Snap
  • Mama
  • IVF
  • ICSI

IVF/ICSI behandelingen en vergoede pogingen, hoe zit dat nu precies?

Zoals jullie weten hebben wij inmiddels al 3 ICSI behandelingen gehad, en tóch hebben we nog 2 vergoede pogingen over. En nu hoor ik je denken.. hoe kan dat?! Nou, ik ga het helemaal uitleggen, want ik merk dat er best wel weinig informatie over online staat. 

Wat ik voorheen niet wist, maar wat ik nu wel weet is dat als je een doorgaande zwangerschap hebt gehad, de teller weer op 0 staat. Tess is geboren uit ICSI 1, en dus telt die behandeling niet meer mee voor een tweede kindje. Hartstikke fijn natuurlijk, maar ik kan me ook voorstellen dat dit erg frustrerend is voor de vrouwen die alle pogingen al gebruikt hebben, en nog steeds geen kindje hebben. Zij moeten dus na 3 pogingen zelf gaan betalen.

Binnekort start voor ons ICSI 4. ( ICSI 3 als je Tess niet meetelt) Dat betekent dat dit eigenlijk onze laatste vergoede poging is. Ik heb al eens vrouwen gesproken die mij deze tip gaven, maar ook in het ziekenhuis bevestigde ze deze tip. Als je een verzekering afsluit bij UMC, dan krijg je een 4e poging vergoed!! Wel moet ik erbij vermelden dat de kosten van je zorgverzekering per maand omhoog zal gaan, maar dat is natuurlijk niks vergeleken met een poging die je volledig zelf moet betalen!

Ik heb vanochtend contact gehad met UMC, en nagevraagd welke verzekering wij het beste konden afsluiten voor een 4e vergoede poging. Let op: je moet het hoogste pakket kiezen (UMC extra zorg 3), want dat is het enige pakket waar deze vergoede poging in zit! Momenteel hebben wij nog een zorgverzekering bij het CZ, en hierbij betalen we voor Mike en mij samen €282,95 per maand. Vanaf 1 januari 2021 start onze verzekering bij UMC en betalen we €341,18. Dat is een verschil van €58,23 per maand, en dat is vind ik best wel wat, maar dat is natuurlijk niks vergeleken met een poging die je volledig zelf moet betalen!

En wanneer ben je nu precies een poging kwijt? Nou, zolang er geen punctie gedaan is, ben je geen poging kwijt, dus stel je maakt te weinig follikels aan en ze breken de behandeling af, dan blijft hij gewoon staan. Zo gauw je wél een punctie gehad hebt, ongeacht hoeveel goede embryo's er over blijven, ben je een poging kwijt. Vrouwen die 8 embryo's overhouden hebben geluk, want al die 8 terugplaatsingen (als deze door kunnen gaan) tellen bij die ene poging. Hou je net als bij ons 1 of zelfs geen embryo's over, dan heb je echt ontzettend veel pech, want dat betekent dat je weer helemaal opnieuw moet starten, en dus een nieuwe poging inzet.

Ik ben in ieder geval super blij dat ik vanochtend de overstap heb gemaakt naar UMC, want het voelt zoveel fijner om te weten dat we nog 2 pogingen hebben, en binnenkort niet de allerlaatste start. Wil jij ook gaan overstappen, doe dat dan snel, want dit kun je echt alleen maar aan het einde van het jaar doen! 

Ik ben trouwens niet gesponserd of iets dergelijks door UMC, maar ik deel heel erg graag deze tip met jullie! Heel veel succes aan iedereen die momenteel bezig zijn met een behandeling of die binnenkort gaan starten! Dikke kus, Suus

3 jaar geleden

Dat klopt! Maar wij krijgen nu een 5e poging vergoed doordat ICSI 1 niet meer telt. Onze dochter is daaruit geboren, en dan beginnen je pogingen gelukkig weer opnieuw :)

3 jaar geleden

Misschien moet je het even nakijken! Er zijn weinig zorgverzekeringen die een vijfde poging vergoeden, het stopt vaak bij de vierde. Ik heb voor ons hier ook in verdiept en wij krijgen een vijfde niet meer vergoed, deze moeten wij zelf betalen. Kijk anders eens op de site van Freya! Daar staat heel veel nuttige informatie op, ook met betrekkingen tot vergoedingen voor ICSI.