Snap

Ik verloor -20kg

Koolhydraatarm eten binnen het gezin? Het kán!

Laat ik beginnen door te zeggen dat mijn relatie met eten niet altijd even gezond is geweest. Ik ben 32 jaar, heb een flink dal gekend (een angststoornis die resulteerde in - vrijwillige - opname), en daardoor altijd een extreme behoefte aan controle had. Puur omdat ik de controle niet had op het gebied van angsten, dus ik zocht de controle in andere dingen. Zo leerde ik extreem goed voor een toets op school, keek ik 20 keer mijn tas na of ik écht alle boeken bij mij had, en laten wij maar niet spreken over de NS maandkaart die ik oneindig controleerde dat ik deze niet was verloren. Een kleine greep uit controlehandelingen die ik deed. Angst had mij in zijn greep. Volledig.

Zo zocht ik ook controle in voeding. Niet zozeer omdat ik wilde afvallen, maar om de behoefte aan controle. Op een zeker moment verloor ik deze controle, en zocht ik troost in eten. Dit speelde zich af in 2011. Na mijn opname was ik sterker dan ooit. Wat een geweldig gevoel. Dankzij cognitieve therapie en eindeloos reflecteren heb ik mijzelf weer kunnen vinden. Iets wat ik nu heel luchtig omschrijf. In werkelijkheid was dit een extreem zware periode. Ik ga nooit 'genezen' van de angststoornis, ben en blijf gevoelig, maar ik weet als geen andere hoe ik de angsten kan tackelen. En dat moet ook. Zie het maar als een olievlek. Als ik toegeef aan angsten, wordt de olievlek groter. Oftewel, in dat geval zou het steeds moeilijker worden de angsten te tackelen. Die strijd is niet altijd leuk, maar wel op mijn lijf geschreven.

Om terug te komen op de voeding. Na de opname was ik 20 kilo zwaarder dan nu. Het lukte mij niet én op mijn voeding te letten, én te werken aan mijn kop. Toen ik eraan toe was ben ik mij gaan richten op fysiek sterk worden. Ik ben fanatiek gaan sporten, bewuster gaan eten, en langzaamaan verloor ik gewicht. Inmiddels ken ik mijn lichaam, mijn valkuilen, en eetgewoontes goed. Recent ben ik 7,5 kilo afgevallen door minder koolhydraten te eten. Wij houden enorm van gezelligheid, lekker eten met elkaar, met vrienden, goede wijn erbij. Toch is mijn basis nu koolhydraatarm. En ook daarin valt zó lekker te koken. Het is even anders denken (de kinderen eten overigens wel gewoon iedere maaltijd koolhydraten!), kleine aanpassingen verrichten, en vooral het niet te moeilijk te maken.

Regelmatig deel ik recepten hier op Mamaplaats, in Instastories en op mijn feed www.instagram.com/@ditdoetdo. Ontzettend leuk dat jullie interesse hier ook ligt, dus de komende periode ga ik jullie voorzien van lekkere lowcarb recepten, met daarnaast persoonlijke verhalen omtrent voeding icm tips & tricks.Ps. ik vind het hartstikke tof jullie recepten te zien! Taggen jullie mij even?

Liefs, Dominique