Snap
  • Mama
  • Nieuws
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • kindje
  • verwachting
  • in
  • Tweede

In verwachting van een 2e of volgende kindje – veel relaxter!

Als je in verwachting bent van een tweede of volgende kindje gaat alles vaak veel makkelijker, relaxter eigenlijk.

Vaak wordt de oudste vrij snel gevolgd door een tweede kindje. Je bent inmiddels gewend geraakt aan het moederschap en wat er allemaal bij komt kijken maar stiekem verlang je toch weer terug naar het in verwachting zijn, het voelen van het kindje in je buik en ja, die aandacht was toch ook wel heel leuk.

Op weg naar een 2e Je praat er samen over met je partner en die vind een speelkameraadje voor het oudste kindje ook wel leuk, althans, zo wordt het vaak gebracht.

Genieten van de zwangerschap Als alles goed verloopt, geniet je misschien nog meer van je tweede zwangerschap dan van de eerste zwangerschap. Je herkent al eerder de bewegingen in je buik, vaak voel je het ook eerder dan bij de eerste. Je gaat er ook relaxter mee om.

Je weet wat er gaat komen gedurende de zwangerschap en welke ontwikkeling jullie kindje doormaakt. Doorgaans tegen het einde van de zwangerschap kun je wat meer spanning opbouwen omdat je weet wat een bevalling is. Maar je weet ook wat de beloning is. En daar heb je het graag voor over!

Beloning op topsport Als de bevalling voorbij is en je hebt de kleine in je armen dan ben je stil van verwondering. Stil, omdat alles weer goed is gegaan zowel met de kleine als met je zelf. Je staat er zo weinig bij stil dat de baby ook pijn heeft tijdens de bevalling. Ik geef het je te doen door zo’n smal kanaal te moeten gaan…

Genieten door ervaring Het voelt al heel vertrouwd. Je weet wat je moet doen en hoe je het moet doen. Je schiet ook niet meer direct overeind als de kleine begint te huilen. Natuurlijk ga je er op af maar je bent zelf veel relaxter. En dat voelt de baby ook. Je kunt gewoonweg niet alles te gelijk en je kunt ze niet allebei tegelijk helpen. Je moet keuzes maken, en ja, als de kleine dan ligt te huilen als je met de oudste bezig bent, dan moet de tweede toch echt even wachten. Gek hè, het wordt doorgaans nog geaccepteerd ook, mits het niet té lang duurt natuurlijk.

Geniet Al met al heb ik zelf meer genoten van de tweede zwangerschap dan van de eerste omdat je het al eens hebt meegemaakt, je weet wat er komt en hoe je je daar op voor kunt bereiden. En je bent relaxter naar je oudste kindje toe. Je deelt meer met ze, je hebt een extra gespreksonderwerp omdat er een kleintje aankomt.

TIP: Geniet van iedere zwangerschap en gaat het niet zoals je had verwacht of gehoopt, probeer dan toch te genieten van bijvoorbeeld dat schopje dat je voelt als je lekker ontspannen ligt of dat de kleine reageert als je je handen op je buik legt. Er is altijd een moment waar je van kunt genieten. Doe dat, want voor je het weet is de zwangerschap weer voorbij.

10 jaar geleden

Ik heb juist van de tweede zwangerschap veel minder kunnen genieten. Beide zwangerschappen last gehad van hyperemesis gravidarum (overmatig zwangerschapsbraken incl ziekenhuisopnames door uitdroging). Mijn eerste kindje was bijna 6 weken te vroeg geboren en we waren doodsbang dat deze ook te vroeg zou komen. Ik hield dus alleen maar rust, maar het heeft niet mogen baten want nr 2 kwam dik 8 weken te vroeg. Stiekem hoop ik dat we nog een derde kindje "nemen" en dat ik die zwangerschap dan rustig kan uitdragen, maar het zit er waarschijnlijk niet in.

12 jaar geleden

Ik heb juist mijn 2e zwangerschap heel anders meegemaakt dan de eerste. Minder bewust. Bij de 1e was ik er volop mee bezig. Verbouwen, spulletjes kopen, alles was nieuw en spannend en je kon gewoon even gaan rusten als je lichaam daar om vroeg. Bij de 2e ging het 'gewone leven' gewoon door. Alles was al in huis, je wist wat er komen ging en je had het druk met het eerste kindje die al rond liep. Ik ben tijdens de 2e zwangerschap naar de zwangersschapsgym gegaan om er even één keer in de week echt bewust bij stil te zijn en om één uurtje alleen maar bezig te hoeven zijn met 'zwanger zijn'. IK vond het heerlijk om daar één uurtje per week ij stil te staan. En...het was ook nog eens heel gezellig!!

12 jaar geleden

De geboorte van de tweede was niet te vergelijken met de eerste. De eerste moest geboren worden met 37 weken ivm dreigende HELLP. De tweede werd met 33 weken geboren ivm HELLP. Hier hadden we niet op gerekend, HELLP komt immers een tweede keer later en minder heftig voor als je de boeken mag geloven. Nu na drie jaar gaat het iets beter met de tweede, maar we genieten natuurlijk niet minder van alle kinderen. Nummer drie is overigens zonder problemen geboren.

12 jaar geleden

Het 2de kind is heel anders, ik schrok veel minder en genoot er ook veel meer van omdat ik alles al een keertje heb gehad. Moet wel toegeven dat mijn eerste kindje ook heel anders aanvoelde dan de tweede doordat ze te vroeg geboren is. Daardoor is de band wel veel sterker geworden.