Snap
  • Mama
  • #hypermobiel
  • #chronischeaandoening
  • #chronischziek
  • hypermobiliteitssyndroom
  • ehlersdanlossyndroom

Hypermobiliteitssyndroom uitgelegd in Jip en Janneke taal

Hallo daar ben ik weer met blog nummer 2! Dank voor alle lieve likes en berichtjes op mijn eerste post.

In mijn vorige blog had ik al een beetje uitgelegd dat ik een aantal chronische aandoeningen heb die eigenlijk op sommige na dan nog vrij onbekend zij;n.

Ik kan jullie natuurlijk met allerlei medische termen en moeilijke woorden plat gooien maar ik dacht ik doe het in 'jip en janneke' taal. Ik had ook verteld dat er nog zoveel onbekend en onwetendheid is wat betreft chronische aandoeningen dus dacht hop ik ga het proberen makkelijker uitleggen.

Want hey, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan;)

Nou we beginnen met Hypermobiliteit of het Hypermobiliteitssyndroom.

Hypermobiel zijn houdt eigenlijk in dat je gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn om de boel netjes op zijn plek te houden. Zie het als een elastiekje. Bij mensen zonder deze aandoening is hete strak gespannen en blijven je ledematen op je plek maar met mensen met hypermobiliteit is het elastiekje uitgelubberd en niet strak gespannen waardoor er teveel ruimte voor beweging is.#

Hypermobiel zijn hoeft geen probleem te zijn als je er geen last van hebt, maar heb je er wel veel last van dan kom je snel bij het hypermobiliteitssyndroom. 

Dingen die je veel merkt is pijn in je spieren en gewrichten. Soms kan het zijn dat bijv je vingers of schouders uit de kom schieten(luxatie) of bijna uit de kom(subluxatie) en je spieren raken sneller overbelast.

Hypermobiliteit komt vrij veel voor en is ook een onderdeel van bijvoorbeeld het Ehlers Danlos syndroom. De aandoening komt meer voor bij vrouwen en mensen van aziatische afkomst( pech voor mij dus:p).

Helaas is er geen behandeling voor dan alleen pijnstillers, fysiotherapie en in sommige gevallen zijn spalken geschikt, bijvoorbeeld silver splints die ik heb en polsspalken of zooltjes voor in je schoenen.

Wat houdt het in het kort voor mij in?

Ik heb veel last van dat mijn vingers, schouders, heupen bijna uit de kom schieten( geloof me dat is heel pijnlijk). Daarnaast veel rugpijn, moeite met lange afstanden lopen, overbelaste spieren en niet fijn kunnen slapen door gewrichten die heen en weer schuiven.( ik klink in de ochtend als een skelet in bubbeltjes plastic).

Nou genoeg gebabbeld, hopelijk vonden jullie het interessant en willen jullie misschien meer weten over bepaalde aandoeningen in Jip en Janneke taal of hebben jullie vragen? Let me know!

Liefs van Mij