Snap

Je kind angst aanpraten

Soms kom je moeder-momenten tegen waarop je haast op je tong moet bijten om je niet met andermans opvoeding te bemoeien.. Zoals vandaag...

Ten eerste wil ik duidelijk maken dat ik niet het type ben die anderen veroordeelt of geen respect heb voor mensen die het toevallig net even iets anders doen dan ik. Tot nu toe is het me nog nooit overkomen dat ik me irriteerde aan andermans manier van aanpak met zijn of haar kind, tot vandaag.

Ondanks het natte en frisse weer besloten mijn zusje en ik (met Jay uiteraard) naar de jaarmarkt in een dorp naast het mijne te gaan. Het was alsnog best druk en gezellig terwijl we alle kraampjes en de mini-kermis bekeken! Ook hadden ze een aantal dieren 'uitgestald' waar jong en oud van mocht genieten. Van koeien tot kalfjes en van geiten tot lama's, voor ieder wat wils! Zo stonden we even te kijken bij een reusachtig paard, ik wist niet dat ze zo groot gemaakt werden. 

Ineens komt er een enthousiast meisje aangehuppelt in een kleurvol regenboogvest. Zo vrolijk en blij als haar vest was het meisje en zonder erbij na te denken aait ze het paard, geeft het knuffeltjes en giechelt wanneer het paard aan haar hand sabbelt. Stiekem stond ik gewoon mee te genieten van het tafereel en de onschuld van zo'n kleine meid. 
Ineens komt haar moeder eraan, duidelijk zichtbaar bang voor het paard, en vanuit het niets zegt ze tegen het meisje: "Jeetje, dit vind je zeker wel eng hè? Daar word je vast wel bang van?" 
Met mijn bek vol tanden sta ik ernaar te kijken. Het meisje reageert totaal niet en ik hoor haar moeder meerdere malen het bovenstaande zeggen, totdat het meisje uiteindelijk ineens een stapje terugneemt en haar moeder gelijk geeft. 
De vrouw lachte me vriendelijk toe en ik denk dat het nog charmant gezegd is als ik zeg dat ik als een boer met kiespijn teruglachte. 

Het liefst had ik gezegd: "Hoort u zelf wel wat u zegt?! Uw dochter is duidelijk NIET bang en u dringt haar uw eigen angst op, terwijl dit juist een mooi en lief moment was om te koesteren!". Maar ik besloot het niet aan te gaan en daarnaast wilde ik ook de mevrouw in kwestie niet kwetsen op een leuke zaterdagmiddag. 

Uiteindelijk is het niet aan mij om te oordelen over anderen en zal die mevrouw het oprecht niet verkeerd bedoelt hebben, maar ik weet wel dat ik dit met meneer héél anders wil aanpakken. Want ik wil dat hij de stoere jongen blijft die hij is en zich niet laat leiden door angsten.

En Jayson? Die kon zich er niet druk om maken..

7 jaar geleden

Precies! Tuurlijk zal het wel eens voorkomen (als er een spin rondkruipt) maar ik hoop dat hij me daar vooral voor uit leert te lachen, in plaats van het over te nemen ;)

7 jaar geleden

Jaaa.. Ik snap dat! Ik kom het vaker tegen. Moeders die zeggen; ieeeeuwwww mosselen, dat is heel vies! Of whaaaa een spin, wat eng! Ooehh pas op, dat paard trapt, paarden zijn eng oid.. Je kind neemt zoveel van je over. Ik besluit, dat ik dit ook niet ga doen;-)

7 jaar geleden

oeps das niet echt handig, tja wij hebben een slot met sleutel op het raam zitten.

7 jaar geleden

Nou, opzich vind ik het geen drama als hij richting de bank valt (liever niet natuurlijk), maar meneer weet hoe hij het raam open kan krijgen en ik wil liever niet dat hij vanaf de eerste verdieping naar beneden valt ;)