Snap
  • Mama
  • hormonen
  • anticonceptie
  • hormoonvrij
  • vaginalering
  • stoppenmetdepil

ik ben gestopt met hormonale anticonceptie. Puur voor mezelf!

En jongens wat EEN VERADEMING OP MIJN LICHAAM!!!

Zolang ik mij kan herinneren ben ik erg gevoelig geweest voor hormonen.. Toen ik 16 jaar was en startte met de pil ben ik wel tot 3 maal toe veranderd van merk omdat ik er erg apatisch van werd, of de pil was niet sterk genoeg en ik ervaarde tussentijdse bloedingen... noem maar op. Uiteindelijk leek ik wel erg tevreden te zijn met de vaginale ring.

TIjdens mijn IVF behandeling werd ik nog maar eens met mijn neus op de feiten gedrukt hoeveel deze hormonen mij kunnen veranderen. Niet alleen mijn humeur maar ook mijn karakter en mijn hele wezen veranderde onder deze troep (Gelukkig was het wel voor een goed doel..)

Na mijn zwangerschappen werd ik plots om de 2 weken ongesteld (hoewel ik voordien nooit een eisprong had) en ging ik op controle bij mijn gynaecoloog. Deze zag bij een inwendige echo alweer een nieuwe rijpe eicel klaarzitten om te springen. Ik was super vruchtbaar geworden (wat een misselijke grap van de natuur trouwens..) dus stelde de arts voor om terug mijn vertrouwde vaginale ring te gaan gebruiken.

Zo gezegd zo gedaan, en ik heb er eigenlijk nooit echt bij stil gestaan tot een 2 tal maanden terug. Ik had sinds ik de ring weer gebruikte hoofdpijn tijdens mijn stopweek. Nu op zich is dit geen hele grote ramp maar ik merkte op dat deze hoofdpijn na 1,5 jaar was veranderd in elke maand een week lang zware migraine.Ook werden mijn broeken te klein en dit schreef ik af aan overgebleven zwangerschapskilo's en de nodige avondwijntjes na een zware dag..tot ik nog eens op een weegschaal ging staan en ik was gewoon 15 KILOGRAM ZWAARDER geworden op 1,5 jaar tijd!!!!! Euh... HALLO??? Ik weet wel dat mijn dieet niet echt geweldig was de laatste tijd maar om dit klaar te spelen schrok ik toch echt van..

En toen op een avond, om half 3 in de ochtend, wakker liggend van de zoveelste migraine aanval want ja ik moest over 3 dagen ongesteld worden.... opende ik google op mijn telefoon en tikte in 'vaginale ring bijwerkingen' En echt waar, een wereld ging voor mij open! Ik vond een lijstje van de 7 meest voorkomende bijwerkingen en ik kon er gelijk 5 aftikken! Opeens vielen voor mij alle puzzelstukjes in elkaar; de migraine, het recordbrekend gewichtstoename, afscheiding, steeds opnieuw terugkerende infecties ondanks pillenkuren en het absolute onder 0 vriespunt zin in alles wat te maken had met sex.

Ik kan je vertellen ik ben toen die ochtend opgestaan en ik heb gelijk dat ding verwijderd en in de vuilbak gegooid. Ik kon me niet voorstellen dat ik zo lang blind ben geweest voor al deze symptomen?!

Ik ben nu zo'n 2 maanden hormonenvrij en het is het beste wat ik ooit kon doen voor mezelf. Ik voel me minder moe, zit lekkerder in mijn vel, voel me frisser en ja hoor dat sexleven heeft ook weer nieuw leven ingeblazen gekregen (in hoeverre dat dit natuurlijk kan met 2 jonge kids)

Wil dit nu zeggen dat ik open sta voor een nieuwe zwangerschap? Absoluut niet! Ik heb deze beslissing echt puur en alleen voor mezelf genomen en voor nu spelen we het safe met condooms en hou ik op een app mijn menstruatiecyclus bij.Er komen zelfs meer en meer nieuwe producten op de markt om hormoonvrij jezelf te 'beschermen' voor een zwangerschap.

Zeg ik nu 'gooi allemaal massaal je anticonceptie het raam uit'? Opnieuw nee. Als jij je prima voelt ermee en ervaart geen onaangename dingen zou ik zeggen top! Maar ben je net zoals ik was en herken je je in mijn verhaal? Overleg het dan eens met je arts of probeer eens een paar maanden zonder of je een verschil kan merken.

Ik ben alvast dolbij dat ik het nieuwe jaar hormoonvrij ben gestart!

4 jaar geleden

Geen idee wat veilig is icm borstvoeding. Ik was terug begonnen met de ring toen ik gestopt was op 6 maanden. Wat je ook neemt hoop dat het voor jou meevalt! 👍

Benieuwd, want nu sinds mijn 1ste zwangerschap gebruik ik ook niets van hormonen. Dus nu al ongeveer 4jaar vrij. Maar nog geen idee wat ik ga nemen. Nu met de borstvoeding mag ik sowieso niet veel.