Snap
  • Mama
  • moederschap
  • kritiek
  • openeneerlijk

Kritiek op én van moeders: hoe ga je daar mee om?

The mompolice is calling… mag het ook een tandje minder

Man, man, man … of nouja beter gezegd mama’s, mama’s, mama’s … De laatste tijd hebben we zó veel kritiek op elkaar. Dit is toch helemaal niet nodig? Uit onderzoek van Kek Mama blijkt dat 77% van de moeders zegt te maken te hebben met nare opmerkingen over haar keuzes in het moederschap. Dit moet toch minder kunnen?

Wij, als Mamaplaats, staan voor echte én eerlijke verhalen. Verhalen die ontroeren, die grappig zijn, maar die soms ook heftige onderwerpen aansnijden. Zijn we het altijd met iedereen eens? Nee zeker niet! Maar we geloven er in dat we van elkaar zo veel kunnen leren! Misschien niet altijd in de manier van ‘ah zo ga ik het voortaan ook doen’ maar juist op de manier van ‘oh dat kan ik beter niet doen!’. Niet alleen jij en ik hebben soms last van de mamamaffia, ook bekende bn’ers krijgen regelmatig een stortvloed aan kritiek over zich heen. Lees snel verder om er achter te komen hoe zij hier mee om gaan.

1. Dee van der Zeeuw

Dee kreeg de afgelopen week een lading kritiek over zich heen. Terwijl ze vorig week nog is bevallen, past ze nu alweer in haar normale kleding. Winning girl, winning! Uhm.. nou niet helemaal. De dame deelde dit positieve nieuws op haar Instagram en kreeg veel kritiek over zich heen. Volgers vinden dat Dee, een voor vele, onhaalbaar ideaal promoot. Haar volgers gaven aan dat ze door de post meer druk voelen om zelf ook weer snel in hun normale kleding te passen na de zwangerschap.

Dee reageerde in haar stories op Instagram fel op de kritiek: “Ik vind dit soort berichten zó verschrikkelijk he. Zelfs oneerlijk”. Haar zwangerschap was zeker geen makkelijke liet ze weten. Ze is juist altijd erg open geweest over haar zwangerschap en de moeilijke periodes die daar bij kwamen kijken.  De realiteit presenteren op sociale media is voor haar heel belangrijk. En laten we eerlijk zijn. Dat werkt twee kanten op! De tegenslagen heeft ze eerlijk gedeeld. Dan mag een meevaller toch ook openlijk gevierd worden?

Snap

2. Romy boomsma

Romy heeft over de jaren heen al meerdere malen kritiek gekregen op haar manier van opvoeden en haar kijk op het moederschap. Deze dame heeft er voor gekozen om het moederschap fulltime aan te gaan. Een last, een luxe, anti-emancipatie? Alles krijgt ze over zich heen. Ze wordt vooral geconfronteerd door het oordeel dat ze persoonlijk de emancipatie in de weg zou staan door er voor te kiezen om een fulltime mommy te zijn.

Romy benaderd deze kritiek heads-on via haar Instagram. Ze ervaart haar keuzes in het moederschap als een luxe. “Mijn gezin vind ik belangrijker dan wat mensen vinden van het feit dat ik fulltime thuis ben”. 

Snap

3. Tessa Heinhuis

Dan gooien we het nu juist over de andere boeg. Tessa (hoofdredacteur Mama Magazine) kreeg namelijk ontzettend veel online kritiek over zich heen omdat ze als moeder juist té veel zou werken (zucht… is het dan nooit goed?). Haar column: ‘Mensen vinden het onbegrijpelijk dat we fulltime werken en in het weekend ook oppas vragen’ bereikte bijna 2 miljoen mensen en ontving rond de 4.000 reacties op sociale media (!). Natuurlijk veel mooie reacties, maar ook een overweldigd aantal aan bekritiserende en negatieve reacties.

Volgens Tessa hebben we met z'n allen nog een lange weg te gaan. Haar belangrijkste boodschap is dat het best normaal mag worden dat moeders fulltime werken en daarnaast ook jonge kinderen hebben. Ze voelt zich dan ook geroepen om het debat hierover aan te zwengelen. “Voor mij is dit de beste keuze. Hoe een ander het invult moet hij of zij ook zelf weten. Laten we elkaar steunen in plaats van veroordelen."

Snap

Hoe denk jij hier over? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook: Trend: Scandinavische babynamen

Gewoon liefde's avatar
2 jaar geleden

Ja, ben gewoon eens wat liever voor elkaar. Laat elkaar zijn. Steun elkaar. We willen het beste voor ons kind. En doen dat op de manier die ons het beste lijkt. Niks mis mee toch?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.