Terug
Blog header image

Maak je niet zo druk, doe je geit weg..

Je geit weg doen kan een grote opluchting zijn. Ga op zoek naar je geit en neem er dan afscheid van!

Heuh? Wat? Hahaha, ja dat was ook het eerste wat ik zei, toen mijn manager dat tegen mij riep! Maar dit betekent natuurlijk wel iets meer. Vond het zo een leuke wijsheid, dat ik deze toch even wilde delen.

Het is een Joods verhaaltje; Een Joodse vader van 5 kinderen komt bezweet en in paniek bij de Rabbi. Hij weet niet meer hoe hij rond moet komen en hoe hij zijn kinderen onderdak en eten moet blijven bieden. Zijn vrouw is zwanger van een tweeling en ze hebben het nu al zo moeilijk. De Rabbi kijkt de vader aan en zegt: 'Koop een geit'. De vader volgt dit advies enigszins twijfelend op en koopt een geit. De geit zorgt echter voor alleen maar meer problemen. Hij loopt in de weg, poept en plast alles onder, moet ook eten, enzovoorts. Na een week gaat de vader opnieuw naar de Rabbi en zegt: 'Ik heb de geit gekocht, maar het heeft mij alleen maar meer problemen opgeleverd! Wat moet ik doen?' Waarop de Rabbi zegt: 'Doe je geit weg'.

De kern van het verhaal is, dat de vader zou merken hoeveel ruimte er eigenlijk is ná de invasie van deze geit. Dit zal hem rust brengen en hem minder zorgen doen maken over de komst van de tweeling.

De geit staat dus eigenlijk voor de problemen die je jezelf oplegt en waardoor je de druk bij jezelf verhoogt. Als moeder van twee kleine kindjes is dit heel herkenbaar, maar ik denk voor velen (ook zonder kinderen wel). Je moet van jezelf gezond eten, sporten, tijd voor jezelf, tijd voor je partner, tijd voor je kinderen, werken, huishouden, etc. Je moet van jezelf vaak heel veel. Als je daar nu boven gaat staan en gaat kijken wat je cruciaal van jezelf moet (en dus niet weg kan doen) en wat je wilt vanuit een ideaalbeeld (je geit). Hoe zou het leven er dan uitzien als je de geit weg doet.

Een mooi voorbeeld is mijn collega, die ook van alles moest en gek werd van de druk omdat ze niet alles bereikte. Haar geit was bijvoorbeeld 'sporten'. Ze realiseerde zich echter dat ze elke werkdag 30 min wandelende in de pauze en ook nog van en naar werk fietste. Uiteindelijk bleek ze ruimschoots aan haar 30 minuten beweging per dag te komen. Daarnaast is er geen sprake van overgewicht of andere gezondheidsklachten en heeft ze haar geit weggedaan. Ze heeft voor zichzelf besloten, dat ze niet hoeft te sporten, omdat ze genoeg beweging krijgt. Mocht dit ooit veranderen, zal ze de overweging opnieuw moeten maken. Maar voor nu bracht haar dit heel veel rust.

Wat mijn geit is, ben ik nog niet helemaal over uit. Het lastige is natuurlijk dat je alles belangrijk vind en het daarom ook allemaal van jezelf 'moet'. Maar ik denk dat als ik heel eerlijk ben, ik ongetwijfeld prima kan bedenken wat eigenlijk minder belangrijk is voor mij en meer vanuit een ideaalbeeld of verwachtingspatroon is voortgekomen. Ik ga er in ieder geval goed over nadenken en zal dan ook mijn geit wegdoen. 

Anoniem
7 jaar geleden

Wat een bijzonder verhaal van de geit en met een duidelijke boodschap. Mijn geit heb ik nog niet gevonden. Zoals jij ook zegt lijkt alles even belangrijk.

Anoniem
7 jaar geleden

Leuk geschreven. Goed om inderdaad erachter te komen wat die geit is en 'm vervolgens mooi op de stoep te zetten ;-)

Sharelyn
7 jaar geleden

Ja klopt, maar ik ben er zelf bijvoorbeeld achter gekomen dat het ook wel eens kwantiteit is. Ik moet 3x per week sporten en heb besloten dat alles wat ik per week doe, meer is dan niet sporten. Of ik wil perse elke week even een momentje voor jezelf, maar als dat werkelijk lukt vind ik dat ook wel veel.

Sharelyn
7 jaar geleden

Dank je! En ja het kan volgens mij veel rust brengen. Het proberen waard toch!

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.