Snap
  • Mama
  • carriere
  • #momlife
  • Workingmom

Keuze stress: Carrière maken of moederschap?

Carrière maken of moederschap? Op dit moment zit ik in een situatie waarin ik een keuze moet gaan maken. Maar wat is carrière maken eigenlijk? Is dit meer verdienen, meer verantwoordelijkheid of meer uren doorbrengen op je werk dan thuis? En is dit eigenlijk wel een keuze of kan het misschien ook gewoon allebei?

Na het lezen van verschillende mamablogs over dit onderwerp kom ik er achter dat dit voor iedereen anders is en elke moeder zelf bepaalt wat voor haar voelt als carrière maken. Voor mij houdt dit in dat ik inderdaad van mijn 32 uur contract over ga naar een 39 uren contract, met natuurlijk meer verantwoordelijkheid en een hoger salaris. Maar is dat wel genoeg om de ‘verloren tijd’ met je kind te compenseren?

Op dit moment is Jonah precies 1,5 jaar oud en gaat hij nog niet naar de kinderopvang. Alleen op maandag gaat hij naar mijn moeder en wordt hij lekker verwend door oma (blijft toch vreemd om je eigen moeder elke keer oma te noemen).

Zijn vader en ik hebben namelijk bewust gekozen om zo veel mogelijk van de opvoeding zelf te doen. Of dit zwaar is? Nou en of! Kenneth werkt 36 uur op kantoor en ik op dit moment dus 32. Op de maandag na, zorgen we dat er altijd één van ons klaar staat voor Jonah. Om heel eerlijk te zijn blijft er op deze manier weinig tijd over voor ‘Netflix en chill’ of om echt iets met zijn tweeën te gaan doen. Maar hey that’s life! En het leven bestaat nou eenmaal uit keuzes maken.

Het probleem is nu alleen dat ik het gevoel heb alsof ik echt moet gaan kiezen tussen mezelf en mijn kind. Doordat ik zelf ben opgevoed door ondernemers, waren mijn ouders relatief weinig thuis. Ook al heb ik niet het idee dat ik tijdens mijn jeugd echt iets te kort ben gekomen. Kan ik mezelf wel goed herinneren dat ik jaloers was op mijn vriendjes en vriendinnetjes die verplicht met zijn alle ’s avonds aan tafel moesten eten, of gezellige activiteiten hadden tijdens de feestdagen. (Het grappige daarvan was dat die kinderen zelf daar juist totaal geen zin in hadden.) Mijn ouders hadden namelijk een eigen horecazaak waardoor dit voor ons gezin meer een uitzondering dan regel was. Dus herken je de uitspraak: ‘Als ik ooit kinderen heb ga ik dit totaaaaal anders doen?’. Nou dat dus, ik heb mezelf op deze manier een soort van verplicht om dit totaal anders te gaan doen. Al riep ik dit ook over het gebruik van een tablet of smartphone, maar Thank god dat die uitvinding er is! En nee, Jonah zit niet heel de dag Youtube video’s te kijken, maar soms kan dit verrekte handig zijn.

Eigenlijk ben ik gewoon bang dat als ik meer ga werken Jonah zichzelf straks veel meer gaat hechten aan zijn vader dan aan mij. Is het heel gemeen als ik zeg dat ik juist degene wil zijn waar hij naar toe rent om getroost te worden als hij weer eens is gevallen?

Misschien is dit gevoel zo sterk door het schuldgevoel dat ik heb ontwikkeld. Aangezien ik tijdens mijn zwangerschap en de eerste maanden (zie eerste blog) er niet 100% voor hem geweest ben. Ik gun hem namelijk de beste band met zijn vader die er is! En ik geniet er ontzettend van om hun samen te zien. Maar ik wil ook dat hij weet dat ik altijd voor hem klaar sta. Alleen lukt dat wel als je naast een 39 urige werkweek ook je huishouden hebt en er relatief weinig tijd overblijft voor de echte leuke dingen?

Van de andere kant ben ik naast moeder ook nog een individu die ambities heeft en nog meer voldoening zou kunnen halen uit haar werk. Waardoor dat als ik deze keuze niet ga maken, ik hier waarschijnlijk ook spijt van krijg.

Keuzes, keuzes, keuzes… Het lastige aan de juiste keuze maken is dat je nooit weet wat de juiste keuze is, tot je deze uiteindelijk gemaakt hebt.

4 jaar geleden

Vroeger puzzelden wij ook zo en liepen we op de toppen van onze tenen, omdat ik mijn kinderen ook echt zelf wilde opvoeden. Ik ben daar echter niet voor gemaakt en heb mijn werk nodig om gelukkig te kunnen zijn. Na een tijdje hebben we toch gezorgd voor opvang bij een onthaalmoeder en er komt 1 keer per week iemand kuisen. Iedereen is daar gelukkiger door geworden, ook de kindjes. Als wij als ouders gelukkiger zijn voelen de kindjes dat ook en kunnen we er beter voor hen zijn. Naar wie je kinderen gaan trekken heeft weinig met je werkuren te maken, maar eerder met karakter en compatibiliteit. Bij ons trekt de oudste meer naar mij en de jongste meer naar mijn man als er iets is, gewoon omdat mijn karakter toevallig beter bij de oudste past en dat van mijn man bij de jongste. Ze voelen dat onbewust aan en gaan naar wie het beste aansluit bij hun behoeften van dat moment. Maar ik heb ook mijn mama momentjes met de jongste, dus algemeen is het wel goed gebalanceerd. Mijn man werkt meer uren dan ik, maar daar heeft die keuze niets mee te maken. Ik zou je werkuren daar dus niet van laten afhangen, maar gewoon gaan voor je keuze en de nodige aanpassingen doen om het haalbaar te houden voor je gezin. Veel succes!

4 jaar geleden

Zoals al meer zeggen: de keus is aan jou en je partner. Maar deze kindertijd gaat heel snel en kan je niet weer inhalen, die tijd komt nooit weer terug. Ik denk dat carrière altijd nog kan, ook als hij ouder is. Maar weet je, je moet ook aan jezelf denken, word jij of nou ja denk jij ongelukkig te zijn of ben je minder blij als je die carrière niet hebt? Vind je dit echt je droombaan? Dan zou ik toch voor jezelf kiezen. Jullie zoon heeft er niks aan als jij niet gelukkig bent omdat je daar niet voor hebt gekozen. Kinderen zijn je leven, absoluut, maar je kinderen hebben niks aan dat leven als je ouders ongelukkig zijn. En er is vast wel een oplossing als je wel meer gaat werken om ook thuis te zijn. Je partner is ook thuis, die kan ook dingen voor je kind beteken als samen aan tafel eten. Het is misschien anders als dat iedereen er is, maar dat maakt het extra speciaal als wel iedereen thuis is. Dan kan je kindje daar naar uitkijken. En ja, er bestaat ene kans dat hij meer naar je man toe zal trekken als hij bijv. Is gevallen. Dat zien wij hier in huis ook. Mijn man werkt, ik ben thuis en ze komen naar mij als ze pijn hebben, maar als ik dan kijk hoe blij ze reageren als papa thuis komt en hoe door het dolle heen ze dan zijn, kan ik daar stiekem ook wel jaloers op zijn? alles heeft zijn voors en zijn tegens. Je zal daar zelf met je partner een overweging in moeten maken en kijken wat zwaarder weegt in je keuzes. Heel veel succes met je keuze. Lijkt me een moeilijke keuze.

4 jaar geleden

ik ben het meeste thuis met onze kids. Mijn dochter wissels steeds van ouder die ze het liefste vind. Ik denk dat we beide redelijk gelijk staan. Mijn jongste is ook dol op beide maar laat zich liever troosten door papa. Ik word gewoon voorbij gelopen als hij thuis is. Ondanks dat ik meer thuis ben en meer met de kinderen doe. Ik denk dat kwaliteit ook boven kwantiteit gaat. Je kan altijd thuis zijn maar dan nooit naar je kind om kijken. Zelf gelukkig zijn is zo belangrijk om ook echt te kunnen genieten van je kind. Hier ook een hele tijd ongelukkig geweest en 0,0 genoten van mijn kind ondanks dat ik veel thuis was. Je weet zelf wat je vroeger als kind niet leuk vond. Kijk hoe je dat kan toepassen in je leven terwijl je ook veel werkt. die balans komt er vast wel

4 jaar geleden

Je moet doen wat je hart zegt! Het is wel echt zo dat de tijd vliegt en carrière maken kan vaak nog altijd De tijd met je kinderen kun je niet inhalen Gewoon een vraag; kun je met 32 uur geen carrière maken ?? Hier ook 2 dagen per week opvang (gastouder) Als je namelijk continue langs elkaar heen werkt is dat ook niet fijn voor je relatie