Snap
  • Mama
  • Gezond

Help? Voor welk anticonceptiemiddel moet ik gaan?

Nadat de pil jarenlang trouwe dienst heeft gedaan, ben ik nu opzoek naar anticonceptie zonder hormonen. Tips?

De Pil
Ruim tien jaar heb ik trouw de pil geslikt. Een variant van de Dianapil, dus bij mijn weten zo'n beetje een van de zwaarste die er is. Daar heb ik vaak minder prettige verhalen over gelezen, allerlei bijwerkingen zoals stemmingswisselingen en gewichtstoename, maar ik heb (gelukkig) nooit ergens last van gehad. Toen we besloten om voor een kindje te gaan, ben ik gestopt met de pil, met de verwachting dat ik binnen no-time mijn cyclus weer terug zou hebben. Helaas dachten mijn eierstokken daar anders over..

PCOS
Ik bleek PCOS te hebben (zie deze blog) en hoewel ik me niet kan herinneren ergens gelezen te hebben dat de pil hier een veroorzaker van is, heb ik het daar wel altijd aan gewijd. Tijdens mijn zwangerschap heb ik me dan ook voorgenomen dat wanneer mijn cyclus na de zwangerschap weer netjes op gang zou komen (in tegenstelling tot voor de zwangerschap dus), ik niet meer met de pil zou gaan beginnen. Zo gezegd zo gedaan, we zijn nu inmiddels 10 maanden verder en ik wordt sinds een klein half jaar weer netjes om de vijf a zes weken ongesteld (Yay! Wat kun je daar blij mee zijn! *even afkloppen*). De pil heb ik dan ook zogezegd het raam uit gekieperd.

Wat nu?
Nu mijn cyclus weer mooi regelmatig is, wil ik dit natuurlijk graag zo houden. Just-in-case. Dus wil ik geen hormonen slikken of wat dan ook, waardoor mijn eigen hormonen uit balans raken. Maar nu zit ik dus met het volgende dilemma, wat gaan we nu als anticonceptie gebruiken? Op het moment zijn we weer terug bij de condooms, maar daar ben ik eigenlijk ook niet zo'n fan van. Het voelt vreemd en eerst dat ding om doen werkt nu eenmaal ook niet echt opwindend (vind ik dan). Dus op zoek naar andere alternatieven. Ik heb al over verschillende dingen gelezen, over ringen, pleisters, en spiraaltjes. Maar de meeste anticonceptiemethoden maken toch gebruik van hormonen en dat wil ik dus niet.

Koperspiraaltje
Het enige betrouwbare alternatief wat ik tot nu toe ben tegen gekomen, is de koperspiraal. Deze geeft geen hormonen af en in principe gaat je cyclus gewoon door. Plus dat je nergens aan hoeft te denken, het spiraaltje zit er altijd en doet braaf in stilte zijn werk. Alleen vind ik het een beetje een eng idee om zo'n spiraaltje te laten zetten en het feit dat het dan continue in je buik zit vind ik ook een beetje eng.. Dus de stap om hem daadwerkelijk te nemen, vind ik op dit moment best groot. Dus hopelijk hebben jullie ervaringen en/of tips op dit gebied?

Welke anticonceptiemiddelen gebruiken jullie? Hebben jullie ervaring met de koperspiraal? Heb je daar last van? Of ken je nog andere anticonceptiemiddelen zonder hormonen?

8 jaar geleden

Thnx voor je reactie, fijn om te weten!

8 jaar geleden

Het is niet echt een operatie hoor, meer een poliklinische behandeling. En het is ook weer terug te draaien :-)

8 jaar geleden

Ik had zelf ook slechte ervaringen met hormoon-anticonceptie dus heb zelf uiteindelijk na verschillende uitprobeersels voor de koperspiraal gekozen. Die zit nu een jaar later nog prima.

8 jaar geleden

Dank je! Een sterilisatie is geen optie, omdat we nog niet weten of we uiteindelijk nog voor een tweede willen gaan, maar ook omdat manlief geen operatie wil (wat ik mij wel kan voorstellen). Jammer genoeg dat vrijwel alle andere opties nu dus op mij neerkomen :(