Snap
  • Mama
  • Babyspullen

Het huishouden van Jan Steen

Het is hier dweilen met de kraan open... Na uren boenen is het binnen 5 minuten weer één grote chaos.

De dag begint hier eigenlijk altijd met het zelfde ritueel (mits ik niet moet werken natuurlijk).

De kinderen worden wakker en er moet uiteraard zo snel mogelijk gegeten en gedronken worden. De papfles word klaar gemaakt voor m'n jongste en de oudste krijgt om te beginnen een beker melk... Even rustig wakker worden op de bank, wanneer de papfles op is worden de broodjes gesmeerd voor de oudste en natuurlijk ook voor mezelf... En al tijdens het brood eten zit ik om me heen te kijken en sta ik er gewoon weg versteld van hoe een chaotische bende het wel niet is in huis. Alsof er al in geen jaren meer schoongemaakt en opgeruimd is!

Na het ontbijt begint het standaard ochtend ritueel van een was aanzetten stofzuigen, dweilen, stoffen, was opvouwen, speelgoed opruimen etc you name it en het word hier gedaan. En dit klinkt als kleine simpele klusjes maar wanneer je moet stofzuigen terwijl er een peuter vrolijk op de stofzuiger gaat zitten of het dweilen wel erg letterlijk neemt en zelf ook als dweil gaat functioneren, nou dan duurt het allemaal even iets langer als bij een kindloos huishouden (ga ik dan maar vanuit). Natuurlijk moet er tijdens deze bezigheden ook nog menig keer een blik in de box worden geworpen en de nodig liefdevolle woordjes worden herhaald van: ''ja lieverd mama is bijna klaar dan kom ik er aan''.

En dan, ja dan is het huis schoon en kan ik een wel getelde 5 minuten al genietend om me heen kijken. Genieten van de orde, genieten dat er geen vlekje of stofje op de grond ligt gewoon genieten van de net verrichte arbeid.

Maar ach je raad het al na die 5 minuten vliegt het speelgoed alweer om de oren, rollen de drinkbekers over tafel en aan de koekkruimels te zien lijkt het hier het sprookje van Hans en Grietje wel.

Ik hou maar in m'n achterhoofd dat het vast niet veel anders is bij andere gezinnen en dat er genoeg moeders zijn die vinden dat ze het huishouden van Jan Steen hebben.... Althans dit hoop ik maar ;)