Snap
  • Mama
  • Nieuws

Je ouders vs Facebook

​Mijn moeder van 60 jaar zit op Facebook. En of ik dat nou echt leuk vind, weet ik niet.

Mijn moeder van 60 jaar zit op Facebook. En of ik dat nou echt leuk vind, weet ik niet. Ze plaatst nog net niet foto's van mij als kind peuterend in je neus maar dat scheelt niet veel! Ze denkt dat ze er nu heel veel van af weet maar tien jaar geleden heeft ze een computercursus gedaan en als je haar vraagt om op het 'X' te klikken, weet ze die niet te vinden. Zo'n moeder heb ik dus..

Sinds kort is er een nieuwe fase aangebroken op Facebook: de opkomst van onze ouders. En hun buren. En daar weer de vrienden van. Je merkt het vooral door het gedrag wat ze op Facebook vertonen. Hier een aantal op een rijtje:

  • ze liken alles. Maar dan ook werkelijk alles! (want ja, iets met pensioen en te veel tijd over)
  • ze zijn opa of oma geworden en posten ieder lachje, stapje of slaapje van de kleinkinderen
  • ze plaatsen ongevraagd dingen op je timeline waarvan ze denken dat het interessant of geestig voor je is. Dat is het dus bijna nooit.
  • ze delen alles. Zelfs een oproep of foto van iemand uit het jaar 2013 (!!)
  • ze reageren op- én liken hun eigen Facebookstatus
  • ze voegen jouw vrienden, date of verre buurman toe

'Es, hoe krijg ik mensen dik gedrukt als ik ergens op reageer?'

Mijn moeder zit al wat langer op Facebook. Gewoon onder haar eigen naam maar eerst zonder profielfoto. Want “je weet maar nooit met dat internet”. Onder mijn foto’s stonden eerst reacties zonder foto. Iedereen weet dat dat m’n moeder is. Maar ze denkt zelf nog dat ze totaal under cover opereert. Maar goed, sinds kort maakt ze gebruik van profielfoto's. Ik heb bloemen voorbij zien komen maar ook mezelf met Codi! Want ja, die vond ze zo schattig. Zucht.

Even terug te komen op dik gedrukt. Ja, dik gedrukt bedoeld ze dus echt. Maar eigenlijk weet ze niet dat dat 'taggen' heet. Ik leg haar uit dat ze dan iemand 'tagt' (is het nou met een 't' of een 'd'?) en diegene er een melding van krijgt omdat jij graag wil dat zij zien wat jij wilt laten zien. Regelmatig komt mijn moeder dus met dit soort vragen over Facebook als we bij hun eten. En dat is iedere dinsdag het geval want dan halen we Codi op.

Een paar weken geleden had ze weer een vraag. 'Ik zie de hele tijd mensen op mijn profiel die ik niet kent! Ik wil ze weg hebben maar hoe doe ik dat?' Ze bedoelde dus: voorgestelde vrienden. Ook hierbij leg ik haar uit dat dat geen mensen zijn die in haar vriendenlijst zitten maar dat het mensen zijn die je misschien kent. Facebook laat ze zien omdat je gemeenschappelijke vrienden hebt. Toen ging het lichtje bij haar branden en was de rust voor even weer wedergekeerd.

'Heb je gezien dat die een relatie heeft met die op Facebook?' 'Heb je mijn mooie marktplaats advertentie gezien op Facebook?' 'Wat kreeg ik veel likes he op die foto.' 'Ik heb zulke lieve reacties gekregen op mijn ziek-zijn-status.' Dat zijn dus tegenwoordig onze gesprekken aan tafel. Ach, ja. Ik vind het nog grappig ook dat ze probeert mee te lopen met "onze" generatie. Verder is mijn mams heel lief hoor. Maar soms, heel soms, ben ik blij dat mijn vader niet op Facebook zit. Die heeft er niets mee en geniet op zijn manier van zijn pensioen. Bedankt pap.

www.esstur.nl

9 jaar geleden

Ik schrijf een blog over MIJN moeder, niet over alle moeders! Het wil niet zeggen dat alle moeders en of ouders zo zijn. Voor veel mensen hier is het herkenbaar maar ik schrijf niks over hun ouders. Ik vind het een beetje naar dat je 'jullie' gebruikt. Ik ben zelf ook moeder en heb degelijk wel tijd voor mijn kind! Dat ik op Facebook zit wil niet zeggen dat ik alleen maar met mijn mobiel bezig ben. Je scheert de 'ouders van nu' over één kant. Dat is iets van ik niet deed.

9 jaar geleden

Wat een rare opmerking over je moeder. Staat er ergens dat dat verboden is? En wat voor generatie zijn jullie? Geen persoonlijke contacten..wel Facebook... Twitter enz. Er zit iedereen met een mobiel in zijn of haar hand en is bezig met de spelletjes... jullie hebben geen tijd voor elkaar ...geen oog voor de natuur.... (gelukkig zijn er uitzonderingen) maar ik heb er medelijden met de kinderen van nu... mama en papa zijn bezig met de laptop of mobiel en ook dat nog om vissen de voeren...of een of andere spel die belangrijk is dan het kind (eren)... en jullie hebben opmerkingen over je ouders?

9 jaar geleden

Sorry, het is niet bedoeld als sneer naar alle ouders die Facebook zitten. Ik vind het juist erg leuk dat mijn moeder op Facebook zit alleen ze snapt er weinig van en dat vind ik juist zo grappig. En je hoeft echt niet als pensioneerde achter de geraniums te zitten. Dat doet mijn vader absoluut niet! Wat ik bedoel met 'genieten op zijn manier van zijn pensioen' is dat hij het internet links laat liggen en er bewust voor kiest om nog contact met mensen te houden via de telefoon ipv via Facebook. Mijn moeder stelt nou eenmaal veel vragen en ik vind dat grappig genoeg om er een blog over te schrijven en dat weet ze.

9 jaar geleden

aaah wat lief. Bedankt!