Snap
  • Mama
  • opvoeden
  • verdriet
  • Momlife
  • mindset
  • Gevoelig

Ik weet het aller allerminste

We zitten allemaal aan de ontbijttafel. Of toch bijna. De jongste van het gezin is vijf en is altijd met alles het laatst klaar. Het laatst om haar jas aan te doen,  laatst om in de auto te stappen en dus ook het laatst aan de tafel.Hoe traag haar uitvoering ook is, binnen in haar hoofd gaat het alles behalve traag.Ze komt huilend naar de tafel gestapt. Ik vraag wat er is voorgevallen? Heeft ze zich gestoten? Is ze gevallen? Is ze verschrokken van een 'aanval van de kat'. (Die kan zo super hoog op je afspringen, hij doet je niets, maar wat kan hij je doen verschrikken!)."Ik weet het aller aller minste." - Dikke tranen rollen over haar wangen.Mijn man schiet kei hard in de lach en krijgt dus meteen een por van mij. Dit is niet grappig! Ze heeft verdriet! 

"Hoe kom je daar bij? Je weet toch niet het minste? Baby's weten toch minder dan jij?""Maar hier in huis weet ik het aller aller minste!" - En weer druppen er tranen.Ik neem haar vast en geef haar een knuffel."Natuurlijk weet jij het aller allerminste hier in huis. Jij bent de jongste. Jij hebt nog het meeste tijd om super veel bij te leren. Ik denk dat als je zo oud bent als mama nu is, dat je zelfs veel meer gaat weten dan mij hoor.En dan nog... iedereen weet over andere dingen het aller allermeeste. Papa weet super veel over computers en machines, maar niet het aller allermeeste. Er is altijd tijd om nog meer bij te leren. Dat is net leuk.Je broer weet het aller allermeeste over Star Wars hier in huis. Ooit was dat papa, maar je broer weet nu meer daarover. Hij weet nog lang niet alles, er is nog super veel te leren.Mama weet het meest over tekenen en haken en je zus het allermeest over turnen. Iedereen zoekt naar datgene wat hij het leukst vindt om daar dan het aller allermeest over bij te leren. Gelukkig maar dat iedereen iets anders leuk vindt en dat er mensen zijn waar je nog van bij kan leren!"

De tranen waren ondertussen gedroogd."Ik weet veel over zingen en over dansen." Zegt ze plots."Inderdaad. En het leuke aan het allerminste weten is dat je het allermeest kan bijleren."