Snap
  • Mama
  • natuur
  • asn
  • duurzaamleven
  • #ad
  • zomaaktgeldgelukkig

Hoe wij onze kinderen liefde voor de natuur bijbrengen

Sinds ik moeder ben, ben ik me nog meer bewust van hoe belangrijk het is respectvol om te gaan met moeder aarde. Onze kinderen proberen we dat ook te leren – en zo doen wij dat.

Ik was me al langere tijd bewust van onze impact als mensen op de wereld om ons heen, en dat we daarin samen een verantwoordelijkheid dragen. Maar sinds ik moeder ben, is dat gevoel nog veel sterker geworden. Ik wil graag dat onze kinderen later ook nog (of liever: nog meer) kunnen genieten van schone lucht, zuiver water, fluitende vogels en rijke oogsten. Daarom proberen we stap voor stap steeds duurzamere keuzes te maken. 

Onze duurzame keuzes

Vlees aten we al nauwelijks en alleen biologisch, maar sinds ongeveer een jaar eet ik volledig vegetarisch en mijn kinderen volgen me daar eigenlijk als vanzelf in. De vleesvervangers van tegenwoordig zijn zo lekker, en bovendien houden ze net als ik veel van dieren. Op de opvang waar ze heen gaan leven ze voornamelijk buiten en leren ze veel over de waarde van de natuur, net als op de school waar we voor kozen. We nemen de auto alleen voor speciale gelegenheden (familiebezoek, vakanties…), voor de rest gebruiken we de bakfiets, óók in de herfst en winter. We stapten over op wasbare luiers en kopen het merendeel van het speelgoed en een groot deel van de kinderkleding tweedehands in. Verder werk ik regelmatig met mijn dochters in onze tuin, waar we onder meer een druif en bij-vriendelijke bloemen hebben staan. We snoeien de tuin expres niet te grondig - onlangs werd dat beloond met een egeltje in de tuin – en laten genoeg druiven hangen voor de vogels.

Mijn man eet wél nog af en toe vlees, maar die is weer veel beter in het oprapen van vuilnis. Hij kan niet over een strand of door de duinen lopen zonder plastic te rapen, en hij bestelde voor het hele gezin vuilnisprikkers, waarmee we nu regelmatig een rondje door de buurt lopen. De kinderen vinden dat fantastisch, ze juichen bij elk blikje dat ze vinden alsof het een grote trofee is. Om de kinderen enthousiast te maken over het buitenleven, kocht ik een houten seizoenstafel, die we elk seizoen vol zetten met duurzaam gemaakte spulletjes en schatten uit de natuur. Schelpen in de zomer, kastanjes en eikeltjes in de herfst, mooie stenen in de winter, en vaasjes bloemen in de lente. Hierdoor zijn ze nog opmerkzamer geworden voor wat voor moois er buiten allemaal te vinden is. Ik moet af en toe een lading stenen en grote takken weer de deur uit doen omdat ons huis er vol mee ligt. Hebben we dozen of verpakkingsmateriaal over van pakketjes die zijn opgestuurd, dan gebruiken we die om mee te knutselen. Met als enige nadeel dat mijn kinderen nu in álles knutselmateriaal zien, ook in het vuilnis dat we van straat rapen.

Zakgeld geven en sparen

Sinds kort krijgen onze oudste twee kinderen zakgeld en zijn we bezig een spaarrekening voor ze te openen bij een duurzame bank. ASN Bank vind ik sowieso een prettige bank met overzichtelijke website en heldere, transparante communicatie – ik bankier er zelf ook -, en met de ASN Juniorrekening kun je je kinderen niet alleen financieel bewust maken (wil ik sparen of het toch uitgeven, en zo ja, waaraan dan?), maar ze ook helpen bijdragen aan een duurzamere wereld. Het geld dat op de rekening staat wordt door de bank belegd in of uitgeleend aan projecten en organisaties die duurzaamheid stimuleren én er worden strenge eisen gesteld aan onder meer de omgang met mensenrechten, dierenwelzijn en goed bestuur. Ook werkt ASN Bank samen met bijvoorbeeld Amnesty International (die ik zelf al steun sinds mijn achttiende), Stichting de Noordzee en Natuur & Milieu.

Ik probeer nooit ontmoedigd te raken door de druppel op de gloeiende plaat die we misschien maar lijken bij te dragen in een wereld waarin nog lang niet iedereen bewuste keuzes maakt. Het zijn misschien kleine steentjes die we als ouders kunnen bijdragen aan een gezond klimaat, maar ik ben ervan overtuigd dat al die kleine steentjes bij elkaar een heel groot huis kunnen worden. Een huis van liefde, en lange, gelukkige levens.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank. 

1 jaar geleden

Zo mooi, zo waar dit resoneert enorm 💚🌍

1 jaar geleden

Zo leuk! Ik vind het echt een fijne bank.

1 jaar geleden

Wat mooi is dat, Janneke 😍

1 jaar geleden

Een heel mooi streven, ik ben ook echt een natuur mens en Ivy heeft al vanaf het begin een grote liefde voor bomen net als mama. En nu verhuizen we naar een huis met tuin met 20 bomen 🤗.