Snap
  • #veiligeid
  • #adviesgedragkind
  • #huisouden
  • sponsored

Dít risicovolle product ligt ook bij jou in huis

Maak je huis veilig voor je kind(eren) met deze tip

Wist jij dat 80% van de letsels bij baby’s en peuters in of om het huis ontstaat? Aandacht voor een kindveilig huis is daarom superbelangrijk. Ondanks dat jij al veel van de risico’s kent, zijn er vaak nog best een hoop beschermende maatregelen te nemen. Ken jij bijvoorbeeld de risico’s van een knoopcelbatterij? Deze heb jij zeker weten in huis liggen. Ken de risico’s en kom in actie! 

Klein batterijtje, groot gevaar

Wat het precies is? Een knoopcelbatterij is een klein plat batterijtje in een metalen busje met dekseltje. Er bestaan verschillende soorten knoopcellen in diverse afmetingen. Dit soort batterijtjes wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt. Ze zijn klein, rond en glinsteren. Ze hebben veel weg van een snoepje en zijn voor kinderen daarom aantrekkelijk om in hun mond te stoppen. Wist je dat het inslikken van een batterij binnen twee uur een levensbedreigende chemische reactie kan veroorzaken?

Door het formaat van dit batterijtje kan deze blijven hangen in de slokdarm wanneer je kind de batterij doorslikt. Door aanraking met de vochtige slijmvliezen kan een elektrisch stroompje ontstaan en dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten. Linke soep dus.

Toch legt slechts één op de drie ouders apparaten met knoopcelbatterijtjes buiten het bereik van kinderen

Verstoppertje

Denk je dat jij er niet zoveel in huis hebt? Dan heb je het mis. Ze zitten in allerlei apparaten en producten: elektrische waxinelichtjes, de keukenweegschaal, de afstandsbediening van de auto en allerlei soorten speelgoed.

Tip: het is daarom belangrijk dat je in huis extra goed oplet waar deze batterijtjes inzitten en of ze goed vastzitten. Controleer altijd goed de klepjes om te kijken of die niet zomaar openschieten. Het is een geruststelling als de klepjes alleen opengaan met een schroevendraaier of met het draaien van een muntje. Gooi gebruikte batterijen altijd direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers en berg nieuwe batterijtjes altijd op in de originele verpakking en vér uit het bereik van je kleine.

Op je knietjes

Uit onderzoek van Duracell blijkt dat de helft van de Nederlandse ouders batterijen noemt in hun top drie van meest risicovolle voorwerpen voor kinderen in huis. Toch legt slechts één op de drie ouders apparaten met knoopcelbatterijtjes buiten het bereik van kinderen.
Dat zit namelijk zo. Vaak dénk je dat iets veilig opgeborgen is, terwijl voor je kind hele andere plekken binnen bereik liggen dan voor jou. Ze kunnen vaak meer dan je denkt!

Tip: neem vijf minuten de tijd om je huis echt door de ogen van je kind te bekijken; dus op kniehoogte. Ga zo op ontdekkingstocht. Controleer, bescherm of berg alles op wat niet voor je kind bedoeld is. Zo verhoog je in een handomdraai de veiligheid in jouw huis.

Snap

To do

Een hele opluchting: je huis is dus goed veilig te maken met een paar slimme en makkelijke handelingen. Maar wat nou als je kind toch per ongeluk een knoopcelbatterij heeft ingeslikt? Handel dan snel. Bel 112 en geef je kind in de tussentijd meerdere lepels honing. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken.  

Snap

Geheugensteuntje voor jou

Meer weten? Kijk op kinderveiligheid.nl voor meer adviezen en tips om jouw kind veilig op te laten groeien. Met ‘de 4 van Veilig Ontdekken’ krijg je bijvoorbeeld de 4 belangrijkste tips voor een kindveilig huis. Makkelijk voor jou, veilig voor jouw kind.


Dit artikel is geschreven in samenwerking met VeiligheidNL

1 jaar geleden

Mijn kleindochter heeft dat ook gehad.vond het verschrikkelijk om te zien en e weet niet wat je moet doen.ze was ook nog bij ons op opa en oma dag.ool 112 gebeld zijn denk ik een half uur bezig geweest bij ons binnen

1 jaar geleden

Ze

1 jaar geleden

Ik ben zo benieuwd naar hoe het verder verloop5

1 jaar geleden

Meerdere keren per dag ben ik nieuwsgierig naar dit bizarre, waargebeurde verhaal.... zo benieuwd naar het verloop, naar hoe het nu met je gaat. Enorm veel respect!

1 jaar geleden

Huh? Maar dit is toch gewoon een informatief artikel?