Snap
  • Mama
  • alleenstaand
  • alleenstaandemama
  • alleenstaandemoeder
  • levenalsalleenstaandemama

Jessyenik - 5 tips om de eerste weken te "overleven" als alleenstaande moeder

Door de titel lijkt dit onderwerp zo zwaar en beladen maar geloof me, het valt allemaal best mee als alleenstaande kersverse moeder. Zelf was ik vanaf de zwangerschap alleenstaand en vroeg me toen vaak af hoe ik het de eerste weken moest redden in m’n uppie en tegelijk zo veel mogelijk genoot van de kraamtijd. Zelf ga ik ervanuit dat Jessy mijn enige kindje zal zijn dus heb ik hier tips voor jullie hoe je de eerste weken kan overleven als alleenstaande mama. Ze groeien zo verschrikkelijk snel dus het is zo belangrijk dat je ook genoeg geniet van je kleine baby.

1 Vraag hulp

Door complicaties tijdens de zwangerschap moest ik in het ziekenhuis bevallen. Na 2 nachten mochten we lekker naar huis en sliep mijn moeder de eerste 2 weken bij mij op de bank. Dit vond ik erg fijn omdat ik door mijn HSP erg veel last had van realistische enge dromen. Normaal schop je dan je vent wakker maar nu was mijn mama de klos. Mijn moeder verschoonde Jessy voordat en nadat ze aan de borst had gelegen zodat ik niet uit bed hoefde.

Heb je niemand die bij je kan logeren, leg dan alles op je bed aan de kant waar normaal een partner zou liggen. Dit deed ik namelijk na die 2 weken. Op bed lagen billendoekjes, luiers, zalf en hydrofiele doekjes. Omdat ik borstvoeding gaf hoefde ik geen rekening te houden met de fles. Geef je de fles dan kan je al die spullen op je nachtkastje zetten of op de grond naast je bed. Bijvoorbeeld de waterkoker, flesje koud water om te mengen, melkpoeder, de fles en slabbertjes. Dit scheelt een hoop tijd en vooral moeite. Niks is vervelender om de trap op en af te moeten lopen met de hechtingen nog in je trukendoos. Jessy sliep dan ook bij mij in bed dus hoefde ik er daar ook niet voor uit.

2 Douchen

In het begin heb je natuurlijk de kraamhulp die even op je kleintje let wanneer je gaat douchen. Maar na een week moet je het toch echt zelf regelen. Jessy was een baby die heel de dag het liefst rond of op mijn lijf hing dus dat maakte het douchen erg lastig. Als het niet ging waste ik mezelf met een washandje en m’n haren voorovergebogen in de wasbak of badkuip met Jessy naast me in haar wiegje. Vaak spoot ik mezelf even snel schoon onder de douche en kwam er daarna weer snel uit omdat Jessy dan weer begon met huilen. Huilende baby en borstvoeding gaan niet samen aangezien je tetten daar onmiddellijk op reageren en je weer onder de douche kan staan haha.

3 Huishouden

Dit moet je natuurlijk ook zelf weer doen wanneer je kraamhulp weg is. Zelf moest ik daar even een weg in vinden samen met Jessy. Bij mij werkte een draagdoek het beste want Jessy ging altijd gelijk huilen als ik haar even weg legde. Dus die kleine frummel zat altijd heel de dag op mijn lichaam geplakt totdat mijn verlof voorbij was eigenlijk. Ze ging zelfs mee naar de wc in de draagdoek en het was zelfs gezellig. Houd er rekening mee dat niet alles altijd spik en span moet zijn in je huis want denk vooral eerst aan jezelf en je kleine. Doe gewoon het hoognodige en ga dan verder met je baby knuffelen of netflixen met je baby in je armen. Geniet zo veel mogelijk en zet gewoon soms je oogkleppen op m.b.t. het huishouden. Als ik ergens geen zin in had dan deed ik dat niet of deed ik het later op de dag wanneer ik wel even snel mijn handen vrij had tijdens een dutje van Jessy. Zo heel af en toe kon ik haar stiekem wegleggen zodat ik even snel het hoognodige kon doen. 

4 Vergeet jezelf niet

Zoals hierboven beschreven moet je ook echt aan jezelf denken. Niet alleen je kleine frummel is belangrijk maar je eigen herstel ook! Eet en drink voldoende. Jessy zat regelmatig onder de kruimels omdat ik mezelf verplichtte om te eten terwijl zij in mijn armen lag te slapen. En deze tip gaat niet alleen om je lichamelijke gesteldheid maar ook om je geestelijke. Achteraf besef ik me dat ik in de kraamtijd veel te lang bezig ben geweest met mezelf af te vragen waarom de vader van Jessy niet gewoon naar Nederland terug kwam om bij haar te zijn. Ik begreep hem gewoon niet want de liefde die ik voelde voor Jessy was niet te beschrijven dus ik snapte zijn keuze totaal niet. Meid,, ik zal je vertellen, zulke keuzes wil je niet begrijpen want dat maakt je net zo erg als diegene zelf als je het wel begrijpt! Ben je onbewust alleenstaande moeder, probeer dan niet te lang stil te staan bij dit onderwerp. Ik weet dat dit ontzettend lastig is maar je kindje is maar 1x ieniminie en die tijd kan je niet overdoen. Als kersverse moeder komen er zoveel emoties op je af en gieren de hormonen van de zwangerschap nog door je lijf dus laat je door niemand gek maken. Daar hebben jij en je kindje helemaal niks aan.

5 Geniet

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar genietgenietgeniet van deze tijd! Doe waar je zin in hebt, wil je slapen met je kindje, slaap dan met je kindje. Wil je je badkamer poetsen met je kindje naast je in de wieg op de grond, doe waar je je goed bij voelt. Het is zo belangrijk dat je lekker in je vel zit want dat heeft uitwerking op je kind. Natuurlijk heb je er dagen bijzitten dat je je eenzaam voelt omdat je het graag allemaal wilt delen met een ander en dat is heel normaal. Heb je het gevoel dat je alleen maar kan huilen, gooi het eruit wanneer je kleintje even slaapt. Besef dat je een ontzettende sterke vrouw bent en een prachtig kind op de wereld hebt gezet of gaat zetten.

Ben je alleenstaande moeder en heb je vragen of wil je gewoon even je ei kwijt dan kan je me altijd berichten via Instagram

Veel liefs,

Kyra

3 jaar geleden

Topper!❤