Snap
  • Mama
  • Pearle
  • mamaplaatscollab
  • 20202regel
  • puberleven
  • pearleopticiens

Jullie zijn zeker meer vriendinnen, dan moeder en dochter?

Over pubers, gezeur van moeders, mobieltjes en vierkante ogen

Jullie zijn zeker meer vriendinnen, dan moeder en dochter?

Als die vraag gesteld wordt, kijken mijn dochter en ik elkaar aan en schiet vooral zij in de lach. Ik zie haar dan denken ‘was het maar waar!’. Mensen denken soms dat wanneer je 35 bent en je dochter 18, er geen - of minder - sprake is van ‘mama is de baas in huis’, maar dat ben ik toch echt.

Sterker nog: van mijn dochter moet ik altijd horen dat haar vrienden wel alles mogen, dat haar vrienden later thuis mogen zijn, dat haar vrienden wel alcohol drinken en dat ik de enige moeder ben die altijd zeurt. Ja lieve lezers, ik ben de ENIGE moeder die ALTIJD zeurt.

Ik zeur over haar rommelige kamer, over dat ze meer moet prikken en vaker insuline moet spuiten, dat ze eens op tijd moet gaan slapen, dat ze haar haren niet moet stijlen zonder hittebeschermer en dat ze die ellendige mobiel eens weg moet leggen. Vooral dat laatste is een issue. Ze vergeet altijd van alles mee te nemen, maar nooit haar telefoon. Dat ding gaat zelfs mee onder de douche. De douche! Stel je voor dat je je haren moet wassen zonder mobiel, ondenkbaar.

En natuurlijk begrijp ik als marketingdirecteur dat social media en communicatie-apps belangrijk zijn en dat onze kinderen heel anders in hun sociale leven staan als wij vroeger, maar goed voor ze is het natuurlijk niet.

Toen ik de 20-20-2-campagne van Pearle Opticiens zag, heb ik die meteen naar dochterlief gestuurd. Wist je dat kinderen veel sneller dan vroeger last kunnen krijgen van bijziendheid? Door vaak urenlang op een schermpje te kijken, passen de ogen zich aan die afstand aan. Het oog groeit dan ovaal in plaats van rond. Je ziet dan in de verte niet meer zo scherp, omdat je oog alleen maar gewend is om naar iets te kijken wat dichtbij is. Gevolg? Als puber al een bril of lenzen, en dat willen ze niet altijd. Bovendien is het zonde: bijziendheid kan namelijk voorkomen worden.

De oplossing? 20 minuten TikTok of Snapchat = 20 seconden in de verte kijken, bijvoorbeeld naar een leuke jongen of een leuk meisje. Of even de stad in gaan om te turen naar een leuk jurkje in een echte winkel.

De oplossing? 20 minuten TikTok of Snapchat = 20 seconden in de verte kijken, bijvoorbeeld naar een leuke jongen of een leuk meisje. Of even de stad in gaan om te turen naar een leuk jurkje in een echte winkel. En als je die laatste meteen doortrekt: het is onwijs goed voor die puberogen om elke dag 2 uur te shoppen of te slenteren zonder mobiel. Daar hebben ze natuurlijk het geld niet voor, want allemaal uitgegeven aan frikandelbroodjes en cola, maar daar gaan we in deze blog niet ook nog over zeuren.

Hoe gaan jullie om met schermtijd?

PS: Mijn dochter rolde met haar ogen toen ik haar deze post voorlas. Geeft niks, dat is juist een goede oefening om van die vierkante ogen af te komen.

3 jaar geleden

Haha, vriendjes en vriendinnetjes brengen verandering 😅

3 jaar geleden

Pubers zijn pubers 😎

3 jaar geleden

Gelukkig leest ze hier niet 😂

3 jaar geleden

Serieus, heb het echt een beetje met je te doen straks 😅