Snap
  • Mama
  • verlof
  • prematuur
  • zwangerschapsverlof
  • vroeggeboorte

Het leed dat het UWV heet

Verlengd verlof aanvragen bij vroeggeboorte

Zoals jullie in mijn vorige post hebben kunnen lezen, zijn met 31+3 spontaan mijn vliezen gebroken op mijn werk. Vervolgens is onze zoon met 31+6 geboren. Onze kleine sterke man mocht na 4 weken ziekenhuis mee naar huis. Ondanks dat het nu goed gaat met hem, is deze gebeurtenis een traumatische ervaring te noemen.

Ik moest nog 4 weken werken toen onze zoon werd geboren. Maar bij geboorte gaat ineens je verlof in vanaf dat moment (16 weken). Dit terwijl je behoorlijk wat mist: 4 weken verlof vooraf, een normale kraamweek, kraamhulp, kraambezoek. 

‘‘Gelukkig’’ kun je verlengd verlof aanvragen bij het UWV. Maar deze regels om hier aanspraak op te krijgen, zijn zo bureaucratisch dat ik (terwijl je ook al 4 weken verlof mist door ziekenhuisopname) hier geen recht op heb volgens het UWV. Dit terwijl dat niemand bij deze instantie zich realiseert, dat je door hun regels weer moet gaan werken als je kind gecorrigeerd 8 weken is. Normaal ga je ook niet al weer werken als je kind 8 weken is, laat staan in deze situatie waar je te maken hebt met een kwetsbaar kind door vroeggeboorte.

Nu heb ik gelukkig met mijn werkgever kunnen regelen dat ik mijn verlof kan verlengen tot mijn oorspronkelijke terugkeer datum. Je richt je leven tenslotte (kinderopvang etc) ook in op die datum. Maar dit kost mij wel al mijn vakantiedagen + een negatief saldo aan vakantiedagen.

Ik weet zeker dat er velen met mij zijn die hier tegen aan lopen. Eerst de onzekere tijd in het ziekenhuis, vervolgens een kwetsbaar kind thuis. Het fysiek en mentaal verweken van deze gebeurtenis en dan ook nog is gekort worden op vele dingen. Dit is gewoon oneerlijk!

Y-N&V's avatar
2 jaar geleden

Ja echt belachelijk idd

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Lisanne03032022?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.