Snap
  • Mama

Ik ben mama..........

Ik voel me compleet, de jas die "mama" heet past me als een tweede huid.

Afgelopen weekend ging deze 'mama' zonder man en kind en mét mama naar Lissabon. Vier dagen zijn we heerlijk ondergedompeld geweest in een grote stad met een heerlijk klimaat, palmbomen, mooie winkels, lekker eten, lekker wijntje en voor deze mama, zonder peuter! Ik was best benieuwd hoe ik dit ging vinden, maar ik heb genoten. En mijn dochter met papa thuis: die hebben óók genoten! Heerlijk toch?

Deze reis was er één met voorbedachte rade. Het was mijn verjaardagscadeau voor mijn 40ste verjaardag én een kans een keer lekker tijd voor mezelf te hebben. Nu heb ik dat wel vaker, we brengen ons meisje regelmatig te logeren bij opa en oma, maar dit keer was ik de enige die weg ging. Zo'n weekend was ook uitermate geschikt om eens bij te kletsen met mijn moeder. Mijn moeder, die ik de afgelopen 2,5 jaar dat ik zelf mama ben, veel meer ben gaan waarderen. Alsof ik me nu realiseer dat zij alle zorgen die ik ken ook heeft gehad! 

In Lissabon, ver weg van mijn 2 grote liefdes, heb ik me ook gerealiseerd dat ik er op mijn 37ste pas (!) aan toe was kinderen te krijgen, maar de rol past me als een jas. Of een glazen muiltje......voor de romantici onder de lezers. Ik heb een vol leven gehad vóór ik mijn vriend ontmoette en zwanger raakte. Veel gereisd, duikinstructeur geworde, leuke banen gehad, een carrière, helaas ook een burn-out, een paar liefdes, mooie vriendschappen en een 7 jaar durend single-life. Toen kwam HIJ en de gedachten aan ONS en aan HAAR. Zij was in mijn gedachten eerder een HIJ, maar tijdens de vruchtwaterpunctie bleek dat wij een dochter kregen. Ik moest wennen aan het idee, maar voel me helemaal op mijn plek als meisjes-mama. Nu is ZIJ het middelpunt in mijn leven. Al het andere is allemaal minder belangrijk

En dat vat het wel samen: ik was er klaar voor en ben er nu zo gelukkig mee. Ik heb me niet verdrietig gevoeld, maar wel het gevoel gehad 'niet compleet te zijn'. Die armpjes om mijn nek gisteren was weer heerlijk. "Kijk (tegen de leidster) mijn mama is weer thuis!! Ik heb jou "emist" mama!"

Het is echt waar: het mooiste sieraad dat je als vrouw kunt bezitten zijn de armpjes van je kindje om je nek!

9 jaar geleden

Mooi en vooral herkenbaar! Het trotse gevoel om moeder te zijn en de waardering die je voor je eigen moeder krijgt door te ervaren hoe het voelt.

9 jaar geleden

100% mee eens! Mama zijn is een gevoel wat alleen moeders kennen, en een gevoel dat je alleen met andere moeders kunt delen. Je weet pas hoeveel jouw moeder van jou houdt wanneer je zelf een kind heb haha.