Terug
Blog header image

Jel-en-Tes: Spreken is Zilver, Zwijgen is Stress #3

Grijp naar de snoeptomaatjes en gooi alles aan de kant! Lees mee met de gesprekken van Jel en Tes. Deze aflevering: het plakje worst

Tes: Over boodschappen doen gesproken... Heb jij laatst ook dat blog over een plakje worst gelezen?

Jel: De moeder die zo geïrriteerd/boos is omdat een aardige medewerkster een plakje worst had aangeboden aan haar kind?

Tes: Ja, die! En ondertussen snuif ik van verontwaardiging...

Ik vroeg mij af of ze echt serieus was. Ik las nergens de humor. Dus ik vrees...

Jel: Ja, ik vond het erg negatief overkomen

Zelfs een beetje gestrest. Want is het echt zo erg dat je kind een plakje worst krijgt? Sara krijgt toch ook wel eens een plakje worst?

Tes: Ze deed net alsof het de hele dag een soort vreetfestijn is. Vind het zo raar!

En ja, Sara krijgt ook wel eens worst. Of kaas. Of olijven. Of koek.

Jel: Hoe onderbouwde ze het ook alweer? Het zou leiden tot slecht (eet)gedrag en WIJ (alle moeders dus) moesten maar beter voorkomen dat dit slechte, duivelse eetgedrag afgeleerd moet worden. Mafkaas

Ik denk niet dat je dat neer kan leggen bij het plakje worst in de supermarkt. Als je kind de hele dag door eet en slecht eet dan moet je kijken naar de basis. Die ligt toch echt thuis! Of bij opa en oma natuurlijk, hahaha

Tes: Het ging haar er ook om dat het in de hele supermarkt een vreetfestijn was; stukken koek, blokjes kaas, trosjes druiven. En bij de drogist nota bene een tumtummetje!

Jel: Dat tumtummetje doet t em! Hahaha

Je kan toch ook 'nee' zeggen tegen je kind?

Tes: Ik moest het even opzoeken maar even een citaat uit dat blog;

(...)“Oke, maar wat is het probleem nou eigenlijk? vraagt de medewerkster verbaast.

Ik begin te borrelen. Prima. De kinderen gaan zonder morren mee deze winkels in, maar waarom moet ieder moment van de dag gekoppeld worden aan kauwende kaken? Wij gaan echt niet met honger boodschappen doen. Vaak hebben we thuis net iets gedronken met een biscuitje of stuk fruit en gaan dan naar de winkel. Daar hoeft echt niets gegeten te worden. We zijn binnen een uur echt weer terug, het is geen dagtocht.” (…)

Ze gaat volledig voorbij aan het feit dat het plakje worst niet dient om de honger te stillen. Het is toch gewoon lekker?

Jel: Misschien boodschappen doen op een lege maag, optie? Hahahaha

Ze komt zo knorrig over. En ja, gewoon om even te proeven ofzo toch?

Tes: Precies. Volgens haar gaan kinderen vaker jengelen om wat lekkers.

Jel: Ik heb er toevallig wel opgelet sinds ik het stuk heb gelezen. Alle keren was Marit mee. Niets aangeboden gekregen, niets gegeven. Geen gezeur. Dan vraag ik me af of zij eerder altijd 'ja' zei tegen iets lekkers.

Tes: Haha! Ik heb het net zo ervaren. Heb je de comments gelezen? De moeite waard!

Jel: Nee? Gooi eens wat op! Ben wel nieuwsgierig

Tes: Iemand kreeg jeuk van het pedagogisch aangeleerde woord 'snoepmoment'

Daar krijg ik idd ook jeuk van, hahaha

Jel: * krab krab *

Het werkt net zo goed als het woord 'hoofdluis'.

Tes: * Krabt even op het hoofd *

Weer een ander die aangeeft dat de ouders toch gewoon 'in charge' zijn. Nee is nee.

Jel: Klopt. Mee eens.

Was er niemand die er over begon dat ze op zo'n moment met haar kind moet overleggen? Die mis is nog...

Tes: Ook zo'n ding; Overleggen...

Jel: Ik zie mijzelf al staan: Jij wil een plakje worst? Daar denk ik eigenlijk anders over Marit. * hurkt om op ooghoogte te komen* Ik ga je vertellen waarom ik het niet wil, daarna mag jij vertellen waarom jij het wel wil. Als we er niet uitkomen kunnen we altijd papa nog bellen voor zijn mening.

Hahahahahahahaha

Tes: hahahahahahaha! Serieus, wie heeft dat overleggen met een peuter bedacht...

Jel: Iemand zonder kinderen. Afgesloten van de buitenwereld.

Leyla Ummels
6 jaar geleden

Op vrijdag eet Danny zijn luch zowat bij elkaar op de markt whaha. Kaas, worst, koekje, rozijntjes stukje appel of wortel... En bij de Ah 1x per week een gratis banaan hèhè.. Als het niet elke dag zo is, vind ik het prima ;)

rebo1982
6 jaar geleden

blog gemist. Dit maakt het dan weer goed, hoef ik ook niet zelf de interne dialoog aan te gaan ;)

anoniem2017
6 jaar geleden

Hmm ik werk in een slagerij wij gevn kindjes snoep. Maakt het wachten voor ze minder lang. ( hoef enkel een kastdeurtje open te zetten) Zijn ouders die gelijk panisch nee roepen, dan komt de vraag worstje misschien? Bij sommige ouders weet je dat ze niks mogen dan vragen wij het gewoon niet. Bij andere willen ze liever iets anders vanwege allergie ook prima. Ieder zijn ding. Ik vond het altijd wel makkelijk. Naar de supermarkt, kaas gehad, krentebrood in de buggy gegeven dan naar de slager plakje worst of een snoepje dan naar de bakker stuk eierkoek ( nooit omdraaien die eierkoek is nooit snel genoeg op en dan denken ze dat ze geen snoepje meer krijgen) en als ik dan thuis kwam net na het middaguur konden ze mooi dat middagdutje gaan doen.

Anoniem
6 jaar geleden

Whaha... ik moet die blog even terug zoeken. Die wil ik lezen! En ja... tuurlijk krijgt mijn kind een plakje worst. Zonder overleggen. Maar hij moet wel dankjewel zeggen, dat dan weer wel.

Jel&Tes
6 jaar geleden

Lekker! Daar geniet hij wel van zeker?

Jel&Tes
6 jaar geleden

Was geen mamaplaats blog hoor! Zwerfde ergens anders rond :) maar zo blijft iedereen op de hoogte!

Jel&Tes
6 jaar geleden

Is helemaal niks mis mee! Vind het zelfs een stukje service :) handig dat daarna meteen een dutje gedaan kan worden!

Jel&Tes
6 jaar geleden

Lekker van smullen!

Leyla Ummels
6 jaar geleden

ja hij vind het heerlijk! En hij baalt altijd als we die kant op lopen en het blijkt geen markt dag te zijn hahaha

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!