Snap
  • Mama

Ik hoop op een mooi feest voor onze kinderen!

De zwarte pieten discussie. Die is op zijn zachtst gezegd vrij heftig op het moment. Daar ben ik enorm van geschrokken.

Je kon het al zien aankomen. Eerst hier en daar wat geroezemoes maar inmiddels is de discussie, voordat de pepernoten (of eigenlijk kruidnootjes) goed en wel in de winkels lagen, hevig opgelaaid. Voortaan horen zwarte pieten niet meer bij het sinterklaasfeest. En heel veel mensen hebben daar een mening over. 

Wat vind ik daar nou van? Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Ik ken de geschiedenis van piet niet. Hebben kinderen weleens zwarte piet naar me geroepen? Ja! Voel ik mij gediscrimineerd door zwarte piet? Allerminst. Misschien heb ik een bord voor mijn kop maar heb me sowieso in de 23 jaar dat ik in Nederland woon bijna nooit gediscrimineerd gevoeld. Wel voel ik me soms geroepen om vooral maar duidelijk te maken dat ik wél ABN spreek, altijd werk heb gehad en nooit mijn hand heb hoeven ophouden (op bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag na).

Ik heb Sinterklaas altijd als een leuk feest ervaren. Daarnaast ook gezellig en een mooie aanloop naar fijne kerstdagen. Vorig jaar in het klein gevierd met mijn eigen dochtertje die toen 1 was. Ik verheugde me erop om er dit jaar nu ze ouder is nog meer werk van te maken. Het fijne gevoel is alleen nu verpest. Voor bijna iedereen denk ik. Voor de voorstanders die het gevoel hebben dat een volksfeest en een stuk van hun cultuur is afgepakt. Voor de tegenstanders van zwarte piet, die wel gelijk hebben gekregen maar nu op z'n zachtst gezegd met de nek worden nagekeken. Maar ook voor mij. Ik heb geen kamp gekozen in de discussie maar word wel in de hoek tegenstanders geduwd enkel en alleen omdat ik geen autochtone Nederlander ben. Er zijn volgens mij werkelijk geen winnaars. 

Ik schrik enorm van de ongenuanceerde uitspraken en haatberichten, van volwassenen nota bene, op het internet. Waarvan onder andere "negers mogen afgeschoten worden" toch wel voor een brok in mijn keel heeft gezorgd en de reden van deze blog. 

Gelukkig of hopelijk merken onze kindjes hier niets van en zijn zij de stiekeme winnaars die straks ondanks alles een mooi feest hebben! Ik vind (toch nog een mening ;-)) dat het daar uiteindelijk om gaat. 

braamn's avatar
10 jaar geleden

Inderdaad vreselijk triest dat hier zo`n discussie over is. Het is zo`n geweldig KINDERfeest...

's avatar
10 jaar geleden

Ja... het is jammer dat de kindjes hier niks aan kunnen doen en stieken hier toch de dupe van zijn :(. Erg jammer dat hier zo'n ophef over is!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij postauteur?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.