Snap
  • Mama
  • opvoeden
  • liefde
  • Momlife
  • Moedervanvier
  • echtmoederdus

Kon ik soms maar de papa zijn...

Je kent het wel, als moeder ben je altijd nodig en sta je altijd aan. Eigenlijk hoor je de hele dag wel mama, mama, mama…

Zelfs als papa thuis is komen ze toch altijd naar mij toe. Of ik nou in de buurt ben of boven, op de wc of in de douche. Ze weten me altijd te vinden. Aan de ene kant natuurlijk een heerlijk gevoel dat ze je nodig hebben. Dat je ze het gevoel geeft dat je er voor ze bent. Maar soms zou ik het toch ook wel eens fijn vinden als ik even ontweken werd en even rustig kon doen waar ik mee bezig ben. Gewoon even alleen zonder binnen drie seconde te horen ‘mama waar ben je?’ Dat je gewoon de deur uit kon gaan zonder dat er een of twee mee willen of moeilijk doen als je toch echt even alleen weg gaat.

Daarnaast heb je als moeder schijnbaar een andere band met je kids dan als vader. Ik merk soms dat ik kan zeggen wat ik wil maar het gewoon niet doordringt. Alsof ze een beetje Oost-Indisch doof zijn voor mij als ik iets aan ze vraag. Als papa er iets van zegt wordt er meteen actie ondernomen. Er is duidelijk een verschil hier en dat maakt mij ook echt wel eens onzeker. Doe ik het dan echt verkeerd, ben ik misschien te lief. Ik kan toch ook echt wel boos worden als het nodig is maar dat maakt het vaak alleen maar erger. Waarschijnlijk omdat ik te veel mijn emotie laat zien op zo’n moment.

Zeker bij Giulian merk ik dat als ik boos word dat het averechts werkt. Hij is gevoelig en weet op dat moment waarschijnlijk niet goed hoe ermee om te gaan. Hij wordt dan nog bozer en gaat om zich heen slaan. Dus daar heb ik zeker nog stappen in te maken maar ik ben nog op zoek hoe ik dat aan wil gaan pakken. Etienne is waarschijnlijk consequenter en kan op de een of andere manier beter duidelijk zijn naar de kinderen toe. Op die momenten denk ik vaak, moet dat nou zo? Maar achteraf zie ik dat het werkt en ben ik een beetje jaloers dat het bij hem wel lukt. Opvoeden is gewoon moeilijk. Er is geen goed of fout maar toch werkt het een beter dan het ander. En dat verschilt dan ook nog eens per kind!

Gelukkig hoor ik vaak dezelfde verhalen van andere moeders. Je hebt als moeder nou eenmaal een speciale band met je kinderen. Maar toch, soms wou ik gewoon even dat ík de papa kon zijn…

Of gewoon even helemaal terug in de tijd. Ik ben stapelgek op mijn vier kinderen. Ze zijn alle vier uniek en alle vier mooi hoe ze zijn. Maar oh wat zou ik soms even terug willen naar de tijd dat ik alleen was. Alle tijd voor mezelf, alle keuzes die ik maakte overlegde ik met mezelf, geen grote verantwoordelijkheid, niet elke maand afvragen of ik de maand weer doorkwam financieel, geen grote zorgen en gewoon slapen en uitrusten wanneer ik het wilde.

Heel soms vraag ik me wel eens af of ik wel de juiste keuze gemaakt heb. Ben ik überhaupt wel geschikt als moeder. Maar als ik dan bedenk dat mijn kinderwens zo groot was, ik op mijn vierde al zei dat ik later moeder wilde worden als ik groot was en dat ik bij de eerste date met Etienne al vroeg of hij die wens ook wel had, dan zal het wel goed zitten. En als ik kijk naar de liefde die ik voel voor de kinderen dan is een ding duidelijk, ik ben goed genoeg om hun moeder te zijn ! 

2 jaar geleden

Ah ja wat fijn dan ook weer als ze wat ouder zijn. Dan vinden ze het ook vaak nog leuk om te kunnen helpen 😅 . Ja hier bij de oudste kan het soms al en die helpt wel goed. Maar voor de andere is het inderdaad nog even geduld hebben !

2 jaar geleden

Het is wel herkenbaar het verschil tussen papa en mama. Ik merk nu mijn dochter groter is (8) dat ik het makkelijker vind om te zeggen: ga dat zelf maar even pakken en ook vaker vraag of ze dingen voor mij doet. Wil je koffie zetten of de was boven brengen etc. Als ze nu iets komt vragen als ik boven ben en ze komt van beneden waar mijn man is, vraag ik: wat zegt papa? Als ze het niet gevraagd heeft (omdat ze weet dat hij nee zegt bijv) stuur ik haar weer naar beneden. Ik laat me niet meer zo makkelijk om de tuin leiden. Misschien ook omdat de schattige vetjes zijn verdwenen en ze me minder makkelijk kan inpakken met een schuin hoofdje en knipperende lange wimpers haha. Maar voor jou nog toekomst muziek zie ik, voor ze koffie voor jou gaan zetten haha. Maar houdt moed, het wordt uiteindelijk minder mamamamama, en wie weet gaan we het ooit nog missen hihi.

2 jaar geleden

Dank je wel Daan! Ja je kan van te voren gewoon echt niet weten hoe het gaat zijn het ouderschap. Je doet wat je kan en volgt je gevoel, dan is het eigenlijk altijd goed. En ja je doet wel eens dingen die je misschien beter anders had kunnen aanpakken en die fases blijven voorlopig nog wel komen haha

2 jaar geleden

Heel herkenbaar Iloon, ik vraag mezelf ook vaak af of ik wel een goede moeder ben. Ondanks alle liefde die ik geef hoor ik vaak van mijn oudste “stomme mama”. En ik weet het is waarschijnlijk een fase, want het is af en toe ook stomme Tijn en stomme papa. Er is een hoop veranderd voor dat beetje sinds de geboorte baan zijn broertje, maar dat het af en toe zo zwaar zou zijn had ik niet gedacht 😅. Dus je doet het goed hoor Iloon! Respect met 4 kids 😉