Snap
  • Mama
  • #veranderingen
  • #lichaam
  • 9op9af
  • jebentmooi!

Het uiterlijk, mijn mamamasker, mijn verzakkingen en nog zo veel meer 😁

Dat er veel veranderd als je mama mag worden, is een feit. Je dagindeling, je werk, je activiteiten buiten de deur, alles pas je er op aan. Tenminste, bij mij ging en gaat dat wel zo. En dat doe ik met liefde! Maar er is ook nog wat anders wat bij mij (en ik denk bij veel moeders) best wel een verandering is: mijn uiterlijk. Hier volgen er een paar!

De laatste jaren had ik altijd schoenmaat 40. Maar tijdens mijn zwangerschap gingen mijn schoenen steeds strakker zitten. Uiteindelijk heb ik al mijn schoenen te koop gezet of weggedaan en er schoenen in maat 41 voor terug gekocht! Eerst dacht ik nog dat het na de zwangerschap wel weer zou teruggaan naar maat 40. Ik hield tenslotte best wat vocht vast en droeg 35 kilo extra met me mee. Maar ook toen het vocht was verdwenen en de kilo’s eraf waren, bleef ik bij schoenmaat 41 hangen. Als dat elke zwangerschap zo gaat, eindig ik straks met reuze voeten 😌.

Iets anders aan mijn uiterlijk wat niet lijkt bij te trekken.. mijn haar. Het is droog touw geworden, wat ik ook gebruik. En ik heb er 2 mooie inhammen bij door haaruitval(foto 3). Er groeit wel wat babyhaar (foto 4) maar het is niet meer wat het is geweest. Het was een poosje zo erg dat ik met een haarkleur spuitbus de inhammen wat bijwerkte, zodat het leek alsof er haar zat 😁.

Oké dit punt is misschien niet helemaal eerlijk want ik heb al jaren chronische wallen. Ook al slaap ik een hele week prima, ik hou die wallen. Daarom smeer ik er altijd concealer op om het wat te verbloemen. Maar na de bevalling heb ik de indruk dat m’n wallen ook gevoel hebben gekregen 😆. Als ik nu een paar slechte nachten heb gehad, voelen ze zwaar, dik en ruw. Naar mijn idee zijn ze dan ook altijd nog net wat blauwer dan normaal. Al zegt manlief altijd heel lief dat hij geen wallen bij me ziet. Owja en als er een nacht is dat ik gezellig met m’n zoontje ga mee huilen, kan ik alvast een paar lepels in de diepvries klaarleggen want standaard heb ik dan de volgende ochtend ogen die helemaal opgeblazen zijn. Die koel ik dan eerst een poosje met ijskoude lepels, dat werkt top! (tipvanflip)

Een verandering aan m’n uiterlijk die ik wel mooi vind is de streep op m’n buik, onder m’n navel. Deze is wel wat vervaagd maar nog wel zichtbaar. Ik zie het als een soort tatoeage of tekening van m’n zoontje. Zijn afdruk of bedankje voor het 9 maanden wonen in mijn bolle buik.

Oké deze kennen we allemaal wel: putjes en vetjes op niet gewenste plekken. En of ik hier m’n zwangerschap volledig de schuld van mag geven..🤷🏻‍♀️? Uitgezakte, slappe billen met gekke putjes, dikkere vet bovenbenen (alsof het van m’n billen naar m’n benen is gezakt) en van die lovehandels die over de rand van m’n broek willen gluren. Het is een beetje alsof er een verzakking heeft plaatsgevonden. (foto 1 hoe het was, foto 2 hoe het nu is) En nee, ik noem mezelf niet dik, ik zit weer op mijn gewicht van voor de zwangerschap maar de vormen zijn veranderd en het is allemaal wat ''vleziger'' of slapper geworden. Daar waar ik als vrouw wel rondingen wil en had, zijn ze weg, verzakt naar plaatsen waar het echt niet had gehoeven. Zo ook m’n borsten. Die waren nooit enorm (correctie, tijdens de periode van borstvoeding geven vlogen ze naar cup H, dat was nou ook weer niet zo m’n ding..;p) maar ze waren best oké. Nu: borsten? Waar dan?😏 lang leve de push up bh’s en bikini’s 🎉

Weer een heel ander punt en iets waar ik ook niet zo bij stil had gestaan dat dat kon: een zwangerschapsmasker (foto 3 en 5) Leuk, zo op je gezicht. Ik smeer wel wat crème tegen pigmentvkekken maar het doet niet veel. Zo leuk als ik dat streepje op m’n buik vind, zo graag heb ik dat die koeienvlekken van m’n gezicht weer verdwijnen. De naam: zwangerschapsmasker vind ik ook niet kloppend. Na de zwangerschap is ie er ook gewoon nog! Ik noem het m’n mamamasker 🤔

Ik kan nog wel even doorgaan met wat er allemaal nog meer is veranderd, zoals bredere heupen, minder gaatjes in m’n tanden en kiezen (🎉), eeuwig verkouden, uitgerekte navel, veel sneller prikkelbaar, hormonen die nooit meer weg lijken te gaan, standaard barstende hoofdpijn als ik nu ongesteld ben etc etc. Joost mag weten of alle veranderingen echt alleen door de zwangerschap zijn gekomen of dat het ook door andere dingen komt. Voor het gemak gooi ik het op de zwangerschap. Er zijn dagen dat ik echt kan balen van m’n uiterlijk maar de meeste dagen vind ik het prima en kan ik er ook blij mee zijn. Zo wonderlijk hoe je lichaam zich aanpast op het creëren van een kindje en een veilige plek vormt om 9 maanden in te kunnen wonen!

En voordat er een hele maffia over me heen komt, ik vind mezelf niet te dik o.i.d. Ik ben veranderd in m’n uiterlijk, zo ook m’n figuur. Bepaalde plekken zijn slapper geworden, vleziger, uitgezakt. En als ik dan bedenk hoe het was, ja dan kan ik even balen maar ik weet ook dat er genoeg vrouwen zijn die de kilo’s niet zo makkelijk weer kwijt raken of veel meer lichamelijke ongemakken ervaren.

Dit hier is hoe ik het ervaar en beleef en dat is voor iedereen weer anders en dat is oké😘

Vind je het leuk om ook de dagelijkse dingen te volgen van mijn zoontje en mij? Volg me dan op instagram: eerlijkmoederschap 

💙💙💙💙💙💙

Snap