"Keuzestress" deel 2
Wij of ons kind?
Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde is het maken van een keuze voor middelbare school niet altijd makkelijk.
Factoren die essentiel zijn in de keuze zijn natuurlijk de routes die een school aanbiedt. Als een school geen VMBO BB/KB aanbiedt (en je kind zal dat gaan doen), heeft het ook geen om daar te kijken. Toch? Daarnaast kijk je ook naar de identiteit. En eventueel extra begeleiding die op school geboden kan worden. Denk aan faalangst, dyslexie, huiswerkbegeleiding, kennis over ASS en ADHD. Etc.
Voor ons is ook wel fijn is dat al onze kinderen in principe naar dezelfde school kunnen. We hebben ervaring met kinderen op verschillende scholen, noodgedwongen, en dat had echt nadelen. En dus hebben we een school nodig die routes van VMBO BB/KB tot VWO+ (Gymnasium/Delta) aanbiedt en daarnaast mogelijke ondersteuning vanwege ASS en ADHD. Toen we voor onze oudste een keuze maakten, speelden deze overwegingen een grote rol. Maar nu zit onze tweede in groep 8 en gaat na de zomer ook naar middelbare school.
Zoals ik al eerder schreef, bij de oudste spraken we amper andere ouders. En vanwege specifieke onderwijsbehoefte van ons kind konden we ook niet echt 'vergelijken' met kinderen van familie of vrienden. Daarnaast werd er ook minder (leuke dingen) aangeboden (open dagen, lesmiddagen) aangeboden vanwege corona. Ja, ook dat nog 🙈.
Nu ligt het een beetje anders. Zijn onderwijsbehoefte is meer richting het 'gangbare'. Een 'eis' is wel dat er zowel VWO als VWO'+' is. En wat expertise op ASS-gebied. Nu is hij niet de enige VWO-er die daarmee kampt, zou geen probleem moeten zijn. En nu gaan er ineens meer deuren letterlijk en figuurlijk open. Dichterbij is ook een school die een VWO+ variant aanbiedt, waar hij vanwege Junior College (soort extra verdieping) al modules volgt.
En ik spreek meer ouders, ik zoek niet op, het is gewoon meer onderwerp van gesprek. School wijst via media op open dagen en open lesmiddagen etc (die nu wèl doorgaan). Ouders die met hun kinderen gaan shoppen op verschillende scholen. Sfeer proeven. Ook op scholen kijken waar de ouders eigenlijk hun kind niet met enthousiasme heen laten gaan (bijv vanwege afstand).
Ouders die dan vervolgens de keuze bij hun kind leggen: welke school wil jij heen? En waar baseert het kind zich dan op? Gevoel? Of de goed gevulde goodiebag en de paar lessen die qua presentatie en inhoud wel anders zijn dan de echte lessen?
Wij kiezen er voor de keuze voor onze kinderen te maken. Mijn man op basis van onderbuikgevoel, wat er op een ouderavond gezegd werd klonk en voelde wel goed op alle fronten. Moet goed komen met de kinderen op die school. En ik op basis van allerlei overwegingen. En dus ging onze zoon naar de open lesmiddag en Open Dag van 1 school.
Maar toch bekruipt mij het gevoel: doe ik de kinderen tekort door zelf de keuze te maken?