Snap
  • Mama
  • Gezond

Leven met een "tijdbom" of toch niet......

Hoe ga je om met het feit dat er een grote kans is dat je ziek wordt over 20 a 30 jaar maar niet duidelijk is hoe groot die kans is....

Mijn eerste blog en meteen zo'n zwaar onderwerp. Ik zal eerst eens wat kort over mezelf vertellen. Ik ben 32 jaar, getrouwd en moeder van een prachtige dochter van alweer 4. Mijn man heb ik eind 2003 ontmoet en in 2006 zijn wij gaan samenwonen. Uiteindelijk ben ik in 2010 zwanger geraakt, zijn we getrouwd en is uiteindelijk onze dochter geboren. Niets aan de hand zou je denken tot zover. Helaas is in de tijd dat onze dochter is geboren en nu ontzettend veel gebeurd.

In 2011 begonnen we te merken dat mijn vader zich steeds vreemder begon te gedragen. Hij was toen 51. Na lang gepraat met de huisarts, psychiaters en neurologen kwam in mei 2012 het verlossende woord. M'n vader had Frontotemporale Dementie (FTD) . Dit is kortgezegd een vorm van dementie wat bij jongere mensen voorkomt en zich met name uit in het gedrag. Aan 1 kant was dit natuurlijk een schok maar aan de andere kant was het ook een opluchting hoe raar dat ook klinkt omdat we nu uiteindelijk wisten wat er aan de hand was en er heel veel op zijn plek viel. Mijn vader bleek echter ook last te hebben van onwillekeurige spiertrekkingen in zijn armen waarop hij is doorgestuurd naar het AMC. Daar werd uiteindelijk in juli 2012 duidelijk dat hij naast de FTD ook Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) had. Wat er dan met je gebeurd, ongelooflijk. Maar ook wat krijgt papa er allemaal van mee ivm de FTD. Hij was op dat moment al behoorlijk achteruit gegaan.

Al snel werd duidelijk dat dit om een erfelijke variant van zowel ALS als FTD ging. Het gen wat dit veroorzaakt was pas 2 jaar daarvoor ondekt. Dat was heel heftig om te horen, ook omdat in die periode mijn schoonvader een zware behandeling onderging vanwege slokdarmkanker en mijn vader al heel snel niet meer thuis kon wonen en werd opgenomen in een verzorgingstehuis voor mensen met hersen- en spierziektes.

Je komt dan voor de keuze te staan of je wilt weten of je wel of niet drager bent van het betreffende gen. Er was een kans van 50% dat je wel of niet drager bent. We zitten dan inmiddels in december 2012. Uiteindelijk ben ik het gesprek aangegaan met een klinisch geneticus. Hier zat ook een maatschappelijk werker bij en uiteindelijk ben je verplicht om 6 weken na te denken of je wel of niet genetisch onderzoek wilt laten doen. Met het oog op dat wij heel graag een tweede kindje willen, hebben wij ervoor gekozen het wel te laten onderzoeken. En helaas kreeg ik in maart 2013 te horen dat ik drager ben van het gen en dat  er een grote kans is dat ik later ALS, FTD of beide ziektes ga krijgen. Hoe groot de kans is, is niet duidelijk. Alleen dat de kans groot is. Hierbij geldt ook weer dat er 50% kans is dat het gen heb doorgegeven aan mijn dochter. Zij staat vanaf haar 18e voor de keus of ze het wel of niet wil weten. Met het oog op een tweede kindje hebben we wel een start gemaakt met een traject voor embryoselectie (PGD) Hierbij wordt je zwanger via ICSI. Voor de terugplaatsing worden er 1 of 2 cellen bij de embryo's weggehaald en deze worden genetisch getest op het betreffende gen. Hier kom ik zo verder op terug.

Zoals je je kunt voorstellen, staat je wereld dan even stil. 2 weken later kwam echter een nog grotere schok. Mijn vader was plotseling op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van ALS. Een nog moeilijkere tijd kwam toen. Maar ik moest wel door vanwege mijn dochter van toen 2,5. Inmiddels is het nu bijna 2 jaar geleden en heb ik het een plekje kunnen geven hoe moeilijk ook soms. Helaas hebben we in 2013 nog meer dierbaren verloren. Op dezelfde dag als mijn vader, overleed de oma van mijn man, 3,5 maand later mijn opa en een klein half jaar na het overlijden van mijn vader, mijn schoonvader. 2013 was wat dat betreft voor ons echt een kl*te jaar.

We hebben een paar weken na het overlijden van mijn vader een gesprek gehad over de PGD. Hierbij werd al snel duidelijk dat er van hogere hand beslissingen moesten worden gemaakt betreffende een nieuw onderzoek wat hiervoor gemaakt moest worden. Een genetisch onderzoek op embryo's werkt weer anders als bij volwassen mensen. Het kon 2 jaar duren voordat hier meer duidelijkheid over was. We hebben toen de aanvraag in eerste instantie door laten gaan en de eerste afspraken om te kijken of ICSI bij ons wel mogelijk was werden gemaakt. In de tussentijd was ik in contact gekomen met iemand die ook een gen draagt wat ALS veroorzaakt. Zij bleek het hele traject al te hebben doorlopen en had te horen gekregen dat er geen onderzoek werd gestart vanwege het feit dat er meerdere genetische afwijkingen zijn die ALS kan veroorzaken en er niet op al deze afwijkingen zal worden gezocht. Ik heb toen contact gezocht met de arts die het PGD traject leidt en gevraagd hoe dit bij ons zat. Ze kon ons geen garanties bieden en zij dat we er rekening mee moesten houden dat de kans behoorlijk groot was dat we nee zouden krijgen. Na lang nadenken hebben we daarom besloten niet verder te gaan met het PGD traject en zien we wel of een tweede kindje ons nog is gegund met de hoop dat er veel gebeurd in de medische wereld en er steeds meer duidelijkheid komt over het betreffende gen en de betreffende ziektes.

Helaas werd 2014 ook niet een fijn jaar met 2 dierbaren die we verloren. En daarbij nog de verwerking van dit alles voor zowel mij als mijn man.

De laatste weken heb ik alles zitten overdenken en als ik alles zo teruglees, verbaas ik mezelf hoe ik die tijd ben doorgekomen. Het feit dat ik drager ben van een gen wat 2 vreselijke ziektes kan veroorzaken is natuurlijk moeilijk. Ik denk soms wel eens, had ik het wel willen weten als ik opnieuw die keuze moest maken. Maar daar kan ik nu natuurlijk niets meer aan veranderen. Ik heb door alles geleerd dat het zo voorbij kan zijn. Ik geniet van alles wat ik doe en sta er verder zo min mogelijk stil bij het feit dat ik een soort tijdbom met mij meedraag, want zo voelt het voor mij. Wel werk ik mee aan onderzoeken naar FTD en ALS. Hiervoor heb ik al heel wat buisjes bloed ingeleverd, een paar keer door de MRI geweest en verschillende geheugentesten gedaan. Als ik dan zie wat voor bekendheid met name ALS heeft gekregen de laatste 1,5 jaar, dan doet mij dat heel veel omdat dat toch over mijn en misschien mijn dochters toekomst kan gaan.

8 jaar geleden

hoi..ik ben Anita en en word in oktober 46 jaar in september 2005 ben ik mijn vader verloren op 62 jarige leeftijd aan de gevolgen van FDT:fronto temporale dementie mijn oom had ik al eerder verloren ook aan deze zelfde ziekte ik heb ook nog een broer van 49 jaar en die heeft ondertussen ook fdt,en is opgenomen al reeds na al deze miserie heb ik toch voor mijn eigen besloten om te weten of ik ook al dan wel of niet drager ben van deze ziekte helaas kreeg ik in september 2014 te horen dat ik ook drager ben,da is idd slikken,maar ik had al zo een voorgevoel,,mijn dochter weet ook ondertussen dat zij nu ook 50procent kans heeft om drager te zijn,zij moet zelf beslissen of ze zich ook wil laten testen of niet 1 ding wil ik nog mededelen....en dat is dat ik enorm teleurgesteld ben in alle speialisten en professors en psyhologen waar ik nu ik weet dat ik drager ben ,niks meer van hoor,ik was namelijk van plan een euthanasie aanvraag in te dienen naar de toekomst toe,heb dat besproken met leifarts,neuroloog professor cras,en blijkbaar gaat dat niet omdat ik enkel drager ben en nog niet ziek ben momenteel,maar mijn bedoeling is dat zodra deze fdt uitbreekt en ik in de fase zou komen dat ik moet geplaatst worden,om dan uit het leven te kunnen stappen op een waardige manier,ik heb genoeg gezien van dichtbij wat deze ziekte aanricht,wie weet tot wie ik mij wel kan richten om dit probleem bespreekbaar te maken ????

9 jaar geleden

Misschien is het wel beter zo, op deze manier kan je dochter makkelijker een hypotheek aanschaffen of andere belangrijke dingen als ze dat wil. Ze kan altijd nog besluiten om te laten testen en wie weet kan ze dan wel gaan voor een gezond kindje zonder deze genetische afwijking. Wel mag je weten dat je hier mag zijn. Net als ik. De wereld zou saai zijn zonder "verkeerde" genen hoe graag je ze ook verwenst. Je mag een dochter opvoeden en als over 20 jaar het noodlot toch toeslaat kan ze wel zeggen: Dat is MIJN mama en ik ben er ook. Ook ik heb het gevoel gehad dat ik met een tijdbom rondliep maar langzaamerhand is het tijd geworden en is de bom weggegaan. Ik geniet gewoon van de tijd die ik heb gekregen en van onze zoon, zolang het goed gaat gaat het goed. Ik hoop voor jou dat deze ziekte zich pas heel laat zal uiten en als het mogelijk is zelfs liever niet. Heel veel succes en je zoektocht hierin.

9 jaar geleden

Jeetje, heftig ook allemaal. Wel heel fijn dat het niet hebt doorgegeven aan jullie zoon. In ons geval wordt er niet getest op kinderen omdat het ziektes zijn die pas op volwassen leeftijd kunnen gaan spelen. We hebben hier toen wel om gevraagd maar dat deden ze dus niet.

9 jaar geleden

Wat een heftige jaren heb je gehad, ik ben nu ik aan het einde ben de draad al kwijt. Ik kan me een beetje in jou situatie verplaatsen welliswaar niet met zoveel dierbaren die je hebt verloren maar wel met een erfelijke aandoening. Ik heb neurofibromatose type 1. Ook al nogal onvoorspelbaar maar gelukkig voor mij is alles redelijk rustig en geen gekke dingen. Omdat het belangrijk is om een kind met NF goed te volgen hebben wij wel besloten om dit bij onze zoon te laten testen. Hij heeft het (Godzijdank) niet. Gelukkig weten jullie welk gen het is en ja als het nog maar net bekend is dan is er nog zoveel te onderzoeken. Het is zo jammer dat jullie zo goed als niet door de selectie komen. Wij hebben deze stap ook overwogen maar toch besloten om dat niet te doen. De onzekerheid of en zo ja in welke mate je het krijgt is denk ik nog slopender dan te weten dat iets stabiel is en de kans dat het voor lange tijd stabiel blijft. Wel heb ik gemerkt dat je leert om er mee om te gaan. Mijn nicht, zij had ook NF, was een half jaar jonger dan ik en overleed toen ze net geen 19 was. Ik was lange tijd bang om wat mij zou overkomen. Wel heel knap dat je mee doet met onderzoeken om deze ziekte(s) beter te gaan begrijpen. Daar hebben toekomstige patiënten alleen maar baat bij hoewel het lang zal duren eer er echte resultaten zijn. Hopelijk heb je er zelf in de toekomst iets aan. Gelukkig kun je genieten van het leven. Heel veel geluk en hopelijk wordt dit jaar een mooi jaar waar jullie van kunnen genieten, dat hebben jullie wel een keer nodig denk ik.