Snap
  • Mama

'leugen' of de waarheid?

Is een leugen nu echt nodig om er een leuk (kinder) feest van te maken?

Een paar dagen geleden zag ik op internet een briefje voorbij komen van een kind die erg gekwetst was omdat zijn/haar ouders hem/haar hadden voorgelogen over de kerstman. Dat kindje was er echt kapot van.. Was al het andere wat de ouders vertelde dan nog wel waar?

Ik hecht heel veel waarde aan eerlijkheid en dat weten mensen om mij heen ook. Mijn man weet heel goed dat hij maar beter eerlijk kan zijn (ook over dingen waar ik niet vrolijk van word) dan erover liegen en dat ik er later achter moet komen. 

In onze opvoeding geven wij dan ook mee hoe belangrijk eerlijkheid is. Wat voor fouten onze kinderen ooit zullen maken wij staan altijd achter ze staan. En dat kan alleen als je eerlijk bent tegen elkaar. 

Ik heb van vroeger hele leuk herinneringen aan sinterklaas, 'de leugen'. Ik heb van vroeger ook hele leuke herinneringen aan kerst, zonder leugens. Met de hele familie om een mooi versierde boom waar cadeautjes onder lagen. Daarna met zijn allen gezellig aan het kerstdiner. Ik denk niet dat ik het ene feest leuker vond dan het andere. 

Zal sinterklaas niet net zo leuk zijn voor onze kids als we daar gewoon eerlijk over zijn. Papa en Mama (of opa en oma) kopen de cadeautjes. We volgen het sinterklaas journaal net zo als we woezel en pip volgen . Sinterklaas en piet zijn net zo nep als woezel en pip en we gaan gewoon naar de intocht hier in het dorp, net zoals we naar de theatervoorstelling van woezel en pip gaan. Zal dat niet juist een meerwaarde geven?? 
We hebben een geweldig feest en zijn eerlijk als papa en mama. Onze kids zullen weten dat als papa en mama iets zeggen dat dat altijd de waarheid zal zijn. 

Wat vinden jullie?

8 jaar geleden

Wij doen dat nu al met Sint Nicolaas. Dit jaar vertelde ik dat de pieten gesmicnkt zijn en Sint Nicolaas een verkleede man is. Dat ze zo gekleed zijn omdat er vroeger heeeeellll lang geleden een man was die arme kindjes hielp. Volgend jaar gaan we het wat uitbreiden met hoe het zit. Ik prbeer ook niet te zeggen kijk eens wat de pieten in je schoen hebben gedaan maar kijk eens wat er in je schoen zit. Onze zoon is nu 2 1/2. Ik denk niet dat hij er minder plezier om zal hebben. Wel denk ik dat we over een jaar of 5 makkelijker kunnen zeggen dat wij de cadeautjes verzorgen. Zo hebben we nooit echt gelogen en toch het "sprookje" een beetje levendig gehouden.

8 jaar geleden

Ik ben ook enorm van het eerlijk zijn, maar sinterklaas vieren ze gewoon als een leugentje. Het is niet dat ze hier zoveel slechter van worden. Ik herinner me van vroeger dat vooral mijn zusje heftig reageerde op het nieuws, maar ze is er zeker niet slechter van geworden.

8 jaar geleden

Ik heb niet zo een probleem met een leugentje zoals deze maar ik ben het wel met je eens dat ik denk dat de kinderen het feest net zo leuk zullen vinden als ze wel gewoon weten dat het allemaal nep is. Het enige nadeel met jouw kind hierin op deze manier opvoeden in een land waar de andere 98% deze leugen wel aan de kinderen verteld is hoe je kind hiermee om moet gaan op de basisschool. Daar geloven alle kinderen immers en doen de leerkrachten hier gewoon aan mee... maar goed ook daar is wel omheen te komen.

8 jaar geleden

Zit wel wat in wat je zegt. Hoewel de leugen het feest wel een beetje mysterieus maakt denk ik inderdaad dat kinderen er net zo veel plezier aan zullen beleven zonder als met leugen. Ik denk dat ik er wel eerlijk over ga zijn, maar dan wel eens een grapje maak van oh wat heb je voor moois gekregen van sinterklaas! En dan zou het natuulijk ook wel grappig zijn als ons zoontje mij dan corrigeert en zegt nee van mama toch? :)