Snap
  • Mama
  • moederschap
  • genieten
  • zwaar
  • zelfzorg
  • zzpmama

Hoe het moederschap mijn leven compleet veranderde

Van stress en hoge druk als nieuwe mama naar voluit genieten van mijn twee kindjes

Ik kan me het nog zo goed herinneren, het was midden januari, koud en donker buiten. Twee weken daarvoor was ik bevallen van mijn dochtertje Lucia. Naast de vele hoogtepunten en de bijzondere momenten met haar en mijn man, voelde ik ook een boosheid en frustratie. Ik had niet van te voren verwacht dat mijn leven zo zou veranderen. Dat van de ene op de andere dag alles draait om de baby en je gewoon simpelweg 24/7 bezig bent met zo'n kleintje.  

Op die ene avond was het allemaal te veel voor mij. Mijn emmertje was overgelopen en het enige wat ik wilde was heel hard wegrennen. Dus stormde ik naar buiten na een tirade richting mijn partner. Ik deed mijn dikke jas aan om letterlijk te verdwijnen uit de situatie. De situatie waar ik geen controle over had en waarin ik me machteloos voelde. Ik was zo boos en geïrriteerd dat mijn leven compleet veranderd was, terwijl ik nog volhardend aan mijn oude leventje wilde vasthouden. Ik zwom tegen de stroming in en was bekaf. In plaats van me open en kwetsbaar op te stellen richting mijn partner, trok ik me terug en creëerde ik meer afstand. 

Sinds de geboorte van mijn baby was ik mezelf aan het wegcijferen, maakte mijn hoofd overuren, voelde ik me verantwoordelijk voor letterlijk alles, durfde ik geen hulp te vragen en had ik het idee dat ik geen goede moeder was. Dit alles zorgde ervoor dat ik niet kon genieten van mijn baby en het moederschap. Totdat ik me realiseerde dat ik de enige was die invloed heeft op mijn situatie en mijn leven. Dat ik geen controle heb over hoe het leven loopt maar dat ik ook niet de controle over mijn leven in de handen van andere mensen moest leggen. Ik moest voor mezelf opstaan, want niemand anders zou dat doen.

Dat was voor mij de eerste stap om mezelf op de eerste plek te zetten. Want om goed voor mijn baby te zorgen, zou ik eerst goed voor mezelf moeten zorgen. Ik moest dus veranderen en de verbinding met mezelf weer gaan maken. Ik ben keuzes gaan maken die goed waren voor mij , zonder eerst af te vragen wat de impact is voor anderen. Ik ben mijn eigen gevoel volgen en had daardoor niet meer de bevestiging van anderen nodig te hebben, wat een opluchting! Hierdoor kon ik nu wel genieten van het moederschap en ook van de komst van de tweede. Er blijven uitdagingen en nieuwe situaties ontsetaan in het moederschap, maar ik weet nu hoe ik bij mezelf kan blijven. Het blijft aanpoten en soms wil ik ze allebei achter het behang plakken, maar door mijn rust te pakken kan ik het moederschap als een flow ervaren.

En het mooie is, dat ik deze persoonlijke ontwikkeling waarschijnlijk niet had meegemaakt als ik geen kinderen had gekregen. Daarom ben ik hen ook zo dankbaar voor deze wijze (en ook harde) les. En nog steeds, leer ik elke dag weer van boefies.