Snap
  • Mama
  • ervaring
  • Bijwerkingen
  • Hormoonspiraal
  • gynaecologie
  • huidtherapeut

Het spiraal veranderde mij in een heks. Eruit ermee! Nu!


Mijn ervaring en oplossing voor mijn slechte hormonale huid

Al jaren heb ik te maken met PCOS. Hierdoor kan ik hormonaal echt wel lekker in de war zijn. Ook zwanger worden wilde niet zomaar lukken. Door middel van hormonen slikken is het uiteindelijk gelukt, maar dit was niet vanzelfsprekend. Net als voor vele anderen. Toen onze zoon geboren was, besloot ik weer aan de pil te gaan. Wat elke keer weer een zoektocht is, want wat is nou de goede? Ik vind het een drama. Het liefst slik ik helemaal niks. Maar op een ongeplande zwangerschap zit ik ook niet te wachten. Niet dat dat makkelijk lukt bij ons, maar, you’ll never know. 

Begin 2020 was ik er klaar mee. Iemand vroeg mij ‘waarom laat je geen spiraal plaatsen?’. Ineens leek mij dit niet eens een slecht idee. Proberen kan altijd. Ik maakte een afspraak bij de gynaecoloog en de ik kon een aantal weken later terecht voor de plaatsing. Niet wetende dat dit de dag was waar alle ellende begon.

De gynaecoloog adviseerde mij ondanks dat ik liever geen hormonen meer wilde om toch de Mirena te laten plaatsen. Dit omdat het een lage dosis hormonen bevat en dat dat waarschijnlijk juist de boel incl PCOS in balans zou brengen. Wie ben ik om daar tegen in te gaan? Liggen ging ik, benen in de beugels en even diep zuchten. Misschien overdrijf ik, misschien ook niet, maar ik vond oprecht bevallen minder erg dan het plaatsen van dit spiraal. Bij de arts in de kamer werd ik al beroerd. Toen ik begon te bloeden viel ik al flauw van ellende. Nouja, erger dan dit kon het vast niet worden toch? Ha! Boy, I was wrong.

Het begon gelijk al de eerste dagen. Ik was niet te genieten. Maar echt niet. Mijn man noemde mij een hormonster. Een heks. Hopelijk hebben de kinderen hier niks van gemerkt, want man man, ik kon iedereen wel opeten met huid en haar. De eerste weken had ik ook continu bloedverlies. Ene moment stroomde het eruit, volgende dag was het weg, om vervolgens weer 3 keer zo hard terug te komen. Ook waren de andere eerste symptomen die kwamen vooral veel acne, overbeharing, gewichtstoename, misselijk, depressieve gevoelens en veel lage buikpijn. Dit heeft een maand geduurd. Toen was ik het al vrij goed zat, blijkbaar is dit toch niet mijn manier van anticonceptie. Echter, nadat ik de gynaecoloog gesproken had bleek al gauw dat ik dit 6 maanden de kans moest geven. Zolang kon het namelijk duren voordat hij pas effectief werd en ik me beter zou gaan voelen. De moed zakte mij al gauw in de schoenen, hoe zou ik dit overleven? 

I

k heb het uiteindelijk 5 maanden volgehouden, hoe? Geen flauw idee. Het ging echt op en af. De bloedingen bleven komen. Ook was ik 6 kilo aangekomen én had ik een huid vol ontstekingen. Dit laatste vond ik vooral echt heel erg. Ik heb nog nooit acne gehad, altijd een mooie huid al zeg ik het zelf. Maar dit was echt het toppunt. Ik besloot daarom ook een goede huidtherapeut te zoeken. Uiteindelijk kwam ik uit bij Sahar Waise van Beauty and Beyond Clinic in Hoofddorp uit. Samen besloten we een stappenplan te maken en te starten met het acneprogramma. Daar heb ik nu de derde behandeling van achter de rug en ga ik elke 4-6 weken bij haar langs voor een behandeling. Ik zie al zoveel verbetering! Echt, ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb. Ik wordt langzamerhand weer een beetje meer zelfverzekerd over mijn huid.

Ondertussen liet ik mijn spiraal verwijderen. Ik belde op wanneer ik langs kon komen, maar helaas door corona kon ik pas 6 weken later terecht. De assistente zei tegen mij dat ik dan beter mijn spiraal bij de huisarts kon laten verwijderen, maar wie mijn voorgaande blogs heeft gelezen weet dat ik niet liever niet meer naar de huisarts ga. Dus, de heks in mij trok de assistente door de telefoon en zei dat hij er binnen een week uit moest ander zou ik hem er zelf wel uittrekken. Niet dat ik dat zelf zou doen, maar oke haha. Beetje bluffen dan maar. Vervolgens werd ik met een kwartier teruggebeld met de vraag of ik nu naar de poli kon komen want er had iemand afgezegd! Je snapt wel dat ik een vreugde dansje heb gedaan he? Gelukkig was eruit halen een stuk prettiger dan het inbrengen.



De kilo’s zijn er langzaam weer af aan het gaan en dankzij Sahar wordt mijn huidje ook weer langzaam de oude. Nu is natuurlijk wel de hamvraag, wat nu? Wat gebruiken jullie voor anticonceptie na een mirena spiraal? Iets waar ik niet van aankom, geen acne van krijg en lekker mezelf blijf? Tips zijn welkom!

Mochten jullie ook huidproblemen hebben laat het mij dan weten, misschien kan ik mijn tips delen! Voor vragen mag je mij altijd een berichtje sturen. Wie weet zit er voor jou wel een gouden tip tussen.

Liefs,

Lizzy

Stukje van mijn behandeling

2 jaar geleden

Oh zo herkenbaar, ik heb ook alleen maar bloedverlies gehad met mijn mirena spiraal. En inmiddels er ook weer uit laten halen. Want dit wou ik niet langer

3 jaar geleden

Ik wilde op een gegeven moment ook van de hormonen af. Ik heb zowel de pil als mirena spiraal als anticonceptie gehad. Nu heb ik sinds januari een koperspiraal, de t-safe. Daar zitten geen hormonen in. De eerste maanden was mijn bloedverlies tijdens de menstruatie wel heviger, maar net als bij elke andere vorm van anticonceptie moet je lichaam hieraan wennen. Heerlijk om geen (extra) hormonen meer binnen te krijgen. Ik kan het echt aanraden, maar als ik zo lees dat u het spiraal zetten vervelend vond dan is het ff een afweging maken. Koperspiraal mag wel 10 jaar blijven zitten.

3 jaar geleden

Oh wat fijn voor je! Deze heb ik wel gehad een tijdje geleden maar deze is niet meer te krijgen? Kom je uit Belgie toevallig? Ben benieuwd! Liefs

3 jaar geleden

Hi Voor mij had mirena hetzelfde effect. Veel hormonale behzndelingen trouwens depressie, acné, hormonster,... Heb nu via endometriose specialist de pil Zoély gekregen en tot nu to gaat het verbazingwekkend goed. Ik ben terug vrolijk, maak mopjes 😄 ben kilootjes aan het afvallen,... Tot nu toe lijkt dit mijn magische wonderpil te zijn