Terug
Blog header image

Irritatie aan één van mijn kids..

Ik ben gelukkig getrouwd en heb 3 kinderen. Twee meisjes en een jongen. Ik ben opgegroeid met 3 broers en was dus echt een jongens/meisje.

Ik hield van klimmen, voetballen en mijn broers waren mijn grootste voorbeeld. Nu kan 1 dochter super goed met mijn zoon opschieten en dat vind ik prachtig om te zien. Hoe ze achter elkaar aan rennen en niet vies zijn van een beetje modder, ik zie mezelf er helemaal in terug. Nu is mijn andere dochter echt een tuttebel en daar kan ik me soms zo aan irriteren. Het mag eigenlijk niet maar ik erger me er af en toe zo aan dat ik even van me af moet schrijven. Wanneer we lekker op een zondag middag naar het bos gaan om te wandelen wilt ze perse haar prinsessen jurk aan en haar poppen meenemen. Mijn man probeert dan rustig uit te leggen dat ze daar lekker kan spelen, dus makkelijke kleding aan moet en haar poppen niet nodig heeft. Ik kan het namelijk niet rustig uitleggen, ik word dan boos en dat wilt mijn man niet. Ik probeer dan uit te leggen dat ze anders echt niet luistert want we hebben dit probleem nou al zo vaak gehad. Ik kan die discussies dan niet aanhoren en ga vaak al lekker in de auto zitten met mijn andere kids. Die twee zijn altijd zo enthousiast en blij als we zo’n uitstapje maken. Ik vind het zo leuk dat ze goed met elkaar op kunnen schieten en lekker actief zijn. Zelfs met slecht weer popelen ze om buiten op het pleintje bij ons voor te spelen. Af en toe als het heel hard regent moet ik wel nee zeggen maar ik laat ze ook vaak hun gang gaan. Mijn andere dochter zit liever binnen op haar kamer te spelen, dan vraagt ze aan mij of ik haar vriendinnetje die om de hoek woont wil bellen om te vragen of ze bij ons komt spelen. Ik zeg dan altijd dat ze gewoon naar haar toe mag om het zelf te vragen, maar nee dan hoeft het niet meer van mevrouw want ze heeft het koud dus wilt niet naar buiten. Dan ben ik er al meteen weer klaar mee en geef ik haar straf. Ik probeer geen voorkeur te hebben voor mijn andere kids maar af en toe zorgt ze ervoor dat ik dat wel heb. In de avond heb ik vaak spijt van mijn daden en probeer ik de volgende ochtend met een andere stelling op te staan. Bij het ontbijt gaat het dan ook goed tot dat er weer een situatie ontstaat waaruit blijkt dat ze echt een tuttebel is. Ik wil haar dit zo graag afleren en gewoon met mijn andere kids laten spelen, maar heb geen idee hoe..

Anoniem
6 jaar geleden

Wow, ik begrijp dat je het moeilijk hebt, ik denk alleen dat je het los moet laten. Je dochter is zoals ze is dat is haar eigen en het mooiste is om haar dit te laten zijn, zichzelf. Het is niet haar schuld dat jij je aan haar ergert en ook niet haar schuld dat jij iets van haar wil maken wat zij niet is. Als jij op deze manier door blijft gaan en haar straf geeft voor haar persoonlijkheid en haar de schuld blijft geven van je eigen ergernissen dan ben je straks een dochter kwijt. In plaats van te kijken naar wat haar anders maakt zou je ook met haar kunnen zoeken naar overeenkomsten tussen jullie. Je misschien verdiepen in wat zij leuk vindt om te doen en dit samen met haar gaan doen? Een band met haar opbouwen en genieten van je meisje die zo anders is als haar broer en zus. Als je het mooie in haar en haar karakter kan zien en koesteren wie zij is dan wil je haar niet meer veranderen. En wie weet, ontdek je juist heel veel overeenkomsten met jezelf.

reginakloekje
6 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Anne. Het is ook niet dat ik haar niet wil nemen zoals ze is en ik doe mn best ook om het te doen. Maar op de een of andere manier is dit gewoon erg lastig omdat zij als enige anders is in ons gezin. Ik ga je advies wat betreft verdiepen in haar voorkeuren wel wel aannemen. Ik prik wel even een dagje om iets leuks samen te doen. Ik hoop zo dat het werkt want hoe het op deze manier gaat is totaal niet leuk.

Annemiek2
6 jaar geleden

Ik heb 1 site waar ik wel eens op kijk als het om opvoeden en anders benaderen van kinderen gaat en dat is how2talk2kids. Ik zeg niet dat ik alles daar omarm maar ik haal er wel goede dingen vandaan. Het is verschrikkelijk moeilijk om dingen los te laten maar probeer het. Geef geen straf als ze loopt te jengelen omdat je dat buurmeisje niet wil bellen maar zeg haar dat zei kiest om binnen te blijven en niet jij. Laat haar zelf keuzes maken en de gevolgen daarvan ervaren. Je wilt niet naar dat vriendinnetje lopen? Is goed ik ga niet bellen en dan speel je maar alleen. Het klinkt botter dan het is. Zeker als je je voorneemt om je niet te ergeren aan haar keuzes want zij maakt de keuzes.

reginakloekje
6 jaar geleden

Bedankt voor de tip Annemiek, ik ga er eens naar kijken..

Liset2012
6 jaar geleden

Misschien irriteert je dochter zich soms ook wel aan jou en zou ze willen dat je meer was zoals andere moeders.. Die theekransjes spelen met hun dochtertje en willen tutten... Dit is misschien heel hard gezegd, maar dat is precies hetzelfde wat jij doet richting je dochter.. Misschien moet je eens hulp zoeken in de vorm van een gezinscoach, diegene kan je leren hoe je het beste daarmee om kan gaan.. Net zoals Anne zegt.. wat hebben jullie wel gemeen? Probeer daar naar te kijken.. En misschien kan ze een pop meenemen, als ze de prinsessenjurk uit laat.. iets in die trant.. Probeer het een plekje te geven dat ze gewoon een ander kindje is dan je andere 2 (en die zullen ook wel verschillend zijn..)

anoniem2017
6 jaar geleden

Laat haar lekker zijn wie ze is. Met een tuttebelis ook niks mis. Duidelijke regels in huis, misschien afspreken dat ze als prinses binnen mag rondlopen, maar zodra je ergens naartoe gaan moet ze gewone kleren aan. Naar het bos en perse een jurk aanwillen, prima, maar hij word wel vies en als de vlekken er niet uit gaan dan gaat hij in de bullebak. Vriendinnetje kan ze ook zelf bellen. Hoeft zei niet naar buiten maar doet ze het wel zelf vragen. Bij ons leuren mijn rauwdouwers ook alles mee in de auto. Maar daar blijft het wel dus. In de auto en als wij terug komen moeten ze het zelf weer mee naar binnen zeulen. Succes met het accepteren van je tuttebel. Als je haar probeert te veranderen zal ze straks altijd het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg is.

Lindsy83
6 jaar geleden

Dat je toegeeft dat je het zo voelt is op zich al een hele grote stap. Maar inderdaad elk kind is anders en dat maakt kinderen juist zo mooi. Ik zou inderdaad proberen te kijken naar de dingen die wel heel leuk vind aan haar en vooral ook je verwachtingen los laten. Het zou sonde zjin als zij zich later niet goed genoeg voelt. Ze zal haar waardereing dan ergens anders poberen te zoeken en dat zal voor jou ook niet leuk zijn. Succes met het leren accepteren van je tuttebelltje ;) By the way veel meisjes meisjes veranderen later als nog in stoere chicks...

TessK
6 jaar geleden

Ik vind het dapper dat je het hebt geschreven. Maar je kan het karakter van je dochter nou eenmaal niet veranderen. Je moet je kind geven wat zij nodig heeft. Is dat lekker tuttenbellen? Lekker laten gaan. Wil je andere in de modder? Dat laat je toch ook gaan? Laat haar wie ze is, dat verdient ze.

Anoniem
6 jaar geleden

Misschien is het fijn om te weten dat je niet de enige bent die hier tegen aan loopt. Het betekent niet dat je minder houd van je tuttebel dan van je andere kinderen! Het is heel vervelend om deze irritaties te hebben maar je kunt er niks aan doen dat je dat zo voelt. Ik denk dat het tijd nodig heeft, je moet er aan wennen en je beeld bijstellen.

Myfteria
6 jaar geleden

Wat goed dat je dit eerlijk opschrijft. Je dochter is precies het tegenovergestelde van jou en dat maakt dat ze in jou allergie gaat zitten. Als je googled op kwaliteitenkwadrant snap je wel wat ik bedoel. Dit betekent precies wat je omschrijft, het irriteert je tot in je eigen kern. Ik lees dat je haar straft voor dingen. Waarvoor straf je haar dan? Ik denk dat het voor jezelf en je gezin goed is om hierbij toch advies bij een professional in te winnen. Want ze is nu al het 'buitenbeentje' en het zou zo jammer zijn als dat problemen voor haar en jullie gezin gaat geven.

Anoniem
6 jaar geleden

Volgens mij kwam mijn reactie van net niet door. Dan hier nog maar een keer. Ik schrik heel erg van jouw bericht en heb medelijden met je dochter. Je moet haar helemaal niets afleren! Jij moet zelf nodig veranderen anders krijg je een heel ongelukkig kind! Laat haar zijn hoe ze is. Geef haar het gevoel dat ze goed is hoe ze is. Hou op haar te willen veranderen. Mijn dochter gaat trouwens altijd in prinsessenjurk met poppen mee naar het bos. Ik zie werkelijk het probleem niet!

Anoniem
6 jaar geleden

En zoek alsjeblieft professionele hulp! Dit klinkt heel schadelijk voor jouw kind. Ze hoeft niks he? Ze hoeft niet te zijn zoals jij en je andere kinderen? Les 1 van goed ouderschap: je kind accepteren zoals het is en het gevoel geven dat het goed is zoals het is. Jij doet het tegenovergestelde. Een moeder die haar straft en tuttebel noemt. Mijn hart breekt. Dit is emotionele mishandeling. Zoek hulp!

Anoniem
6 jaar geleden

Zij zorgt ervoor dat je een voorkeur hebt? Nee hoor: dat doe je helemaal zelf! En je straft haar omdat ze haar vriendinnetje niet wil bellen? Mijn god! En je vraagt hier hoe je haar afleert wat haar eigen maakt? Zoek alsjeblieft hulp want je maakt dat kind helemaal kapot zo.

Anoniem
6 jaar geleden

O ja: en met hulp zoeken bedoel ik natuurlijk hulp voor jou, om een betere moeder te worden. Met je dochter is niks mis. Maar als je zo doorgaat met haar niet-accepteren wordt zij later heel onzeker.

Kaytje
6 jaar geleden

Ik ben het helemaal eens met alle reacties hieronder. Als je zo door gaat gaat het vandaag of morgen een keer helemaal mis. Je straft je kind terwijl ze helemaal niets verkeerd doet. Ze is alleen zich zelf. Op die manier maak je haar helemaal onzeker terwijl er niets mis is met haar. Jij bent wie jij bent en zij is wie zij is. Zij probeert jou niet te veranderen, hoewel ze dat misschien wel zou willen, probeer haar dan ook niet te veranderen.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik begrijp ook werkelijk niet waarom ze alleen op jullie manier in het bos mag spelen. Waarom niet met prinsessenjurk en poppen? Als zij dat nou leuk vindt? En waarom moet ze in de regen lopen als ze dat niet prettig vindt? Heel vreemd en schadelijk om een kind zo te proberen opleggen hoe ze moet zijn en hoe ze moet spelen. Laat haat gewoon zichzelf zijn!

Anoniem
6 jaar geleden

Stel je het eens andersom voor: jij bent een tuttebel moeder en irriteert je juist aan die 2 jongensachtige-kinderen van je. Je wordt boos als ze in makkelijke kleren naar het bos willen of als ze steeds buiten willen spelen. Ze moeten van jou per se in prinsessenkleding met poppen naar het bos want het mag alleen op jouw manier. Als ze niet binnen blijven, straf je ze. Je wil ze afleren om zoveel buiten te spelen en te ravotten. Zielig toch??? Nou, dat doe je nu precies je dochter aan.

Leyla Ummels
6 jaar geleden

Laat haar toch lekker gaan, komt vanzelf wel.. Als ik een dochter had en die wilde in haar prinsessen jurk met knuffels naar het bos, dan mag ze dat lekker doen. Snap echt niet waar, je je druk om maakt. Je bent nu zelf als een tuttebel bezig ;)

peetje80
6 jaar geleden

Ik heb je verhaal even op mij in laten werken. Gister al gelezen namelijk maar toen was ik zo boos dat ik beter niet kon schrijven. Boos om het feit dat jouw dochter niet goed genoeg is voor jou. En waarom, omdat zij anders is dan jou en je andere twee kindjes. Elk kind is uniek en die unieke kant moet juist door iedereen en zeker door jou als moeder, geaccepteerd worden. Dit zegt trouwens zoveel meer over jou dan over je dochter!!!! Jouw dochter die zichzelf durft te zijn en jij als moeder, nee ik zal het niet uitspreken. Maar hulp dat moet jij zeker zoeken, hulp om deze rare en zieke gedachte uit je hoofd te halen. Ik zou mij echt schamen om jou als mijn moeder te hebben sorry dat ik het moet zeggen

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Ben jij co-ouder of ben je de minstverdienende partner, heb je een kind van 12 jaar of jonger en doe je geen belastingaangifte?