Blog header image

Jarig in de winter: het ‘coolstje’ feestje ooit!

Heb je een kind dat in de winter jarig is? Dan heb je vette pech. Of toch niet?

Als je kind in de winter jarig is, kun je nooit een feestje buiten organiseren rondom de verjaardagsdatum. Je bent veroordeeld tot de bowlingbaan of je moet wachten tot het voorjaar aanbreekt met beter weer. Toch?

Kinderen zijn dankbaar voor elk initiatief dat je neemt; ze worden enthousiast als jij het ook bent. Hoe origineel is het om een uitnodiging te sturen voor een buitenfeest in de winter? Want stoere kinderen zijn niet bang van een beetje nat en koud en vies. Oude broek, jas en laarzen aan, must op en sjaal om want we gaan niet wachten. We gaan naar buiten!

Heb je een steuntje in de rug nodig om een winters spektakel voor je jarige kind te organiseren? Lees dan hier over mijn ervaring toen ik een ‘cool’ kinderfeestje voor mijn zoon organiseerde.

Kom je op mijn feestje?

Een feest begint met een uitnodiging. Er zijn diverse templates te vinden op internet. Deze met pinguïns is gratis. Je kunt helemaal los gaan met het printen van bijpassende vlaggen om een slinger te maken, etiketten voor limonadeflesjes en snoeplabels. De voorpret is helemaal leuk als je de uitnodiging zelf knutselt met je kind van gekleurd papier en mooie glitterpennen.

Niet zo veel tijd? Dan is een uitnodiging digitaal een snelle optie. Ik koos een mooie afbeelding van een sneeuwpop en een ijsblauw lettertype wat perfect paste bij het thema ‘Winter’.

Open lucht of afdak?

Weet je zeker dat het droog blijft, dan kun je gerust de picknicktafel buiten dekken. Je gasten komen warm gekleed aan. Dus met jas aan op een kruk en smikkelen van de lekkernijen die klaar staan. Warmte breng je met een aantal vuurschalen, fakkels (als de kinderen daar groot genoeg voor zijn) en terrasverwarmers. Lampen in slingers geven dan wel geen warmte, maar staan heel feestelijk.

Zijn de weersvoorspelling minder gunstig? Dan kun je ervoor kiezen om een partytent op te zetten, je zonnescherm uit te draaien of een afdak te maken van een zeil dat verkrijgbaar is bij de bouwmarkt. 

Uitpakken

Als je jarig bent krijg je cadeautjes. Na het zingen, op de stoel staan en inschenken van de limonade is het gezelschap toe aan het geven van de cadeautjes. Ik maak er altijd een leuk spel van. Drie ideeën:

 • Laat alle gasten hun geschenk ergens verstoppen zodat de jarige op zoek moet naar zijn cadeaus.
 • Of maak er een dobbelspel van. Elke gast moet dobbelen. Degene die 6 gooit mag zijn cadeautje geven.
 • Maak van elke gast een klein naamkaartje. Frommel het kaartje in een ballon, blaas die op en maak hem dicht. Hang alle ballonnen aan touwtje. Met een grote naald of speld mag de jarige een ballon kapot prikken. De naam van de gast die tevoorschijn komt mag zijn cadeau geven.

Taart

Bijna alle kinderen houden van taart eten. Als mijn kinderen taart zien zijn ze al in een feeststemming. Maar wat ze nog leuker vinden is cake of taart zelf versieren. Afhankelijk van je planning, of je binnen of buiten taart eet, kun je zorgen voor garnering zodat de kinderen hun eigen cupcake kunnen versieren en vervolgens opeten. Het voordeel is dat je zelf dan niet zo lang bezig bent.

Als je planning zo’n creatief halfuurtje niet toelaat, is het een kleine moeite om zelf de cupcakes of cake in wintersfeer te decoreren. Bij www.deleukstetaartenshop.nl vind je zowel de recepten als een boodschappenlijstje.

Echte winteractiviteiten

Sleeën, skiles en schaatsen zijn uiteraard heerlijke activiteiten die én winters zijn én waarbij de kinderen lekker bezig zijn. Er zijn diverse schaatsbanen in Nederland te vinden. Voor een middagje sneeuwpret ben je aangewezen op een beperkt aantal skihellingen in Nederland. Gegarandeerd dikke pret. Het nadeel van deze activiteit is dat je auto’s en eventueel extra begeleiders moet regelen.

Met de boswachter het bos in

Wil je ook zo graag dat je kinderen meer buitenspelen? Laat het enthousiasme van een boswachter over de natuur je kinderen aansteken. Hij verzamelt natuurschatten en vertelt verhalen over planten en dieren waar je zelf nooit achter was gekomen als je alleen het bos in was gegaan. Voor kleine kinderen zijn er themafeestjes zoals een kabouterfeest of een toverfeest. Voor een kleine bijdrage per kind ben je al snel 2 uur aan het struinen tussen de bomen. Boek je boswachter bij Natuurmonumenten.

Speurtocht

Een speurtocht is van alle seizoenen en maak je zelf vrij eenvoudig. Zijn de kinderen in de groep al wat ouder, dan kun je aan de hand van raadsels of vragen de tocht uitzetten. Voor jongere kinderen markeer je de route met linten of ballonnen. Ook een fotospeurtocht is voor jongere feestgangers heel geschikt. Het leukste is een deal sluiten met winkels of bekenden op de route. Laat kinderen een opdracht doen in ruil voor iets lekkers en de volgende aanwijzing.

Ik gebruik Google Maps om de route te bepalen. Bij de eerste speurtocht die ik zo uitzette, maakte ik de fout dat ik de route zelf niet helemaal nagelopen ben. Zo vergat ik bij één punt in de route naast de richting die de kinderen op moesten lopen, duidelijk de straatnaam te vermelden. Resultaat: kinderen die even het spoor bijster waren en ‘telefonisch hulp’ in moesten schakelen. Dat vonden ze natuurlijk jammer. De volgende keer dat ik een speurtocht organiseerde, heb ik alles dus goed nagelopen.

Ook heb ik ervaren dat je de locaties waar je opdrachten gepland hebt een dag of een paar uur voor het echte begin nog eens naloopt. Door omstandigheden kan er altijd wat veranderd zijn. In mijn geval waren de boeken in de etalage van de boekwinkel veranderd en dat had gevolgen voor het antwoord op één van de vragen.

Heb je niet zo veel inspiratie of kies je liever voor een hypermoderne tocht met een smartphone of tablet? Maak dan online een speurtocht met Troovie. Het voordeel hierbij is dat je van elke opdracht een aantal foto’s kunt maken die je na afloop aan het fotoalbum van de jarige kunt toevoegen.

Eten van de winterhaard

Bij ons is barbecuen een synoniem voor feest. “Burgers on the Barbie”. Een broodje, een hamburger en verder alles wat je kunt bedenken om het er een complete maaltijd van de maken: augurken, tomaten, mayonaise, ketchup, kaas en een tintje Hawaii: ananas. Eigenlijk is alles aan een stokje ook erg leuk: een knakworstje of wat denk je van een rolletje croissant- of brooddeeg. Dat is pas echt zelf koken voor kids.

Het ultieme toetje is een hele grote zachte witte marshmallow. Het spreekt vanzelf dat bij alle bereidingen op vuur de begeleiding van een volwassene nodig is. Laat nooit kinderen alleen bij een brandende barbecue.

Planning

Ik ben ruim van te voren begonnen met plannen. Hieronder vind je mijn stappenplan:

 • Feestdatum vastleggen (ongeveer 6 weken vooruit) en zorgen voor een originele uitnodiging
 • Uitnodiging ongeveer een maand van tevoren versturen
 • Dagprogramma opmaken en een to-do-lijst met alle activiteiten
 • Boodschappenlijst maken
 • Tijdig je uitje boeken (boswachter, schaatsen of iets dergelijks) of speurtocht maken
 • Boodschappen doen
 • Prijzen inkopen voor de winnaar van de speurtocht of de wedstrijd bij de winteractiviteit
 • Uitdeelzakjes voor na het feest klaarmaken
 • Eventueel je speurtocht nogmaals nalopen en indien nodig aanpassen
 • Voorbereidingen voor het eten maken
 • Taart of cakejes maken
 • Huis versieren en tafel klaarzetten
 • Het feest kan beginnen!

Het organiseren van zo'n dag is een boel werk, maar wat al die moeite waard maakt is de beloning aan het eind van de dag. De dankbaarheid van de jarige job die je voelt als je hem naar bed brengt. Samen met je kind nog even bespreken wat het leukste was. En dan 's avonds lekker met je voeten omhoog genieten van de rust na de drukke dag.

Bronnen:

 • Foto leader: http://himbeer-magazin.de
 • Foto 1: http://catchmyparty.com
 • Foto 2: http://www.diy.com
 • Foto 3: http://slickdeals.net
 • Foto 4: http://www.deleukstetaartenshop.nl
 • Foto 5: http://www.kardinge050.nl
 • Foto 6: http://www.staatsbosbeheer.nl
 • Foto 7: http://energia-buitensport.nl
 • Foto 8: http://favim.com/ | http://grietjanssens.blogspot.nl | http://www.bbcgoodfood.com
 • Foto 9: http://i.huffpost.com
Anoniem
6 jaar geleden

Leuke tips!

annemarie
6 jaar geleden

Dank je wel Ans! Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Lindsy83
6 jaar geleden

HEt duurt nog wel even voordat ik feestjes kan gaan organiseren, maar ik zal dit zeker in mijn achterhoofd houden!

Kimdejong
6 jaar geleden

Leuk! Ik heb zaterdag een Alice in Wonderland feestje gepland. Meer foto's hierover volgen komende week.

annemarie
6 jaar geleden

Alvast bedenken wat je kunt gaan doen geeft ook voorpret!

annemarie
6 jaar geleden

Klinkt heel leuk Kim. Veel plezier!

nijn81
6 jaar geleden

Ik zie het juist als een voordeel dat ik 1 kindje heb dat jarig is in de winter en 1 in de zomer. Dan kunnen we veel verschillende dingen doen! Aanstaande woensdag is het feestje van mijn oudste winterkind. Ik laat een kist komen van www.joepieisjarig.nl . Vorig jaar alles zelf gedaan. Was leuk. Maar oh zo veel werk en bijkomende stress/zorgen. Nu gewoon lui een bedrijfje een compleet pakket laten maken en zelf niet veel hoeven doen! Eens kijken hoe dat bevalt. Anders volgend jaar weer zelf wat bedenken!

annemarie
6 jaar geleden

Leuke afwisseling, het ene jaar zelf alles regelen en het andere jaar alles uit handen geven. Heel herkenbaar Nijn 81!