Snap

Je hoort het steeds vaker voorbij komen: ''ik heb PCOS".

De kwaaltjes blijven, ook na de zwangerschap.

 

Je hoort het steeds vaker voorbij komen: ‘’ik heb PCOS’’.

Zelf had ik er voor mijn eigen zwangerschapstraject niet eerder van gehoord. Gelukkig zijn wij inmiddels als gezin helemaal compleet en is er geen kinderwens meer bij mij, dat neemt niet weg dat de PCOS-klachten nog altijd aanwezig zijn. ( Klik hier om mijn eerste blog over o.a. PCOS te lezen).

PCOS kan je leven erg beïnvloeden, bij mij heeft het nog altijd veel invloed op mijn dagelijks leven. Vaak zijn het maar kleine dingetjes maar toch heb ik er veel last van.Het is gewoon niet klaar als je kinderwens vervuld is (als de kinderwens er nog is, is het natuurlijk helemaal vreselijk), de vervelende kwaaltjes blijven hangen en maken sommige situaties best onhandig. Niet (of niet met regelmaat) menstureren klinkt natuurlijk best aangenaam, maar dat is helaas niet het enige wat het met zich meebrengt.

 

Klachten van PCOS:

Overbeharing;

Buikklachten;

Transpireren;

Geen of onregelmatige cyclus;

Gewichtstoename;

Overmatig zweten;

Acne;

Ruwe huid op de achterkant van de bovenarm;

Humeurschommelingen;

Moeilijk inslapen;

Etc.

 

Die blijven dus gewoon, ik heb ze gelukkig niet allemaal maar als voorbeeld: als ik aan het werk ben en doe wat ik het allerleukste vind, krijg ik gigantische opvliegers. Die föhn pfoeee, lijkt wel 100 graden en het zweet breekt me uit. Nee ik ben niet in de overgang, is gewoon weer zo een fijn PCOS-kwaaltje. Niet te beginnen over het gewicht dat erbij kwam nadat ik stopte met de anticonceptiepil, wat ik ineens veel minder makkelijk kwijtraak dan voorheen.Zo kan ik nog wel even doorgaan, van de tien bovenstaande verschijnselen heb ik er maar liefst acht. Yaay! 

Ik vind het daarom zo jammer dat er nog zo weinig over gedeeld wordt. Bij de huisarts kreeg ik een tijdje geleden het idee dat er ook nog maar weinig over bekend is en dat het daarom lastig is je te helpen. Als het om de kinderwens gaat zijn er gelukkig wel al heel veel manieren om geholpen te worden en wordt er veel beter over gesproken.Ondanks dat ik geen kinderwens meer heb en ik gezegend ben met de drie allerliefste kindjes, vind ik het een simpele oplossing om maar weer ‘’gewoon’’ aan de pil te gaan in plaats van het probleem aan te pakken en proberen op te lossen.

 Gelukkig ben ik een Instagram‘’gekkie” en vind je tegenwoordig veel online platforms met betrekking tot PCOS. Ik heb me suf gelezen en heb mij erin verdiept, mijn conclusie is dat voeding een heel grote rol speelt. Ik probeer hier nu meer de focus op te leggen, op te letten wat ik eet en ik probeer met meer regelmaat te eten want dat schiet er nog wel eens bij in.

Ik bedenk me bijvoorbeeld net dat ik alleen maar een kwart appel heb gegeten vanaf vanmorgen 7:00uur, dat is echt onvoldoende want het is inmiddels 11:00 uur. Nu ik op mijn voeding let merk ik een kleine verbetering, nog niet heel veel, maar het gaat vooruit.  Bepaalde klachten worden minder, er gaan langzaam wat kilo’s af en met een afspraak bij de huisarts in de planning, ga ik mijn verhaal toch nog een keer voorleggen. Wie weet heeft ze toch nog tips voor mij, nu ik duidelijk heb wat mijn struggles zijn en waar ik mee geholpen wil worden. Ik ben dus het type dat naar de huisarts gaat en alleen maar ja en amen zegt, nergens tegenin gaat en gehoorzaam afwacht. Vervolgens loop ik dus de deur uit en denk ik, Heh? Wat is er nou precies gebeurd?

 Verder ben ik een vrolijk mens hoor en geniet ik optimaal van mijn gezin en ons leven maar deze maand staat in het teken van PCOS en omdat het mij zo frustreert dat er zo weinig over gesproken wordt, vond ik dat ik daar aandacht aan moest besteden. Het lijkt me zo fijn als er nog veel meer over gesproken gaat worden, we elkaar kunnen helpen, motiveren en stimuleren en ooit misschien weer een PCOS-vrij leven kunnen leiden.

Heb jij ook PCOS, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring en verhaal.

Liefs,

Graziëlla

@graziellatenveen 

3 jaar geleden

Hier ook pcos. Ik heb de klachten: onregelmatige cyclus, over beharing, overgewicht ( niet alleen door de pcos 😅 ), zweten, opvliegers, stemmings wisselingen en smaak wat continue veranderd. Mijn eerste zwangerschap heeft 3,5 jaar geduurd voordat het raak was maar wel op eigen kracht, en de laatste zwangerschap liepen we voor een hormoon traject in het ziekenhuis en (gelukkig) uiteindelijk spontaan zwanger geworden. Maar alle ellende tussen in zal ik je besparen ( miskramen, hevig bloeden als je een keer wel ongesteld wordt etc ). Ze kunnen niks aan de pcos doen en het is er nou eenmaal, wat ik wel kut vind is dat een arts of dokter ALTIJD zegt; komt door je overgewicht, moet je afvallen krijg je een regelmatige cyclus. Nou ik kan je vertellen dat toen ik 68kg woog ik nog steeds pcos had net zoals nu met 94kg 🤭

3 jaar geleden

Lief om te horen! 🥰

3 jaar geleden

Goed dat je het deelt meid! Zeker iemand als jij met veel volgers is het zo belangrijk je uit te spreken en ervaringen te delen! ♡ liefs Roos