Snap
  • Mama
  • Momlife
  • intolerantie
  • koemelkintolerantie

Help! Mijn kind kakt konijnenkeutels.

Al sinds haar geboorte had ons dochtertje Charlotte last van zware buikkrampen en constipatie. Ze dronk goed en voldoende, maar haar stoelgang ging heel moeizaam en gemiddeld maar één keer per week. Bovendien was haar stoelgang erg hard en had het meer iets weg van grote konijnenkeutels. Het arme kind moest ook erg hard persen en veranderde steevast in een schreeuwende tomaat als ze een grote boodschap moest doen. Vaak moesten we zelfs een glycerine zetpil geven, omdat het haar gewoonweg niet lukte.

We vroegen meermaals raad aan Kind & Gezin en de huisdokter, zeker aangezien Charlotte ergens onderaan de groeicurve bengelde, maar hun advies klonk telkens hetzelfde; “Zolang het eruit komt, is er geen probleem, die darmpjes moeten zich gewoon nog ontwikkelen.”

Toen ze groentepapjes begon te eten, kregen we het advies om extra olie aan haar maaltijden toe te voegen.  Dus dat deden we. Maar Charlotte’s probleem ging niet weg. En hoe ouder ze werd, hoe moeilijker het voor ons werd om haar te helpen. Want zetpillen wou ze niet meer, de arme meid.

Toen Charlotte 1,5 jaar was en ze nog steeds permanent moeizame stoelgang had, namen we haar mee naar een kinderarts die gespecialiseerd is in gastro-enterologie. De arts onderzocht haar grondig en liet haar een hele reeks allergietesten afleggen. Maar hier kwam enkel een mogelijke lichte tarweallergie naar boven, die geen oorzaak zou zijn van Charlotte’s probleem. De arts schreef haar dan Forlax voor, een poeder dat we in haar melk mochten mengen en dat het stoelgangproces zou moeten vergemakkelijken. De eerste weken was het best wel wat zoeken om de juiste dosis te vinden. Twee zakjes per dag bleken al gauw teveel, maar ééntje was dan weer te weinig. Zodra dit op punt stond, deed ze gemiddeld om de twee dagen een grote boodschap en leek ze minder last te hebben van krampjes. Maar zodra we een keertje vergaten Forlax te geven, was het weer terug naar af ... . Volgens de arts zou ze er verder wel vanzelf uitgroeien. 

Wanneer Charlotte grote zus werd, ging ik met haar broertje langs een osteopaat. Tijdens dit bezoek vertelde ik ook over Charlotte’s probleem, die ondertussen 2,5 jaar was, en vroeg ik of ik ook eens met haar op consultatie mocht komen. De osteopaat zei dat ik zeker welkom was met Charlotte, maar dat ik best eerst eens kon proberen om haar enkele weken plantaardige melk te geven en afwachten of dat een oplossing kon bieden. Want Charlotte’s symptomen deden haar sterk aan een koemelk-intolerantie denken. Dus haalden we diezelfde dag amandelmelk en havermelk in huis en werd de poeder-koemelk aan de kant geschoven. Ook andere melkproducten zoals boter, kaas en yoghurt werden vervangen door soja-varianten. Wonderwel veranderde haar stoelgangpatroon op enkele weken tijd compleet. Ze maakte dagelijks stoelgang, en dat ging vlot en pijnloos. Ook de krampen leken zo goed als verdwenen. En Forlax had ze niet meer nodig.

Ondertussen zijn we weer enkele maanden verder en heeft Charlotte zelfs al enkele keren een grote boodschap op de toilet gedaan. Iets wat we een tijdje geleden nooit hadden durven dromen, want de harde stoelgang deed ze enkel s ’nachts, in haar luier. 

We hebben intussen tijd geprobeerd om haar poedermelk te geven voor kinderen met koemelkeiwit-allergie en malabsorptie. Zo wilden we te weten komen waar ze intolerant voor is; koemelk of lactose. Maar helaas weigerde onze meid dit nieuwe poeder, zelfs in kleine hoeveelheden vermengd met plantaardige melk. En alhoewel ze een zeer goede eetlust heeft (altijd al gehad, kind van haar moeder 😉) en ook heel wat dierlijke producten eet zoals vlees en eieren, hadden we toch schrik dat ze een tekort aan bepaalde vitaminen/mineralen zou hebben indien we haar enkel amandel- en havermelk gaven. We hebben daarom al heel wat Google-werk verricht, op zoek naar een plantaardig melkpoeder (zonder koemelk dus) maar dit blijkt helaas zeer moeilijk verkrijgbaar.

Heb jij een gelijkaardige ervaring en heb je tips voor ons? Ik hoor het graag 😊

P.S.; Deze blog is gebaseerd op een persoonlijke ervaring. Alle veranderingen in voeding en het toedienen van medicatie werden geadviseerd door deskundigen, specifiek voor Charlotte’s situatie. Raadpleeg steeds een arts bij vermoeden van een intolerantie of allergie.

 

 

 

EvelyneMertens's avatar
5 jaar geleden

Dank je voor de tip! Ga ik eens bekijken :)

Jelinasmem's avatar
5 jaar geleden

Er is ook een geiten variant opvolg/peuter melk. Merk is kabrita, misschien dat dit werkt! Fijn dat het nu beter gaat 😊

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij EvelyneMertens?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.