Snap
  • Hartafwijking
  • aangeborenhartafwijking
  • onderzoeken
  • echo
  • levercirrose

Hoe gaat het nu..

Eindelijk in rustig vaarwater..

Eindelijk in rustig vaatwater, maar wat voor onderzoeken heb je nou allemaal nodig met een hartafwijking als je zwanger bent?

Nu ik dit schrijf ben ik 20 weken zwanger, de laatste paar weken gaat het gelukkig erg goed, ja ik ben snel moe en slaap overdag veel ook merk ik dat mijn hart hard moet werken maar het gaat gelukkig stukken beter dan de afgelopen weken =)

De zwangerschap die ik heb is niet zoals "andere" vrouwen die hebben, ik weet niet hoe vaak ze naar de verloskundige moeten en ook niet hoeveel echo's ze krijgen en het aantal afspraken. Daar zal best een groot verschil in zitten, ik ga volgende week voor echo nummer 9 en dat in de 21 weken(die ik dan ben) zwangerschap, waarvan je de eerste 4 á 5 weken geen eens weet dat je zwanger bent. 

Ook ga ik niet naar een verloskundige maar naar het ziekenhuis bij een gynaecoloog die verstand heeft van mijn hartafwijking in een zwangerschap, ik heb een fontan circulatie deze is anders dan iemand heeft met een gezond hart. Bij de fontan procedure wordt er een verbinding gemaakt tussen de onderste holle ader en de longslagader. Al het zuurstofarme bloed gaat nu vanuit het lichaam rechtstreeks naar de longen zonder menging in de kamer. Bij een fontan bloedsomloop pompt de enige goed ontwikkelde kamer naar de aorta en wordt het zuurstofarme bloed direct naar de longen geleid.

Dus altijd naar de gynaecoloog ipv naar een verloskundige praktijk. Ook moet ik onderzoeken doen bij de cardiologie. Een echo van mijn hart waarbij gekeken wordt hoe mijn goedwerkende kamer functioneert en of mijn hartkleppen niet meer zijn gaan lekken, ze kijken altijd het hele hart na hoe het ermee gaat. Daarnaast wordt er altijd een ECG gemaakt, een hartfilmpje om het ritme van het hart te bekijken. Ook kreeg ik deze keer een 24 uurs holter, omdat mijn hart op hol geslagen was, dit is een hartfilmpje die 24 uur duurt. Er worden plakkers opgeplakt en daar zit een holterkastje aan die 24 of soms 48 uur je ritme bijhoudt. 

Snap

Holterkastje

Na alle onderzoeken is een gesprek bij een verpleegkundig specialist cardiologie. Ze kijkt me na luistert naar hart en longen kijkt of ik geen vocht vasthoudt en bespreekt de uitslagen van alle onderzoeken.

Een aantal jaar geleden kwamen artsen erachter dat de lever ook wordt aangetast door de fontan circulatie. Deze wordt sindsdien goed in de gaten gehouden. Er zijn verschillende goedaardige adenomen waargenomen in mijn lever een ook verlittekening. Een adenoom is een goedaardig gezwel in de lever. Ik heb er een aantal deze zijn niet heel groot maar moeten wel goed in de gaten gehouden worden in de zwangerschap kunnen ze gaan groeien en dan bestaat er een kans op bloedingen. Ik krijg daarvoor een echo als ik zwanger ben en een CTscan als ik niet zwanger ben. Zo houden ze het goed in de gaten. Ze prikken ook bloed om de waardes van de lever ed. te bekijken.

Volgens mij heb ik nou alles wel gehad, zoals er te zien is is het een hele reeks met onderzoeken ik ga eigenlijk nooit alleen voor een echo van de baby naar het ziekenhuis, gelukkig proberen ze alle afspraken voor zover het kan op 1 dag te doen zodat ik niet heen en weer blijf rijden, maarja soms kan dat niet.

Veel onderzoeken dus maar ze houden me goed in de gaten en daarbij de baby ook, ik ga liever 3 keer te vaak dan dat ik zeg nee laat deze keer maar zitten. We weten heel goed waar we aan begonnen zijn en dat het een intensief traject is en gaan daar ook voor de volle 100% voor. Alles voor een gezonde baby en moeder natuurlijk ;)

Maandag moet ik weer naar Groningen toe dan heb ik de 20 weken echo. Benieuwd hoe het allemaal met de kleine spruit gaat, ik voel hem of haar goed bewegen het is best een druk babytje haha. Ook hopen we erop dat we er nu achter komen of het een jongen of een meisje is een zusje of een broertje voor Luuk. Een aantal weken geleden lag de baby met de benen gekruist waardoor het niet te zien was, en de keer erop lag de navelstreng in de weg dus nu maar hopen dat hij/zij een beetje meewerkt. Ook al is dat natuurlijk niet het belangrijkste van de echo, maar het zou leuk zijn als we erachter komen =)