Snap
  • Mama
  • mama
  • zwanger
  • moederschap
  • tweedekind
  • questions

"Komt er al een tweede?"

De meest gestelde vraag

Als je, net als ik, trotse mama bent van een kindje, zal je deze vraag ongetwijfeld al een paar keer gehoord hebben; "Komt er al een tweede?". Sommige mensen weten het zelfs voor elkaar te krijgen om met stellingen te komen; "Tijd voor de volgende!". Ik werd zélfs al eens over mijn buik geaait. (Ja serieus!) 

Laat ik voorop stellen dat ik de vraag heel goed begrijp. Esmé is 22 december twee geworden, reken daar voor het gemak 10 maanden bij op, de meeste kids verschillen inderdaad een jaar of twee, drie. Maar wat nou als het niet zo makkelijk gezegd als gedaan is? Ik lees veel verhalen op Instagram van mama's die niet makkelijk zwanger kunnen worden. Een onwijs heftig besef voor de personen in kwestie. Moet je dan misschien bij jezelf eens nadenken, is deze vraag wel zo fatsoenlijk? 

Nu is dit bij ons niet de reden dat er nog geen tweede kindje is of gepland staat. Wij hebben te maken met meer praktische redenen, geld, ruimte en tijd. Veel mensen zullen nu denken; Serieus? Maar ja, serieus. Heel bewust willen wij zeker weten dat wij onze kinderen ook kunnen geven wat we ze graag wíllen geven. En natuurlijk ook gewoon verdienen! Ik vergeet nóoit weer die uitspraak uit dat bekende TV programma over die bijzondere gezinnen met weinig geld en tich kinderen; "Waar 6 kunnen eten, kunnen ook 8 eten!" Nou, daar verschil ik toch écht van mening over. En of ze nu wel of niet kunnen eten, ik wil ook graag dat mijn kind een zwemdiploma haalt, een (dure) sport kan beoefenen, prachtige verjaardagen viert en weekends een dagje weg kan gaan. 

Met andere woorden, er zijn ontelbaar veel redenen waarom ergens nog niet meerdere kinderen zijn. Misschien wilde ik er maar één, je hebt geen idee. Dus als we nu met zijn allen eens besluiten de eer en keuze aan de ouders te laten? Capiche?

Liefs, Femke

Matroosje's avatar
4 jaar geleden

Helemaal mee eens. Ook bij ons wordt de vraag gesteld, zelfs door volstrekt vreemden. Zo frustrerend en pijnlijk. Ons meisje (bijna 2) blijft enigskind, een hele bewuste keuze. Het duurde 7 pijnlijke en emotionele jaren, voordat wij haar in onze armen mochten sluiten. Nu heb ik de leeftijd niet meer om nog aan een poging voor nr 2. Wij zijn dolblij met ons meisje en aangezien ik ook enigskind ben zie ik het probleem niet. Ze krijgt alle liefde en mogelijkheden die wij haar kunnen bieden

Nicc's avatar
4 jaar geleden

En daarmee uit!🥰

xxjeaninemoerkerk's avatar
4 jaar geleden

helemaal mee eens!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij BijFem?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.