt en gelukkig had ik alle voor ongeboren baby’s kinderziektes al doorgemaakt. Fijne gedachte hoefde ik me daar geen zorgen om te maken.

Helaas was mijn opluchting van korte duur, want er werd verteld dat ik heel erg moest oppassen met TOXOPLASMOSE!!! De gevreesde katten ziekte. Ze hadden in de bloedtest gezien dat ik daar geen antistoffen voor heb.

ToxoplaWATTES!!!???

Ik citeer (bron. RIVM) Toxoplasmose:

Een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, veroorzaakt de zeer algemeen voorkomende infectieziekte toxoplasmose. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken.

De parasiet maakt verschillende stadia door gedurende zijn levenscyclus. Katachtigen, wild en gedomesticeerd, zijn eindgastheer. Zij zijn de enigen waarbij een stadium van de parasiet voorkomt waarbij oöcysten (een soort eitjes) gevormd kunnen worden. Alle andere dieren, inclusief de mens, zijn tussengastheren. Zij kunnen besmet raken met de parasiet, en de parasiet kan ook aan andere dieren overgedragen worden doordat de dieren elkaar opeten. In geen van deze tussengastheren kunnen echter oöcysten gevormd worden. Uiteindelijk zijn de katachtigen altijd het oorspronkelijke reservoir van Toxoplasma.

Toxoplasmose en zwangerschap

Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting. U kunt geïnfecteerd raken als u besmet vlees eet dat onvoldoende is verhit. Of als u via ongewassen groente of fruit aarde binnenkrijgt waar (onzichtbaar) kattenpoep in zit. U merkt overigens weinig van de infectie. U kunt wat last krijgen van lichte verhoging en vermoeidheid. Als u tijdens uw zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan uw ongeboren kind geïnfecteerd raken. Dit kan resulteren in een miskraam, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen.

Verwekker: Toxoplasma gondii.

Transmissieroute: via kattenfeces, met kattenfeces besmette tuinaarde, voedsel en transplacentair.

Incubatietijd: 10-23 dagen.

Symptomen: men merkt meestal weinig van een infectie met Toxoplasma, soms zijn er klachten van moeheid, lusteloosheid en lichte koorts.

Besmettelijke periode: n.v.t.

Risico's

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen. Het meest voorkomend zijn oogafwijkingen.

Risico voor het ongeboren kind

Als de infectie tijdens de zwangerschap optreedt is het risico op foetale transmissie gemiddeld 40%. Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt. Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot intra-uteriene vruchtdood of abortus. Later in de zwangerschap treden vooral neurologische en oogafwijkingen op bij de pasgeborene. Ook kan een beeld van een ernstige infectie of sepsis op de voorgrond staan, met kans op perinataal overlijden.

Jullie raden het misschien al? Elke zwangerschap ben ik panisch voor die bacterie en ben ik echt een monster.  De voortuin die niet meer mag worden ontdaan van het onkruid (ja de buurt katten zitten er graag in), man des huizes die alle beesten moet schoonmaken en dan hebben we geen eens katten. Continu handenwassen.

De kids die niet meer in de zandbak mogen spelen en niks meer van de grond mogen oprapen. Zelfs geen snoepjes die in het papier zitten.

De man des huizes die geen rood vlees mag bereiden, overal handschoenen voor aan moet.

Ik ben als de doods dat ons ongeboren kindje het oploopt.Komt het door onze voorgeschiedenis of ligt het ergens anders aan?

Ik heb werkelijk geen idee maar 1 ding weet ik zeker. Hoe erg ik het zwanger zijn ook ga missen. Dit gedoe missen wij geen van alle.

7 jaar geleden

Het zou uiteraard kunnen. Het WKZ prikt daar niet standaard op. Ik weet vrijwel zeker van niet.. doe alles met handschoenen etc. CMV virus weet ik ook alles van onze jongste kreeg het op de neonatologie. (Zagen ze in eerste instantie aan een standaard echo van de hersenen) waar hij niks aan mankeert maar blijkt standaard te worden gedaan. Ze waren bang dat ik het in mijn zwangerschap had opgelopen. Vind dat het CMV idd meer bekendheid mag krijgen.

7 jaar geleden

Zou het je helpen als je wist of je tussentijds het misschien al gehad hebt? Ik had het bij eerste nog niet gehad, maar zal als er weer een mag komen specifiek vragen of ze dat nog eens kunnen testen. Samen met cmv, ook zo'n linke en ook met vrij onopvallend gevolg voor Jezelf. Wie weet heb je het inmiddels allang gehad....

7 jaar geleden

ach ja joh en als ze nummer 3 straks zien zijn ze het waarschijnlijk snel vergeten ;) Ik had trouwens een andere tik. Super gezond eten. Geen friet uit de frituur, 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag (ik gebruikte de weegschaal) geen majo en nog wel wat geloof ik. Manlief werd soms gek van mij wilde hij mij een kaassoufflé geven van de snackbar was het standaard NEE!

7 jaar geleden

Erg hè!! Ben me er ook erg van bewust dat ze er de dupe van zijn. Helaas (voor nu dan) heb ik twee jongens die graag in het zand spelen (en gewoon nog doen) Vooral de oudste die komt zwart uit school. Laat ik nou net gelezen hebben dat kinderen een hele grote besmettingsbron zijn. (Had ik even moeten vermelden in mijn blog) Je hebt helemaal gelijk hoor! Die arme lieverdjes van me. Gelukkig voor hun is het einde in zicht.