Snap
  • Mama
  • afvallen
  • borstvoeding
  • zwangerschapskilos
  • kilos
  • ijdel

Kilo's

Even open en eerlijk over een woord waar ik geen fan van ben, sterker nog vreselijk vind ik het.

Al sinds ik samen ben met Sjoerd (dit jaar 15 jaar!) woog ik 63,7 kg. Ik was 16 en at alles en verdomd veel ook, en kwam geen gram aan. Ik sportte niet, en hoefde nergens op te letten. Heerlijk.

Mijn lijf hield dit gewoon vol tot mijn 28e levensjaar. Toen kwam daar verandering in. Ik had rond die periode wat stress door werk, onze nieuwe woning, lichamelijke klachten en een auto ongelukje.

En toen kwamen de kilo's er ineens aan. Mijn eetgewoontes waren onveranderd, ik sportte nog steeds niet maar woog ineens 68 kg.

Ik vond het niet fijn, maar ook geen ramp. Ik paste nog prima in mijn spijkerbroeken, maar hield toen wel ineens wat meer in de gaten of ik niet nog meer kilootjes aan kwam.

Toen ik weer lekker in mijn vel zat, mocht ik gelijk ook een zwangerschap verwelkomen. We zaten heerlijk in de zevende hemel. Ik was zwanger van Oliver, had een fijne zwangerschap zonder kwaaltjes o.d. en ging met alle gemak de 9 maanden door.

Aan het eind van de zwangerschap toonde de weegschaal 79,5kg op de teller.

Dat was even slikken voor me (nogal voor een eeuwige ijdeltuit 🙈) Maar met het idee dat het na de bevalling en evt borstvoeding, het voor een groot deel er weer af zou gaan, deed het me niet al te veel.

Totdat het er helemaal niet af ging!

Ja na de bevalling viel ik wel wat af, maar er bleef toch echt nog wat "zitten"

Aan het einde van mijn zwangerschapsverlof (3 maanden na Ollie's geboorte) woog ik 74kg. Geen probleem want het 9 maanden erop, 9 maanden eraf riedeltje zat in mijn hoofd en was tevens van plan minimaal 6 maanden borstvoeding te geven.

Ik heb Oliver uiteindelijk 7,5 maand borstvoeding kunnen geven. Ik gaf natuurlijk niet alleen borstvoeding vanwege de vele verhalen die ik had gehoord, over dat je er flink mee afviel. Nee, Ollie's gezondheid en groei was de reden dat ik koos voor borstvoeding. Mocht ik afvallen, dan zou dat een fijn meekomen zijn. Maar die borstvoeding deed niks voor mijn gewicht, ik had alleen maar meer honger! En ik had vooral zin in suiker, veeeeel suiker!

Ik at bijna dagelijks een pak chocolate chip cookies. And thank god dat mijn "oude" spijsvertering er nog was, want ik kwam gelukkig niks aan. Maarja het ging er zo natuurlijk ook niet af.

Ik begon langzaam met sporten (skeeleren) mijn eetgewoonte had ik niet aangepast want dat was m.i. toch een verloren zaak. Ik ben nogal een vreetzak (I know, goede combi als je zo ijdel bent dat elke kilo telt)

Ik viel mondjesmaat hier een daar een beetje af toen we het over een tweede kindje hadden. De teller stond toen op 72kg.

Omdat we het zouden gaan proberen, hield ik me even niet bezig met de kilo's. Ik zag het nut er niet van in, daar ik als ik zwanger zou mogen raken, toch weer aan zou komen.

 En ja.. het zat ons even tegen, maar ik mocht alsnog weer in verwachting raken. 

Dit keer kwam ik de zwangerschap niet zo gemakkelijk door. Ik was moe, had last van mijn bekken en beknelde spieren. Ook niet super verassend als je nog een peutertje hebt rondlopen.

Op het laatst van de zwangerschap viel ik daardoor ook een beetje af. Ik had last van mijn lijf en was te veel aan het stressen. De eindstand van deze zwangerschap: 78,5kg

Gelukkig was bij Mare alles goed, meidje groeide prima. Alleen ik dus wat minder. Mare is uiteindelijk geboren met 3840gram (62gr minder dan haar broer), dus ze kwam niks te kort.

Een paar dagen na de bevalling was ik al het zwangerschapsgewicht al kwijt, 3 weken later zat ik onder het gewicht waarmee ik begonnen was deze zwangerschap. Ik woog 70kg.

Nu, nu Mare bijna 8 weken oud is, weeg ik 69,1kg.

Ik vermoed dat het dit keer wel door de borstvoeding komt, dat het gewichtsverlies veel vlotter gaat. Het kiend zuipt me leeg. (En dat laat ik toe met alle liefde hoor, zolang ze maar gezond is en goed groeit)

Ik ben wel oprecht blij dat de kilo's nu wel langzamerhand slinken. Het geeft me een fijn gevoel dat ik mijn oude lijf weer een beetje terug krijg. Ik wil nog 4 kilo kwijt raken en dan ben ik helemaal tevreden. 65 kilo is een prima gewicht voor mijn lengte (1,72m.) en m.i. ook een reëel streven.

Maar eerst ga ik genieten van mijn 2e en tevens laatste borstvoedingsavontuur en hou ik me even niet bezig met de kilo's. 

Mijn lijf deel ik voor nu met mijn dochter. En wanneer we het borstvoedingsavontuur afronden en mijn lijf weer alleen mijzelf dient, kijk ik gewoon op dat moment hoe ik ervoor sta. Ik ga in ieder geval wel weer wekelijks skeeleren. Niet zozeer voor het afvallen (zou wel mooi meegenomen zijn), maar meer voor de beweging. Ik word ook wat ouder en een beetje beweging kan geen kwaad ;-)

Hoe kijk jij naar de verloop van jouw zwangerschapskilo's?

2 jaar geleden

Jaa is even wennen. Ik ben geëindigd op precies 70 kilo maar woog altijd 58 (ben 1.72 dus niet zo lang ook) . Tijdens de zwangerschap ook blijven sporten enzo. Daarna bleef er 9 maanden eigenlijk een kilo of 5 steeds hangen en ineens na 9 maanden was ik weer terug op 59 kilo

2 jaar geleden

Ik was helemaal verbaasd over mijn gewicht tijdens de zwangerschap. Ik kom gemakkelijk in gewicht aan helaas dus ik dacht dat ik echt zou moeten opletten. Ik begon met 78 kilo en eindigde uiteindelijk op 88. Ik had zo veel meer verwacht… Nu ben ik 9 weken geleden bevallen en zit ik op 76 kilo. Ik heb er niks voor gedaan en geef ook geen borstvoeding. Zo zie je maar; elk lijf is anders en we mogen trots zijn op de prestatie die ons lijf heeft gedaan!

2 jaar geleden

Goed geschreven! Lastig he die cijfers op de weegschaal.. Ik woog altijd 65kg en eind van de zwangerschap 90kg inclusief 3 hittegolven. Ik dacht dat vliegt er wel af, want ik hoefde ook nooit moeite te doen om slank te blijven. Maar bij mij ging het er ook amper af. Heb het eerste half jaar nog ruim 80kg gewogen. Of ik nou meer of minder at. Gelukkig heb ik het los kunnen laten en weeg ik inmiddels (1jaar na bevalling) 71kg dus er moet nog wel wat af, maar daar heb ik ook alle vertrouwen in 😃